Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51017
Рецензій: 95762

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 43561, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.145.119.199')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Алегорія

НОРОВИСТИЙ КІНЬ

© Аркадій Квітень, 11-11-2016
Кінь у Микитки Кульгавого був молодим і норовистим. Це вже виріс нащадок від його старої кобили Зорьки, яку Микитка, два роки тому, з пересердя, здав  заготовачам на ковбасу. Вона йому завше дошкуляла своєю дивною любов’ю до духової музики, а одного разу навіть показала свій невправний норов – носила його селом як навіжена, учувши траурний марш духового оркестру на похованні дядька Федора (на той час це був невід’ємний ритуал поховання). Микитка, в тому забігу кобили, не втримався на возі і невдало гепнувся у канаву, тай зламав собі ногу, довго лікувався, але так і залишився шкутильгати довічно. Відтоді до нього й причепилося прозвище – Кульгавий.
Свого ж молодого коня, за його крутий норов і не кінську кмітливість, він назвав Гетьманом, чим і похвалявся перед односельцями.
У них з Гетьманом був побічний свій заробіток – возити мерців на цвинтар. Цей бізнес перейшов йому у спадок від дядька Федора, який, царство йому небесне, згорів од любові до оковитої.
Гетьман став гідним замісником своїй матері, бо також полюбляв музику духового оркестру, яка супроводжувала траурну процесію під час людської скорботної ходи за мерцем із села і до цвинтаря. Він ніколи не комизився, був слухняним і поступливим, залюбки слухав музику, та співчутливо махав хвостом у такт барабанному гупанню.
Але сьогодні щось пішло не так.
Для музикантів, цього скорботного дня, сьогоднішнє поховання вже було вдруге, а тому, будучи під гарненькою «мухою», вони непристойно фальшивили - грали «хто в ліс, а хто по дрова», створивши зловіщу музикальну какофонію для всієї похоронної процесії.
Барабанщик, Федько Мазурик, так невпопад оскаженіло гамселив у барабан, немов на весіллі, що здавалося хотів збурити самого мерця. Натовп проводжаючих покійного в останню дорогу, став невдоволено перешіптуватися. Гетьман навіть перестав махати хвостом і норовисто мотав головою, ніби заперечуючи людському блюзнірству. Микитка, відчувши біду, натягнув щосили віжки, утримуючи коня у покорі. Та не тут-то було.
Як на зло, Федько Мазурик зо п’яну спіткнувся і так брякнув литаврами, що Гетьман не втерпівши такого паскудства, здибився і заіржав не кінським голосом. Підгнилі постромки від потуг молодого коня луснули. Гетьман, відчувши свободу, полетів немов Пегас на леваду до ставка, де паслася одинока молода кобила Бджілка. Вона завзятим іржанням відповідала на пристрасте іржання Гетьмана.
- А, щоб тебе трясця не забрала, - тихенько вилаявся Микитка і боязко осінив себе хресним знаменням, не дивлячись людям в очі.
Похоронною процесією прокотився гомін розпачу. Музиканти чортихалися із-за вибрику норовистого коня.
Вдова покійного зарепетувала так, що Микитка мерщій сам ухопивши голоблі обома руками потягнув воза на цвинтар під зловісне улюлюкання односельців.
У музикантів від його кмітливості хміль як рукою зняло. Мелодія старинного траурного маршу зазвучала вже без фальші, задовольнивши скорботне почуття родичів і знайомих покійного. Процесія продовжила ходу.


Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0

Рецензії на цей твір

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© viktor achinko, 11-11-2016

А що ж то було?

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Сергій Вікторович, 11-11-2016
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.57576990127563 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …