Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51016
Рецензій: 95760

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 37596, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.139.72.78')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза розмисел

ТЕКТОНІКА ПОРУБІЖЖЯ

© Аркадій Квітень, 14-01-2014
  На сучасній політичній мапі Європи чітко вимальовуються дві суспільно-економічні формації, або, по іншому висловлюючись, дві цивілізаційні моделі побудови суспільства. Це демократичне суспільство об’єднаної Європи (Євросоюз), де основою ідеології державної політики є демократія, котра надає реальні права і свободи людині, і друга – Євразійська – де в основі державної політики і ідеології побудови суспільства є демократичний централізм нового типу, де основні права і свободи підміняються банальною сублімацією суспільства. Абсолютно різні підходи до загальнолюдських цінностей в основному і формують політичний клімат цих формацій, що зіштовхнулися на  кордонах України (так званого Порубіжжя).
  З історії нам відомо, що території сучасної України, і не тільки, були споконвічними землями Київської Русі, котра, на той час, була могутньою європейською державою і суб’єктом європейської політики – це не оспоримо істина. Але після татаро-монгольської навали ці землі попали під вплив: на заході – західних монархій, на півночі і сході – Московського царства, на півдні – Османської імперії. Таким чином уже в стародавні часи вибудовувалося сучасне Порубіжжя. За право володіння землями Київської Русі велися безкінечні війни.
  Проте основним чинником протистояння поміж українцями була релігійна непримиримість католицького заходу і православ’я сходу. Згодом, на заході України, католицька і православна українська церкви створили Унію і західне українство на завжди залишило за собою західний цивілізаційний вибір. Схід України, будучи географічно і ментально європейським, релігійно тяжів до православ’я Московського патріархату. Ось в цьому і було закладено вікове протистояння Європейської цивілізації і  Євразійської. Політична тектоніка Порубіжжя ніколи не стихала. Україну завжди роздирали навпіл протиріччя, що й наклало на українців своєрідний менталітет двухвекторності, особливо виражений і в сучасній державній політиці.
  Якщо говорити про Росію (Московію) то до 17 сторіччя вона була типовим азійським ханством (князівством) із способом державотворення запозиченого від татаро-монгол. Ніякої участі в Європейській політиці Московія не відігравала і була лише об’єктом політики для європейських монархій. Лише з приходом до влади Петра 1, Росія, ставши імперією і «прорубавши вікно в Європу», почала набувати статусу суб’єкта європейської політики, а при царюванні Катерини 2, вона стала вже повноправним суб’єктом європейських справ (особливо після вдалих війн з Османською імперією на півдні сьогоденної України, та в Середземному морі).
  Українці, як нація, були на той час під жорстоким тиском трьох ментально різних цивілізацій: із заходу – Європейської, із півночі і сходу – Євразійської, із півдня – Азійської. З послабленням Османської імперії, Україна безпосередньо опинилась під впливом західної, Європейської цивілізації, і східної – Євразійської.
  Російська імперія (Радянський Союз) в новітній історії, як колись Османська імперія, переживши свій розквіт, розпалась на низку самостійних країн, деякі з них зробивши свій вибір на користь європейської цивілізаційної побудови суспільства, стали повноправними членами Євросоюзу. Росія навпаки, в наслідок євразійської ментальності народонаселення і географічного положення, відкинула європейські цінності, як спосіб державотворення, протиставляючи Заходу свою, Євразійську, модель розуміння побудови нової пострадянської імперії, тим самим заганяючи себе в безвихіддя світового протистояння цивілізацій.
  На тлі розпаду Радянської імперії Україна змогла зберегти свої адміністративні території, але тягар бувшого військово-промислового комплексу і важкої промисловості гігантської імперії, сконцентрованого в центрі і на сході країни, залишається надзвичайно привабливим куснем для відроджуючоїсь нової Російської імперії. Тому і тектоніка Порубіжжя буде продовжуватись, аж доки Росія не відмовиться від своїх імперських посягань, або український народ визнає за собою право жити в демократичному суспільстві, а це означає, що Український ренесанс в цивілізованій Європі ще попереду.                    

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)

не сподобалось
сподобалось
дуже сподобалось



кількість оцінок — 3

Рецензії на цей твір

"Тектоніка" за браком синергії (Анатолій, "Тектоніка порубіжжя")

© Юрій Шеляженко, 19-01-2014

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Олена , 14-01-2014
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 1.1035938262939 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …