Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51017
Рецензій: 95762

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 40305, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '18.222.69.152')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Рецензія

Трішки солодкого у несолодкий час (І. Астапенко, "Щільник")

© Юрій Шеляженко, 17-02-2015
Щільник – те саме, що бджолиний стільник, що всотує в себе солодкий мед, зібраний бджолами на квітучих полях України. Назву "Щільник" обрав для своєї дебютної збірки віршів поет Ігор Астапенко. Перше враження – збірка вийшла цілісною і, як справжній щільник, багатогранною. Вірші розсортовані по чотирьох розділах ("Медитації", "Філософія", "Кохання", "Пейзажі"), а ще дві грані цього щільника-шестикутника склали рецензії Анатолія Ткаченка та Вано Крюгера в якості передмови та післямови.

Що солодкого у віршах Астапенка? Перш за все, щира насолода від гри словами, цілком природна для поета та ще й професійного філолога. Що б там не казали деякі примхливі критики, дорогого варті такі винаходи, як "вино нив", "гола синь голосінь", "небо не бог", тощо. І не можна сказати, що заради гри словами автор жертвує осмисленістю поетичного твору. Може, іноді й заграється (хоча спостерігаєш за цими іграми з симпатією, таке тепле відчуття, ніби дивишся на вогонь). Однак автору є що сказати, і він це каже, просто треба почути його послання.

Адже кожна грань "Щільника" говорить сама за себе. "Медитації" – про самозаглиблення і самоочищення: "...Гріхом обростають печери думок... Йди ними в пам'ять, зайшовши, із себе змий все зливами". "Філософія" – про "залежність від часу" (краще не скажеш), "часу-пасічника", що збирає стільники, наповнені, як медом, безсмертними словами, пронизлива медова солодкість яких залишається незмінною і у молодості, повній "карколомних вчинків", що "екранізують совість", і у старості, коли "струхлявіє м'язиста кора твого дерева". "Кохання" – звісно, про еротику ("губи твоїх ніг пахнуть вином білим") і про жадання взаємності ("крикни на мене"). "Пейзажі" захоплюють несподіваними і яскравими асоціаціями ("ранок розкуркулює ніч, що накрала монет зоряних", "коли вже сп'яніло останнє місто, небо пише анатему нам").

Останні цитати показують також, що суверенний ліричний простір поезії Астапенка не уникнув грубого вторгнення болю і страху – агресорів та окупантів нашої епохи, які претендують на матеріалістичне домінування, зверхність над поезією. І смакуючи "Щільник", знову гостро розумієш, що зараз, коли "кисень скисає", коли "сонце б'є тебе ногами по голові", коли душу людську атакують армії та орди скажених прагматиків, "люди, яких ти ніколи не зрозумієш" – є два виходи. Один поет має право запропонувати коханим: "Із криниці з березовим соком напийся й біжи". Може, це ескапізм, а може, втеча навздогін кращому майбутньому, яке ми самі свідомо відштовхнули від себе, ухиляючись від добропорядної медитації заради того, щоб гріховно насолоджуватися своїм та чужим болем. Інший вихід поет залишає для себе: казати правду, очищати всесвіт від темної сили нещирості відвертим висловленням своїх почуттів, як "переплавлена із сонця блискавка руками вигинів готує грім... і ми їмо його ротами страху".

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 1.3779380321503 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …