Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2686
Творів: 51033
Рецензій: 95776

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 41769, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '18.221.13.173')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Оповідання

Воєнкомат

© Дарина, 30-10-2015
    П’ятого квітня о третій вечора, я втратив повагу до перукарів. А потім ще раз – о третій п'ятнадцять, коли він збрив залишки мого волосся.
    Скільки треба юнаку сімнадцяти років для щастя? Резинка, що перетягує довге волосся, книга з мореплавства, нова гра на комп’ютері та аби товариші були на зв’язку.
    Але я пішов на цю жертву, як зріла людина. Так, задля вирішення конфлікту вдома. А що накажете робити, коли єдиний аргумент батьків у будь-якому спорі – це його зачіска? Не підготувався до уроків як слід – зріж волосся. Не поїв що треба – волосся заважало.  Дав здачі кривднику – через набридливе волосся. Не прибрав? Так, волосся.
    - Молодець, синку, - сказала з  деякою повагою в голосі мама, з презирством дивлячись на пасма, що лежали брудною купою на білій плитці підлоги.
    - Ага, - відповів я.
    ЇЇ фарбоване волосся було заплетене у косу, і зібрано в тугу купку на потилиці. Це була жінка – домінант. Жінка – командир. Небезпечна особа.
    - Тепер ти виглядаєш інакше, - дещо повільно додала вона.
    Від моєї начисто бритої голови відбивалось світло дешевої лампи, а гострі зазвичай вуха, здавались нині гострішими за стилет.
    - А то ці патли на твоїй голові робили з тебе не людину, а якогось.. мрійника, - строго сказала мама. – А мрійники в житті успіху не мають. Тепер же все піде добре.
    Я повів плечима. Певно в неї дійсно є досвід в тому. Мама любила керувати. Своїм чоловіком, батьком, братом, сином. Імператор у спідниці. А ми її солдати. Мовчазні і похмурі, принижені та слухняні верескливому голосу.
    - Ти довго зі мною боровся, - не без самозадоволення сказала вона, водячи носком чобота по темному пасмі, що раніше проходило за моїм вухом. Або деінде. Маринка любила проводити рукою через моє волосся. Казала, я гарний з ним.
    - Тебе надто сильно поголили, - критично додала мати, кидаючи гнівний погляд на перукаря. Їй не вдалося прослідкувати за цим. – Проте скоро відросте, і зробимо тобі нормально.
    Я ковтнув слину. Вона не знала, що то я тихцем попросив перукаря збрити все волосся.. До Дейві Джонсової могили все!
    Моє хобі: грати на гітарі та малювати. Малюю я різне – від природи гір, до портретів миловидних дівчат – з того дуже тішуся. Мої друзі не вміють. В них виходять каракулі. Але я їм про це не кажу – Пікассо також не дуже деталям увагу приділяв.
    - Тепер ти як людина виглядаєш. І зможеш піти у бізнес, як батько і хотів.
    Як ти хочеш. Тато волів би бачити мене в першу чергу щасливим, а потім вже – успішним у професії. А я хотів би піти у художню академію. Знаний  митець з Парижа, мсьє Жано Люміль, якось було взяв мою картину ворона на яблуні, видихнув хмару сигаретного диму, почухав носа і сказав своїм смішним акцентом «Женьяль!». Тоді я ще вірив в успіх.
    - Ти ж з математики тепер бали отримуватимеш хороші. Вчителі тебе поважатимуть, - повчально і зверхньо сказала мама.
    Ні. Вони не знатимуть про мене.
    Я підвівся з місця і розв’язав мотузку накидки, який мені дав перукар раніше.
    Мама не знає. Але я не повернуся додому.
    У воєнкоматі вже лежать папери, і завтра я йду вбивати. На війну. Їм не принципово.
    Вони беруть навіть мрійників.

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)

не сподобалось
сподобалось
дуже сподобалось



кількість оцінок — 1

Рецензії на цей твір

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© ВЛАДИСЛАВА, 30-10-2015
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 1.9288659095764 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …