Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51005
Рецензій: 95752

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 41287, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '18.188.252.23')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Казка

У ЇДАЛЬНІ (Із циклу казок про абетку)

© Микола Васильович СНАГОВСЬКИЙ, 03-08-2015
     На перерві забігли до їдальні багато літер абетки, серед яких ― завжди зголоднілі І, Ї, Г, ну, й, звісно, ті, які ніколи не наїдаються, яким завжди страв мало, ― О, Є, С, Ф, Ю… Забігли і очам своїм не вірять: за те, що Ш заховалась за літерою С і шипіла, щоб її не чіпали, бо у якихось там словах прийшла черга стояти на місці якраз отій С (зокрема й у такому як «виШу» ―  «виСіти»); за те, що літера Щ весь час лінувалась і змінювала слово «розміЩувати» на «розміСтити» ― так, щоб воно було без неї, ― за такі провини Синтаксис з Пунктуацією взяли ті Ш, Щ, приєднали до горизонтальних паличок  Т  й виготовили непогані виделки. Для Ш і Щ кара дуже велика: прикріплені до Т ― це ж яка ганьба! Тому що вона ― ота Т ― ще підступніша за них. Люди  кажуть: «освіТа», «плаТи», «весТи», а вона  ховається за Ч і Д ― «освіЧений», «плаЧу»,  «воДити»…  
     ― Ну, хто  іще казав би таке ?!. Літера Ж і навіть дифтонг ДЖ! Ви ― безсовісні. Вам кажуть: «воЖу», а ви ― «воЗити»… А  дифтонг узагалі безсердечний, такий кострубатий і широкий, мімікрує, чомусь, тільки у Д. Йому кажуть: «воДЖу», а він ― «воДити»… «воДити»… Хитрий.
     ― Що ви за розмови затіяли… Дайте пообідати нормально! ― обурилась О.
     ― Ти, кругла млинчихо, коли вже нажерешся? І так, он, яка пузата! Лопнеш скоро, як твоя подружка С… ― сказала В.
     ― Бідненька ти, бідненька, літеро В! Перетягнули тобі талію так , що й першу страву подужати не можеш. Що то за життя таке?.. Ніякого тобі задоволення і повного відчуття смаку від численних страв, ― наче між іншим зазначила О.
     ― Ти… Ти… Ти ― ватрушка недопечена, вареник глевкий, вінегрет учорашній, ти як тільки причепишся до назви  якоїсь страви, так можна вважати, що ту страву треба одразу до помий викидати, ― образилась С. ― І, головне, лізе на перші ролі. Без тебе «Вареник»  був би «ареником», «Ватрушка» ― «атрушкою»…
     ― Ото так твердиш, грамотійко! Гаразд! Тоді я  на «Сир» казатиму «Ир», на «Салат» ― «Алат». От ці страви прочухана тобі дадуть!..
     ― А от і ні… А от і ні!..
     ― А хто захоче вживати замість «Сирів» і «Салатів» ― «Ири» й «Алати»?!.
     Тут інші літери не втримались, як засміються. Засміялись і Синтаксис з Пунктуацією. Як раптом…
     ― Ой-й ! ― зойкнула Пунктуація.
     Всі ― глядь на неї ― і бачать: виделка, зроблена Синтаксисом зі Ш, Щ і Т, розв’язалася і гострі кінці окремих літер ввігналися у рот Пунктуації. Така ж кара наздогнала і Синтаксис ― за те, щоб вони не принижували так поважні літери і свої знання та здібності використовували за призначенням ― обмежували хаотичність і безладність слів потрібними знаками пунктуації, а Синтаксис в межах цієї пунктуації ще й логічно розставляв слова.  


Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)

не сподобалось
сподобалось
дуже сподобалось



кількість оцінок — 2

Рецензії на цей твір

Ця казочка...

На цю рецензію користувачі залишили 4 відгуків
© Микола Цибенко, 04-08-2015
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.73674893379211 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …