Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51003
Рецензій: 95748

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 41296, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.137.218.230')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Казка

РОЗСПІВУВАННЯ (Із циклу казок про абетку)

© Микола Васильович СНАГОВСЬКИЙ, 04-08-2015
      З цими А, Е, Є, И, І, Ї. О, У, Ю, Я  у школі одна біда. Штатним учителем музики і співів працює А. Решта голосних літер абетки ― вчителями інших дисциплін. Але їм завжди хочеться , ну, хоч трішечки провести музичний урок. Мовляв, ми ― теж голосні. Вони дражнять А, звертаючи увагу на одноманітність звуків під час розспівування. Кажуть, що ж це за вчителька, коли повторює лише а-а-а-а… Тож  виходить не до, ре, мі, фа, соль, ля, сі, а да, ра, ма, фа, саль, ла, са.
      Керівництво школи не витримало таких суперечок між колегами і дозволило на один з уроків прийти  усім голосним та провести урок співів разом з А.
    ― Де-е-е, ре-е-е, ме-е-е, фе-е-е,  се-е-ль, ле-е-е, се-е-е, ― проспівала Е, подаючи приклад класу.
    Учениці-літери тільки роти пороззявляли. Вони вже звикли  до да, ра, ма, фа, саль, ла, са. А тут щелепи якось треба по-іншому розтуляти, губи розширювати, щоб е-е-е виходило. Ну, що це таке?..
    ― Я знаю як правильно розспівування влаштувати! ― бадьоро сказала Є. Наслідуйте мій приклад: ― Дь-е-е, рь-е-е, мь-е-е…
    ― З тобою все ясно, ― зауважила И. ― З’їла М’який знак і  співаєш тут, безсовісна. Зі мною співати-розспівуватися найкраще. Слухайте, як у мене переконливо звучить: ди-и-и, ри-и-и, ми-и-и, фи-и-и, си-и-ль, ли-и-и, си-и-и.
    Інші літери знову засміялися гомеричним реготом.
       ― Ти! Ииушка! Хто тебе проспівував би, якби я не ставала поруч з тобою!―заявила літера Д. ― Хто дізнався би яку ти ноту береш.                        
       ― Та й без мене ти ― ніхто, ― долучилась до розмови Р.
       ― Її і так ніхто не проспівує. То вона сама ж вигадала ― оте ди-и, ри-и, ми-и., ― разом зауважили М, Ф, С, Л. Кожна з нас творитиме звук лише з відповідною голосною.
       ― Воно то так ― та не так… ― загадково мовила Е. ― Чому мене приставили тільки до Р і я рикаю, мов тигр: ре-е… ре-е… У той же час І яка хитра: стоїть собі як біля М, так і біля С.
       ― А у неї характер товариський, ― подала думку якась літера.
       ― Так, годі лаятися! ― гримнув директор школи. ― Сьогоднішнє розспівуання показало, що на уроці повинні бути присутніми усі наявні голосні ― щоб учні  не акали, не икали, не екали, а гармонійно проспівували у потрібних нотах усю гаму наших голосних, а вони заслуговують на те! Ось тоді ― у злагоді й гармонії ― ви досягнете нечуваних успіхів.
       ― А як бути з Л та М’яким знаком? ― запитала С. ― Біля мене стоїть О. Ну, й досить! А то співають соль. Навіщо тут ль?  Ль… ль… ― це мене ображає. Я хочу, щоб співали не соль, а со.
       ― Ти повинна пишатися таким почесним додатком, ― відповів керівник школи.― А, втім, хто хоче, може ль запросити до себе.

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)

не сподобалось
сподобалось
дуже сподобалось



кількість оцінок — 1

Рецензії на цей твір

Як завжди...

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Микола Цибенко, 04-08-2015
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.73915696144104 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …