Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51000
Рецензій: 95739

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 41189, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.144.42.196')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Казка

ВІЛЬНІ ВПРАВИ АБЕТКІВЦІВ

© Микола Васильович СНАГОВСЬКИЙ, 19-07-2015
    Після переклички і розминки учитель фізкультури (Знак оклику) запропонував зайнятися вільними вправами з поступовим фізичним навантаженням. Така тема уроку фізкультури для колективу абетки завжди була чи не найкращою. Ще б пак! Літера О, як навіжена, почала котитися по усьому периметру спортивної зали, умудрялась нікого не зачіпати,  й у неї це виходило: гладенька! Намагалися не відставати від неї Є та С. Але інколи вони зачіпляли одна одну або інші якісь літери. У такі моменти С промовчувала, а Є ― вона ж язиката! ― зазвичай огризалась.
   Літера М розкарячилась і запропонувала стрибати через неї  літерам І, Ї, Г, Г. Хитрі: своїми паличками через М звісно перестрибнути легко. Але дванадцять балів Знак оклику, певно. їм поставить. Хай би вони спробували через П перескочити.
   Знак запитання все ходив, чіплявся до усіх з запитаннями: «Ну, як накачала м’язи?», «А чому Апостроф любить лише Б, П, В, М, Ф, Р, К, Д ?», «А чому Знак оклику веде урок фізкультури?»
― Замучив своїми «чому»! Тому що Знак оклику ― прямий! Він спонукає до однозначності: у таку то мить зробіть те то, в іншу мить ― виконайте іншу вправу. А ти? Весь час запитував би нас?! Що ж то за урок фізкультури був би, ― пояснив дефіс.
― Овва! Звідки ти взявся! Ти хто такий? Ти ― лише дефіс! Ти навіть не тире. Ти ― півтире, неповноцінне тире. І взагалі, що ти тут робиш? Адже ти не в числі абетчан, ― обурились деякі літери.
― Він ― мій помічник, ― пояснив Знак оклику. ― Як, втім, помічниками є і згадуване тире, а ще ― Дужки, Двокрака, Крапка з комою,  і, звісно, сама пані Крапка.
― Нащо вони? ― з-за чиєїсь спини почувся боязкуватий голос.
― Ти, шановний, М’який значе, не ховайся! ― зреагував на запитання Знак оклику. ― Ніхто тебе карати не буде, тому що ти завжди робиш добре діло ― пом’якшуєш зайву твердь окремих літер.
― Ага, він причепився до літери Ц і розумника удає з себе, ― образливо зазначила літера А. Її підтримали літери О, У, Е, И, І, Ї, Є, Ю…
― А чому він до вас чіплятиметься, коли ви одразу галас здіймаєте: «Ми ― голосні! Ми ― голосні!..»?
― М’який значе, йди разом з літерою Ц до нас, ― запропонували його літери-друзі  Д, Т, З, С, Л, Н, Р. ― З нами тобі буде зручно виконувати вправи.  Ми завжди раді, коли ти нас пом’якшуєш, роблячи таким чином впевненішими, сміливішими, привабливішими та ефектнішими.
Знак оклику, слухаючи оті сперечання, деякий час не втручався у них. Але згодом дійшов єдино правильної думки: ось так кожна група абетки за своїми інтересами і схильністю до конкретних вправ і продовжить урок фізкультури. Так літери розкриються чи не найкраще, здоровішають тілом і душею.


Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.31400299072266 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати