Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 50997
Рецензій: 95738

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 38068, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.128.203.143')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Мініатюра

СПОГАД

© Анізія, 19-03-2014
Це було в студентські роки. Ми вибралися в Карпати, вирішили пройти дорогами Івана Франка, Ольги Кобилянської, Василя Стефаника. За вікнами автобуса  пролітали  міста і села. І ось Карпати. Снятин. Музей Марка Черемшини.  Його дружина, нині покійна Наталія Семанюк, розповідає про свого чоловіка… Сідає за старе фортепіано, на якому  макет величезного білого корабля,   і дарує нам улюблені пісні свого чоловіка. За вікнами    печалиться  старий сад.
Русів. Музей Василя Стефаника .  Біла хата  аж  вихлюпує сум.  Чи то емоції від  «Камінного хреста» чи «Новини» .. .
Коломия. Косів.  Верховина. Міфи прошкують назустріч. Виглядають з-за гори. Манять  десь вузькими зворами.
На нічліг зупинилися в старому готелі. Одразу  за  цим будинком висока гора, покрита лісом. Довкола щось шепотів, на щось нарікав, щось оповідав, чимось журився ліс.. Ледь розклали речі  й помилися з дороги, як споночіло. Але що нам, тоді молодим? Так цікаво послухати,  відгадати  про що ж  шумить той  ліс. І ми   вийшли на подвір‘я.  Зірки нависали над нами, здавалося, простягни руку і вибирай. Лише в горах зірки можуть бути  так близько  до людей.
Ліс  і справді щось нам  розповідав, сумно і тривожно поскрипуючи. Десь бродив Чугайстер , гойдалася на старій вербі Мавка, сміялися в темноті її   подруги  нявки – духи гір, змовлялися   русалки на березі чорної  річки. Стривожено клекотів лелека .  Погрозливо  кричав пугач з вікна покинутої будівлі.   І раптом…
З розчиненого вікна полилася пісня, яку співала Софія Ротару.  «Мов сизокрилий птах» линула над лісом, линула до зірок… Молодий, сильний голос  печально вплітався поміж дерев, злітав над ними… «Мов сизокрилий птах ти моє серце із синіх верховин  поніс у далечину…» А потім. ..Це була симфонія туги, це була печаль.  Так сильно, так розлого бринів той голос:  «Серце наче птах полинуло  у світ на ста семи вітрах. Та рветься із грудей лише важкої пісні туга…»
Ми завмерли. Такої сили голос лише Богом дарований. Так співати може лише  ангел.. Донині не забуду цього голосу, цієї пісні.


Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)

не сподобалось
сподобалось
дуже сподобалось



кількість оцінок — 5

Рецензії на цей твір

Сад, що печалиться ... і міфи прошкують.

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Петро Домаха, 13-06-2014

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Анна Edelweiss, 04-06-2014

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Любов , 22-03-2014

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Юрій Кирик, 20-03-2014

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Шон Маклех, 19-03-2014

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Олена , 19-03-2014
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.73123812675476 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …