Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51017
Рецензій: 95762

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 41396, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '18.222.22.244')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Казка

УРОК ПРО ВОДНІ ПЛЕСА (Із циклу казок про абетку)

© Микола Васильович СНАГОВСЬКИЙ, 18-08-2015
    Черговий урок географії для абетівців мав провести Знак запитання. Але ті так знітились, перелякались, що вирішили піти до директора школи з проханням, щоб він призначив іншого вчителя. Мовляв, Знак запитання  надто багато і часто запитує: ну, що це таке?!
    Директор школи був поступливим і дозволив самим вибрати вчителя чи вчительку. Сказав, що нині демократія, тож хай вона буде в усьому.
    Що тут здійнялося! Не встигла ініціативна група абетівців вийти з кабінету директора і повідомити його волю усім іншим, як здійнялася суперечка кого запросити до класу читати тему «Водні плеса України».
    ― Хай буде Знак оклику!
    ― Ага! Щоб весь час кричав?.. Краще Крапка.
    ― Тю, «Крапка». Так її й над плінтусом не видно. Літера І зразу її почепить на себе і переконуватиме, що вона там була у неї вічно.
    Зрештою, абетівці домовились, що тему «Водні плеса читатиме»… Дощ. Якщо зі своєї мовної родини нікого не обрали, то нехай вчителем буде представник географії. Так то воно так, але літери, раніше ніколи не маючи справу з Дощем, зовсім не уявляли у що перетвориться урок.
     Дощ, радий старатися, гадав, що він такий же жаданий як весною на поля; запросив клас літер на шкільний двір і на них як почав литися. Мовляв, ось дивіться  й інші класи в усі вікна, який я щедрий.
    ― Яка найбільша річка України? ― запитав.
      Добре, що літера Д нікуди не втекла, вона стала будиночком, залишилась майже вся суха, ще й різні там Крапки, Двокрапки, Дужки , Дефіси і Тире прикрила. А почувши запитання…
    ― Дніпро! ― рішуче відповіла.
    ― Куди впадає? ― не вгамовується Дощ.
    Літери Ч і М тут як тут:
    ― У Чорне… ― почала Ч.
    ― … Море! ― підхопила М.
    Дощ на радощах і припинився. Усім би радіти! Але ні. Деякі літери зарюмзали-захникали.
    ― Ми так хотіли відповісти, що є ще річка Південний Буг, ― сказали П і Б.
    ― Не тільки Південний, але й Західний Буг, ― додала З.
    ― А ось я розпочинаю назви чи не найбільшої кількості річок в Україні, ― трохи червоніючи від нескромності зазначила літера С. ― Ось тільки прислухайтесь: Сіверський Донець, Случ, Стир, Сула, Самара, Сейм, Серет, Стрий…
    Це вже розмовляли тільки літери. А де ж подівся вчитель? Глянули вони на Сонце й розсміялися: он що за причина ― перегрівся і втік у якийсь холодочок. Ну, й ладно! Наступного разу його не запросять.
    ― Щоб знову серед уроку не випарувався, ― пожартувала В.
      

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.88520097732544 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …