Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2683
Творів: 50955
Рецензій: 95697

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 40965, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '34.203.221.104')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Літературна публіцистика

Безкоштовно чи безплатно, безоплатно?..

© Микола Васильович СНАГОВСЬКИЙ, 08-06-2015
    Усі ці слова в україській мові є синонімами, з певною натяжкою – рівноправними. Цікаво, що у деяких підручниках, посібниках і словниках головне, або першочергове значення надається словам безплатно, безоплатно. Аргумент? «Залізобетонний»! Здебільшого пояснюється це тим, що «кошт» походить від слова коштовний, тобто цінний. І коли ми говоритимемо (писатимемо) безкоштовно замість безплатно, то вкладатимемо інший смисл, тобто безцінно.
   Ні! Якщо мається на увазі коштовний, то похідне від нього буде безкоштовностно. Це так як правильніше буде українськомовний, а не україномовний, англійськомовний, а не англомовний, тому що у перших випадках мається на увазі мова, а в інших – країна.
   Тобто безкоштовно – це від питомого й сильного українського слова кошти, тобто гроші. От саме його і мають на увазі ті, хто вживає замість безплатно чи безоплатно слово безкоштовно. Воно й має бути головним серед інших синонімів –  перше серед рівноправних, якщо хочете. Тим паче, що йдеться про підміну понять, коли помилково вкладають смисл слова безкоштовностно у безкоштовно.
   Дехто засумнівається у таких аргументах. Мовляв, є ж слово коштовний (цінний)? Щось ніколи не почуєш коштовностний. Можна почути! Носії української иови якраз так і говорять, тобто ті люди, які не просто нею розмовляють, а відчувають її подих, поступ і ритм життя, її потреби у нових словах і біль, коли якісь слова передчасно в’януть. Це люди, яких, як у музиці, природа наділила абсолютним слухом, як у живописі – абсолютним сприйняттям барв і кольорів, як у математиці – феноменальною здатністю швидко сприймати найскладніші формули і застосовувати їх.  

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.94175410270691 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …