Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51005
Рецензій: 95752

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 40985, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.17.186.218')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Казка

БЕШКЕТУЄ СПОЛУЧНИК

© Микола Васильович СНАГОВСЬКИЙ, 11-06-2015
      Несподівано для самого себе Сполучник І завередував: він помітив, що літери абетки, складаючись у слова і речення, часто ним нехтують, кажуть йому, що достатньо «і» як літери у словах…
      ―Чого захотіла?.. Бути ще й Сполучником! Хто ти така? ― накинулась Ї. ― Але ж я не пруся у сполучники!..
      ― Я такий же важливий як той же Іменник, Прикметник, Дієслово, Числівник та інші подібні товариші, ― переконував абетківців Сполучник І. ― Тим паче, що я ― єднальний, я нікому не бажаю лиха, тільки єднаю. От, скажімо, ви читали як поет написав: «Сонечко встає і шумить трава…». Відчули як зі мною речення милозвучним стає?! А без мене як би було ― «встає, шумить…»?! Просто таки, якась армійська чеканка ходи!
     ― Хитрий! Що ти жалість у нас викликаєш?. ― не заспокоювалась Ї. ― Пусти свиню за стіл так вона і ногами на стіл!
     ― Овва! Це хто «свиня»?! Я ― свиня?! І що ти маєш на увазі? ― розгубився Сполучник І.
    ― А те, що, крім тебе, почнуть свої права захищати твої друзі ― сполучники протиставні, розділові, порівняльні, пояснювальні та інші. Вашої братії так багато, що просто несила жити на світі, ― долучились до суперечки два слова: ЗА і ТЕ.
   ― І чим же мої друзі вам не догодили?
   ― А ти не знаєш чим? Навіщо просиш Пробіла, щоб той тікав зі свого місця що належить йому між ЗА ТЕ. Пробіл радий старатися, бо ти йому хабара даєш. А тих ― ЗА ТЕ ― мов магнітом притягує, і вмить народжується твій друг, Сполучник ЗАТЕ.
   ― Як на мене, в усьому винен хитрий Пробіл і всі його друзі, пробіли, та діти, пробільники, ― поскаржились інші два слова: слова ЯК і БИ. ― Ось ми обмірковували: ЯК БИ разом обговорити текст догани одному зі Сполучників. Так Пробіл те почув, мов шпигун якийсь, і ― шусть! ― одразу вискочив з-поміж ЯК БИ. Та ще й почав дражнитися: ЯКБИ… ЯКБИ… ЯКБИ ж то!.. І виходить у реченні зовсім інший смисл.
    До цієї розмови уважно прислухалися літери Ж, які стояли у дуже привілейованому стані в реченнях «Ми відвідали ТЕ Ж видавництво, що й ви» і  «Книги показуватиме ТА Ж сама художниця». Сполучники ТЕЖ і ТАЖ образились, вирішили, що це їх розірвали, як кажуть по живому, почали звинувачувати  Пробіл у тому, що він не послідовний: коли хоче вискакує між словами і літерами, даючи змогу з’єднатися, а коли, навпаки, вперто стоїть у сполучниках…
― Ні, ― заперечив Пробіл. ― У згаданих реченнях не ви господарі, шановні сполучники ТЕЖ і ТАЖ, а ваші однозвучні слова ТЕ Ж  і  ТА Ж. Хоча… Хоча ви ТЕЖ маєте право на хорошу поведінку.


Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)

не сподобалось
сподобалось
дуже сподобалось



кількість оцінок — 1

Рецензії на цей твір

Казкове мовознавство?

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Микола Цибенко, 11-06-2015
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.80021691322327 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …