Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2683
Творів: 50955
Рецензій: 95697

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 37129, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.209.56.116')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Казка

ЯК ЛЕБЕДІ БАБИНЕ ЛІТО РЯТУВАЛИ

© Любов , 07-11-2013
                

                                                         Казка        

   Із важкими думками прокинувся Вожак лебединої зграї. Оглянув усе навколо сумним поглядом і журно-тривожно засурмив про збір.
– Будемо вирушати! – скомандував.
Величні красиві птахи без зайвих слів і метушні залопотіли крильми, знялися в повітря.
Важкі сталеві хмари грізно неслися по небу, не передбачаючи нічого доброго для польоту. « Скільки часу змарновано, чекаючи прояснення! Доведеться балансувати між дощами, щоб не зазимувати на озері. Цьогорічний переліт обійдеться немалими втратами. Та краще в небі, в русі, в боротьбі з стихією змагатися, ніж приректи зграю на холодну, голодну смерть…» – думав Вожак.
Видимість була погана. Через шар сірого перезволоженого повітря він пильно вдивлявся вдаль, відмічаючи тільки йому відомі орієнтири їхнього довжелезного шляху…
  Раптом за лісом, де невелика швидка річечка, огинаючи поле, розливається в широке плесо,  на просякнутій мокротинням леваді зазолотіла яскрава пляма.
Птахи схвильовано загомоніли, порадились і обережно почали  знижуватись.
  Понад берегом, серед ледь помітної у прижухлій траві дороги, в багнюці зав’язло –  хто б ви думали? Бабине Літо. Сидить брудне, обшарпане, змарнівше – і гірко плаче.
  Зрозуміли птахи, чому  негода не припиняється – Бабине Літо застряло! Заметушилися… Хто до річки, хто до лісу. Сплели з трави  довге перевесло, обв’язали ним попід руки Бабине Літо, взялися за краї, піднялися дружно в повітря – та-а-а й витягли! Посадили на горбочку – і давай відмивати, відчищати, прикрашати. Розчесали, заплели, березовим та кленовим листячком позолотили, горобинове намисто почепили, калиновий вінок на голову вдягли… А Літо Бабине голівки не підіймає, сліз своїх не припиняє…
– Чому? – питають.
– Як же мені не пла-а-акати, коли моя паличка чарівна з рук випала, як я  в багно провалило-о-ось.
– То ми знайдемо, куди вона впала?
– У річку-у-у! – ще дужче заголосило…
  Подумади-подумали птахи, та й розлетілися над річкою. Наскликали жаб, риб - річкових мешканців - і попросили  дно обнишпорити, чарівну паличку знайти.
  Чи довго, чи не дуже це все діялось, задкує на берег Рак, а в клешнях дорогу знахідку тягне.  
  Заясніло Бабине Літо, засміялось! Змахнуло чарівною паличкою… І враз сіра завіса впала з неба пухнастим ранковом туманом, а з-за обрію золотою діжею викотилось сонце, освітило землю, вбрало в пишні шати, обігріло оксамитовим осіннім теплом, хлюпнуло в ріки блакиті...
  А наші птахи в дорогу поквапились.
– Дивись же, Бабине Літечко, –каже Вожак – Тримайся довше, допоможи до Теплого Краю долетіти.
  Подякувало Бабине Літо мудрим птахам, гречно вклонилося і благословило в далеку путь.    

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)

не сподобалось
сподобалось
дуже сподобалось



кількість оцінок — 3

Рецензії на цей твір

ВРЯТУВАТИ Б СВІТ

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Анізія, 13-11-2013

...

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Саша Хоменко, 09-11-2013

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Аркадій Квітень, 09-11-2013

Яка красива й змістовна казка!

На цю рецензію користувачі залишили 2 відгуків
© Nina, 07-11-2013
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.44168782234192 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …