Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2683
Творів: 50954
Рецензій: 95696

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 42338, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '52.207.218.95')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза мініатюра

Хіба ж я стара?

© Nina, 25-02-2016
    Соковита свіжа зелень. Жовті кульбаби на траві немовби оздоба барвистого килиму. Яскраво світить сонце. Воно  ще не палюче, а лагідне й голубляче. Приємним теплом огортає плечі, руки, ніжно торкається обличчя.  
    Із двору виходить Тетяна Андріївна і, спираючись на дві палиці, прямує до колодязя. У руці ще якимось чином тримає відро. Пересувається без поспіху, проте впевнено. Назад вона теж буде йти повільно: зробить  кілька кроків, потім підставить наперед відро з водою, відтак ще кілька кроків. І так аж до свого будинку.  Добре, що колодязь навпроти двору.
    Наталя пам’ятає її ще молодою. Вона тоді працювала вчителькою в Херсоні і кожного літа приїздила до матері в село. Була гарна: ставна, висока, з пишним темним волоссям. Мала надзвичайно красиві сукні, елегантні на високих підборах черевики, красиву зачіску на гордо піднятій голові. Тепер –  це немолода й хвороблива жінка, найбільше потерпає від болей в суглобах.
    Наталя хапає відро і теж прямує до колодязя. Не тому, що їй потрібна вода, Ні, вона вже собі наносила. Он, гріється на сонці в балії, у відрах, у ночвах – буде на полив квітів та грядок. Просто  хоче допомогти сусідці. Однак це  нелегко. На всі її спроби те зробити, Тетяна Андріївна завжди рішуче каже: «Ні, я сама впораюсь». Одного разу Наталя вже майже перехилила своє відро над сусідчиним, як тут Тетяна Андріївна сердито сказала: « Не треба, я все одно виллю ту воду на землю». Це було дивно і, що там таїтися,  дуже образливо – допомогти  ж бо прагнула щиро, від усього серця. Тому й не могла відповісти нічого на запитання Володимира, сусіда по городу: «Що воно ото за людина така ваша Тетяна? Хотів піднести відро, то там як розкричалася, що просто жах!»
Тетяна Андріївна вже була біля колодязя. До неї підійшли двоє. То були молоді хлопці: один – син місцевого священика, другий – його товариш. Вони, очевидно, мали намір допомогти жінці. Коли Наталя наблизилася до колодязя, юнаки вже відходили, з подивом розводячи руками.
– Ні, чи ви бачили таке? – то Тетяна Андріївна до Наталі. – Вони мені кажуть: « Бабусю, давайте ми вам допоможемо».
– Ну, і хай би, – відповідає Наталя. – Молоді хлопці, що їм те відро води витягти.
– Я що, стара баба, що мені треба помагати?! Мені що, може, шістдесят вже, що вони  «бабусю» на мене?! – наростають децибели в її голосі.
– А…, вибачте, будь ласка, скільки вам, якщо не секрет? – запитує Наталя.
– Мені? – перепитує жінка. – П’ятдесят дев’ять, – з почуттям гідності відповідає  вона.


Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)

не сподобалось
сподобалось
дуже сподобалось



кількість оцінок — 4

Рецензії на цей твір

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© zaaavtra, 25-12-2016

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© ВЛАДИСЛАВА, 27-02-2016

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Олена , 25-02-2016
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.81815695762634 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …