Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51000
Рецензій: 95739

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 43506, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.139.72.78')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Елегія

Запах осені

© Margarita, 01-11-2016
І ти прийшла. Я ждав тебе так довго…
В.Сосюра

Вважається, що ти приходиш у вересні. Але я бачу твої поставлені на клумби чемодани ще до Спаса. Ти плигаєш мені така тепла й сонячна на коліна і я вигладжую твого жовтогарячого хвоста з балабушками чорнобривців, підіграючи тобі, так ніби ти ж – літо. Знаю твою цю щорічну хитрість, яка дивиться на мене твоїми довірливими очима. Ти цілком видаєшся лагідною і пухнастою, не брешеш, але й правду не говориш. Ти мовчазна. Тобі не треба слів, бо ти прекрасна. Твоя сила у цій красивій мовчанці до нас.

Я не можу сказати про тебе – чергова. Ти завжди особлива. Раніше я в тобі нічого не тямила. Ненавиділа, ображалася, виносила невтішні вироки… А коли прийшла любов – закохалася, полетіла… разом з твоїм листом - вільним падінням. Відділася легко й назавжди. Сприйняла твій спокій.

Осінь – це випадковий день, пропущений в школі. Мабуть уся сума життя – це складові тих моментів, коли ти щось не те, не так, і не тоді робив. Осінь – це остання ілюзія засмаги. Поцілунки сонця, вже без ластовиння. Осінь – це доречність кросівок й ера усіх кофтинок із шафи. Осінь – це перше побачення: ще без цілунків, але вже з квітами. І ти знаєш, що все буде. Тільки пізніше. Осінь – це привід погрітися зайве в його обіймах, осінь – це шерхла нота дотику тертя його неголеним підборіддям, м’якість светру, запах листя в його диханні.

Запах осені – це запах свіжої фарби в шкільних коридорах. Нова готовність приймати старшання. Вмощеність у кріслі перед фільмом життя під назвою «Як я провів літо»… Як літа провели мене? А як зустрічали, о… Шоколадні шкаралупки каштанів, потрощені дитячою енергією, зрощеною довгими канікулами. Та каштанів нема, самі лиш порожні «їжачки», бо каштани – то скарб, але це секрет. Безкоштовна радість й багатство.

Терпкі чорнобривці – останній врожай міських клумб. Їх місія – пропікати тебе кудись глибше, аніж просто тішити око, підсвідомою любов’ю до матері, домівки, одвічного раю, докір, що рідко дзвониш. Ти не висаджуватимеш їх, бо ж… місто. І кожну осінь милуєшся ними як востаннє, під хатою. Осінь – час розуміти усе. Навіть те, чого відверто розуміти не хочеш.

Осінь - це порожні пляжі. Встояна лінія берегу, вологий пісок, холодне каміння, мудрість рибалки. Спокій плеса. Дріботіння акацій. Батькове слово. Його грибна наука й найсмачніший бутерброд, чорний хліб, часник… Йому достатньо бути собою. Просто бути поряд. Просто бути в тебе. Аби всотати навік його характер.

Осінь – це коли тобі десять, ти з кісками, рожевими заколками, lдивишся як фотографують наречену: білосніжна посмішка, високі підбори, сукня принцеси, - смерть дівчинки й народження жінки. Осінь – сестрина джинсова спідниця, яка тобі буде ок наступного року… Чекай, чекай, чекай…

Це горобинове намисто й яблука на зиму. Зимові сорти. Повні погреби. Холодні сливи. Гарбузиний печворк городу. Прілість зілля. Стара груша, схилена на хату. Час загляда у вікна. Галузки для комину. Твої шкільні зошити на розпал. Батькові сірники й розкладений на газеті тютюн. Старі наволочки, набиті сухою липою. Шипшина ще достигає у лісі, але чай «з літа» вже париться. Набряклі дощами стовпи воріт, голий барвінок парканом, злущеність фарби, зіщуленість плечей, сусідські заблукалі бджоли, річка на вигоні, сухостій, квиток у кишені.

Осінь – це наочність шляхів, розвиднення доріг й остаточне їх гублення за туманами. Це тривожна незгода й м’яке обвисання на своїх постулатах. Це втома року, що просить посидіти з нею на причілку вічності, поки вона куритиме цю останню самокрутку… Осінь це тиша в собі, бо нічим крити ззовні. Осінь – це лукавість до самого себе. Осінь – це обіцянка собі жити, бо то не буде вічно. Й найліпша молитва.

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)

не сподобалось
сподобалось
дуже сподобалось



кількість оцінок — 2

Рецензії на цей твір

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 3 відгуків
© ВЛАДИСЛАВА, 03-11-2016
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.9050350189209 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …