Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2683
Творів: 50956
Рецензій: 95697

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 37419, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.82.3.33')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Розмисел

ДО ГАКІВСЬКОЇ ГРОМАДИ

© Юрій Кирик, 17-12-2013

Я не аж надто великий оптиміст, але утримую в пам’яті Помаранчеву революцію. Це, хіба, була друга хвиля (після проголошення Незалежності), коли українці відчули себе нацією. Звісно, хвилі, як набігають, так і відступають, та чому б нам не бути добрими серфінгістами, й не використати високу хвилю національної свідомості, яку підняла нинішня революція? Я про рідну мову, яка нині знову забута і зігнорована передовсім на державному рівні.

Пригадую, Расул Гамзатов колись писав, що в його рідному Дагестані, біля двох мільйонів дагестанців говорять більше аніж на 30 мовах. Є поети, що  пишуть на мові, якою говорять всього дві тисячі осіб. Господи, та чи у нас не те саме? – подумав собі. В Галичині, особливо в районі Карпат, верхній кінець села не розуміє нижнього. Хто порахував усі ті говірки? Згадаймо, що майже усі наші класики були й фольклористами. Їздили краєм записуючи пісні, примовки, приказки, як Галичини, так і Слобожанщини, Поділля, Буковини. Вважали для себе найбільшим скарбом нове колоритне слово чи зворот.

Мене, до прикладу, болить, що так мало людей в самому Львові нині розуміють Львівську говірку. Навіть дорікнуть тобі, коли говоритимеш нею. Добре повідали мій Дідуньо, що взуття натирає лише свою ногу. Але ж це безцінні скарби нашої мови. Без мови не можна й думати про зростання національної самооцінки, бо ж вона – найважливіший елемент національної культури, мова в той час чи не найвагоміший засіб її розвитку.

В час совітської окупації, де чільним мовознавцем уважав себе сам «батько народів», а словниковий склад української мови її лексикологію сформували Тичина, Рильський та іще Сосюра, назвали її "літературною" й стала вона на десятки років непорушним каноном, що викликало атрофію живої розмовної мови, а відтак і культури нашого народу. Таке становище  з мовою існує й понині. Чи відповідає воно духу часу? Хто, зрештою, посміє стверджувати, що важливіше зберегти в арсеналі української культури, а що віддати на загладу?

Мова будь-якого народу – унікальний феномен створений генієм народу і втрата його приводить лише до збитку.
Мови щезали й безумовно щезатимуть й надалі, але дуже сумніваюсь, чи будуть вони виникати. Час, коли виникали мови безповоротно минув. Наше завдання - зберегти бодай те, що іще залишилось. Це загальнолюдський здобуток!

Світ живе у мовному космосі. Мовна екологія, що виникла історично певного разу  так само складна і крихка, як екологія природня. Так само як і в природі, тут не можна керуватись лише прагматичними міркуваннями, які можливо корисні в царині автоматики, та в жодному разі не в культурі.
  
Іще не так давно на ГАКу можна було зустріти пречудову лемківську говірку, чомусь примовкли, а жаль…                            

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)

не сподобалось
сподобалось
дуже сподобалось



кількість оцінок — 3

Рецензії на цей твір

... актуальні роздуми,

© Maria Goncharenko, 28-12-2013

Ще думка...

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Микола Цибенко, 21-12-2013

Є емоції, а стаття якась невиразна, аж на тебе не схоже, Юрку...

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Наталка Ліщинська, 18-12-2013

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Вікторія Михайлова, 18-12-2013

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Олена , 18-12-2013

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Аркадій Квітень, 18-12-2013

Мова будь якого народу -

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Nina, 18-12-2013

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Шон Маклех, 17-12-2013
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.06984281539917 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати