Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51025
Рецензій: 95767

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 41381, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.143.17.127')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Казка

ВИВЧЕННЯ ПРИРОДИ (Із циклу казок про абетку)

© Микола Васильович СНАГОВСЬКИЙ, 16-08-2015
     Урок географії у класі абетки доручили провести Діалектології. Як вона не відмовлялась через неслухняність абетівців, але нічого не вийшло: Знак оклику гримнув на неї, відтак переконав, що такий клас ― то честь для Діалектології. А потім несподівано ще й поцілував у щічку. Діалектологія зашарілась, зраділа душею, і  з таким піднесеним настроєм вирішила провести урок географії неповторно, творчо, незабутньо для абетівців.
     ― Якщо нам треба провести урок, присвячений природі України, то ми підемо надвір, на лоно тієї природи! ― сказала вона.
     ― Ура-а!!! ―зарепетували У і А.  Між ними вклинювала свій рик Р. До неї жартома підскакував М’який знак, виходило: «Урья!..». Всі сміялись. Не втрималась і сувора Діалектологія ― засміялась. І якось їй після цього легше стало, бо учні виявились хоч і жартунами, але до неї доброзичливими.
Тим часом клас підійшов до Яруги, у затишку якої літали хрущі, джмелі, стрибали коники…
     ― Яка мальовнича  Яруга! ― вигукнула Я.
     ― Не «Яруга», а Крутояр! ― заперечила К.
     ― Ні те, ні інше. Це ― Байрак! ― сказала Б.
     ― Не сперечайтесь! Це ― Западь, ― спокійно мовила З. Ходімо краще трохи далі. Пані Діалектологіє, можна?!.
     ― Підемо, але спершу нагадаю вам усім, що ви назвали Яругу іншими словами. І вони всі правильні. Мали рацію і Я, і К, і Б, і навіть З.
     ― Ой-й!!!  Що це таке велике летить і так страшенно гуде-дзижчить? ― заойкали якісь літери-подружки.
     ― Не бійтеся Хруща. Це хороша комаха. Його ще називають Травневим або Майським жуком, Бумбаком, Катеринкою, Бумбаром.
     ― Я не «Бумбак» і не «Бумбар», і тим паче не «Катеринка», ― прогудів-продзижчав хрущ.   ― Я ― Хрущ! Зрозуміло? Я ― Хрущ!..
     ― Не ображайся, шановний Хруще! ― лагідно звернулась до нього Діалектологія. ― У цій місцевості тебе можуть називати усіма такими назвами які ти почув, а ще можуть на тебе сказати Майка, Вовчок, Бриндас… Не дивуйся, раніше окремі групи людей жили віддалено одні від одної і не завжди знали як їхні сусіди щось назвали: чи вас, комах, чи дерева, рослини.
     ― А-а-а! Гу-у-у! Дж-ж-ж! ― відповів хрущ і полетів далі.
     ― Вай-вай-вай-вай!!! ― залементували В, А та Й.
     ― Отакої! Чого ви у Трясовину заперлися? ― питається у них Т.
     ― А мені здається ― у Морокву, ― зауважила М.
     ― У Багно! ― твердо поправила Б.
     ― А я бачу, що вони залізли у Драговину, ― продругділа Д.
     ― Це теж різні назви одного і того ж поняття, ― заспокоїла сперечальниць Діалектологія.
     Вони ще довго гуляли Яругою ― Западдю ― Байраком ― Крутояром, начулись цікавих назв і щасливі повернулися до свого класу.
  

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.8025529384613 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …