Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51027
Рецензій: 95767

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 37737, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '18.218.234.83')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Бувальщина

ПОЦУПІВКА

© Володимир, 01-02-2014
З циклу «Сторож Семенович»

         Сторож поворушив палаючі дрова у вогнищі. Підгорнув жар, прикрив картоплю і зітхнув:
      -Картопля в цьому році ні к бісу. Сонце пекло так, що не пригадую, чи й було таке раніше. Так от… А он у Василя Комара, на Поцупівці, картопля гарна. Сам бачив. Така велика, як кулак завбільшки. Так от… Там, правда, і земелька краща… Та й дощ туди заходив.
             - А що то за Поцупівка така? – запитав я.
            - Та хутір… Отам за греблею, чи як воно… Вулиця. Поселення, одним словом. Там зо два десятки хат.
             - Дивна якась назва, як для хутора. І хто там живе? Що за люди?
             - Та нормальні люди. Звичайнісінькі. А хутір назвали так, через пригоду, що трапилась давненько.
          Семенович взяв з вогнища тліючи галузку й підкурив самокрутку.
         -Так от… Ось слухай.  Був у нашому колгоспі головою правління Кіндрат Гнатович Брага. Скорочено КГБ. Лютий і самодур, якого світ не бачив. Матері почали було вже й дітей ним лякати. Бувало чути: « Ах, ти ж, розбишака, такий! Віддам тебе КГБе».  Морда в нього завжди була червона – хоч прикурюй. Так от… То все від зарядки. Якої? Він перед роботою, кожний раз завертав до «дами свого серця» Дуськи Поліварші, на кухоль коньяка. Дуська була завмагом в селі і торгувала вдень і вночі. Вночі пляшка коштувала цілу десятку! Так от … Одного разу, під Новий рік, голова поїхав з «дамою серця» по дитячі подарунки до райбази. «Голубки» затримались в ресторані і повертались додому вже затемна. Так от… Кіндрат, розімлівши від ресторану й гарячої Дуськи поруч, проїжджаючи через греблю на Поцупівці, з’їхав у ставок та й перекинувся. Всі залишились живі, а от подарунки розлетілись з ящиків по всьому ставку. Так от… А надворі ж темно, хоч в око стрель! Поки голова з Дуською ходили за допомогою, поки Петро Чорний заводив трактора та їхав до греблі, подарунки щезли. Всі. Поцупили. Так от… Знайшли тільки два пакунки. От з тих пір і прилипло оте – Поцупівка. Так от…
         Сторож кинув недопалок в багаття і поворушив жар. А я сидів і не знав – вірити чи ні його байці. Все ніби й правдиво і логічно та все ж…
        -Ну ви, Семеновичу, і мастак на вигадки! Мені розказували, що назва походить від того, що козаки тут дівчину поцупили. Тобто - вкрали. Колись в давнину.
      Семенович, дістаючи з вогнища картоплю, хитрим поглядом зиркнув на мене. Хвильку помовчавши, підсумував:
     -Може воно й так. Та я сам чув того разу, як голова репетував на весь хутір: « Поцупили, поцупили!!!» Так от…
     … Дотлівають жаринки у вогнищі червоно-білим мерехтінням… Повний місяць піднявся над лісом і на ставку з’явилась золотава стежина. Тихо… Тільки чутне  поодиноке кумкання жаб та тихий плескіт риби на воді. Природа відпочиває після денної спеки…

10.04.2013р.


Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)

не сподобалось
сподобалось
дуже сподобалось



кількість оцінок — 2

Рецензії на цей твір

Це мабуть. те, що називають енергетикою автора?

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Nina, 03-02-2014

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Юрій Кирик, 01-02-2014
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 1.4586198329926 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …