Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 50997
Рецензій: 95738

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 40730, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '18.223.172.184')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза новела

Фізик

© Мар'ян Довганик, 30-04-2015
- І що робити будеш ти? Не знаєш ти законів механіки... Біда з тобою... Що ж, сідай. Два.

І я сідаю. Він ставить два. І я посміхаюся. А він задоволено примружується і задоволено споглядає на всіх інших негілників у класі: виявляється не я один такий. І це тішить.

- Хто бажає розказати про І Закон Ньютона?

Хе-хе, не дочекаєшся...

- Є тут такі у класі? Чи по журналу іти?

Оця його лукавість виводить з себе. Ти ж криєшся, чоловіче. Але для пильного ока ти голий і прикриття нічого не варте. І не роби собі фіґових трусів - ти не навчиш нічого нас, ми тупі. Для нас світ рушиться...

І знову каже:

- Якщо немає бажаючих, то прошу...

Мовчанка.

Мертво.

А мені намалював. Я ж поза конкурсом. Це треба, таку повагу заслужити ! За цей семестр удостоївся кілька уроків простояти за дверима - а кайф! Всі вчителі минають тебе, і всі бачать, як ти займаєшся нічим, просто втикаєш в стіну. Але бували й кращі дні, коли падав за вікном сніг, і тільки я один міг його спостерігати, бо тільки для мене одного падав він. Решта моїх однокласників сиділи тоді і слухали монотонний голос цього деспота, і зубрили черговий закон Ньютона...

А ще...

Я завжди відповідав першим. Так, і відповідь здебільшого була короткою — далі нікуди:

Не готовий!

Або

Не знаю!

Або

Я не маю бажання відповідати.

І оце “не маю бажання” найбільше дратувало його. “От, холєра, - думав він собі напевно, - ти в мене ще захочеш! Миттєво з'явиться бажання!”

Прошу, відповідати йде Олена Чепурко.

І Олена Чепурко вставала і починала дзвеніти урочисто й чаруюче.

Таким голосом не закони Ньютона треба розказувати, а найбільших ліриків Костенко, Симоненка, Олександра Олеся декламувати... На радіо би тобі працювати.

Ще буде.

Ще буде колись може відомою поп-зіркою або співачко. А може кіноактрисою? Анджеліна Джолі, її кумирка. Але Джолі — бридка. Кажуть, у неї руки як в старої баби, а для того, щоб потрясти цицьками вона мазається всякими кремами і бальзамами.

А Оленка гарна. І очі у неї глибокі, і погляд мудрий, і ґрація чарівна... Вона стане письменницею. Але дуже чуйною і дуже сентиментальною.

Ким вона стане? Хтозна?

Зараз вона просто Оленка Чепурко, учениця 9-А класу, яка вчора вночі сиділа і зубрила ці дибільні закони Ньютона, для того, щоб з фізики не получити 2. І зараз це всього-навсього моя однокласниця. В майбутньому з таким самим успіхом вона може стати повією чи порноактрисою...

Вона розказала.

І в неї 11. І фізик приємно посмоктує ручку — фе, як бридко, гидко дивитися.

- А зараз дітки я вам буду пояснювати нову тему. Отже, записуйте у зошитах.

От і пояснюй собі.

У мене вітер в голові і я не здатний сприймати твого верзіння. І хтозна... А може ти і всі твої фізики, дослідники, вчені і лжетеоретики — просто ідіоти. І всі вони не знають, що світ скоро провалиться?

І справді. Невже вони думають, що закони, які вони встановлювали, вічні?

Дивіться же...

СВІТ ПРОВАЛЮЄТЬСЯ!!!

Вся матерія матерія провалюється і небо стає чорним, а кольори виходять з меж і контурів своїх і починають гратися на тілах моїх однокласників. На фізика летить велика червона пляма... Ось - фізик весь червоний — ніби злий, ніби лютий. Весь як буряк, а ми всі раді.

На Оленку посунули жовті, помаранчеві, рожеві, червоні кольори. А Вова став увесь зеленим. Марко посинів, а светр синій став фільотовим. І з парт вийшли кольори і помандрували до стелі.

А парти стали білі.

І мучитися над писаниною було не варто — чорнило все заляпало Івану лице — і він як чорт з мультика “Енеїда”.

Відчинилися двері і зайшли інші вчителі і інші діти, і всі стали мінятися кольорами.

А світ продовжував провалюватися...

І зникли стіни раптом, дошка, вікна, двері, стеля... І клас стававав галявиною в лісі.

А фізик, весь забарвлений в червоне, стояв і думав: “Як же Ньютон і його закони? А як же ті уми науки, що вчені їх підтверджували гіпотезами впродовж століть? Невже вони помилялися?

І справді, вони помилялися.

Всього не передбачиш. Ніколи.

Ніякий закон косинуса чи синуса не міг передбачити, що всі ті, які так ревно бухали і курили, тепер сидітимуть як останні романтики останнього романтизму і споглядатимуть зорі?

І вороття вже не було... Світ руйнувався, фізик тут нічого вже не міг пояснити.

А я споглядав, як поступово йде в небуття.

Хоч знав, колись проснуся я, за мить весь світ пішов у небуття.

(23 листопада, 2008)

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0

Рецензії на цей твір

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Ігор Скрипник, 30-04-2015
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.71879601478577 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …