Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2683
Творів: 50933
Рецензій: 95688

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 35495, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '54.84.65.73')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза уривок з чату

Про героя і кохання

© Павліна Пулу, 17-03-2013
Спілкувалась я вчора у Фейсбуку з одним паном, який висловив багато цікавих думок про літературу. Він математик, який підробляє перекладами з різних європейських мов, сам ніколи нічого не писав і оцінює літературу з точки зору читача, а не письменника-конкурента. Кому цікаво - ось ці думки:

Хочеш написати історію кохання, яка стане вічною? Створи героя, який ніколи не зрадить, створи героїню, яка ніколи не зрадить і створи для них тисячі перешкод - час, відстань, вік, соціальні стереотипи, страхи. А потім дозволь своїм героям усе це подолати. Сьогодні що роблять сучасні письменники? Створюють сексуально неперебірливого героя - ну це десь так, якби Ромео, замість того, щоб стояти під балконом Джульєтти, втішався у коморі з її покоївкою. Героїню, яка, варто цьому героєві махнути заклично рукою - біжить, а потім, коли він її прожине, йде до подружок жалітися. Ну це так, якби Джульєтта половину п'єси сиділа у колі подруг і вони схвально вигукували - всі мужики козли! А потім виявляється, що герой ВІЛ-інфікований, і йому нема де подітися, героїня підзалетіла від іншого - з помсти! - і їй нема де подітися. І вони в кінцевому результаті разом. Вона йому бреше, що дитина від нього, він їй бреше, що любить. І чому ця історія кохання вмирає через місяць після того, як видали мою книжку? - дивується письменник.
Невже ти не розумієш, що якщо твоя історія несе в собі вічні цінності, то нема значення у якому вона столітті написана, вона буде потрібною. Навіть якщо ми живемо у часи тотальної сексуальної неперебірливості, народ ридає, дивлячись "Титанік", "Віднесені вітром" та "Історію любові". Подивися, якого успіху досягла Люко Дашвар. Чи не єдина письменниця, яка досі вірить у вічні цінності. Вона однією книжкою "Мати все" поклала на лопатки усіх молодих і просунутих. Може художня цінність того, що вона пише, невелика, але історії - вічні.

У нашій літературі цінують не історію, а текст. Але шанси бути прочитаною має тільки історія. Текст напише навіть комп'ютер. Тому ми читаємо світових письменників, а наші жаліються на дурних читачів, які їх не цінують.

Цінність - це те, за що людина бореться. Головний герой має за щось боротися, бо якщо він на це не здатен і постійно мириться з усім, що йде саме до рук, і півкнижки скаржиться на гірку долю - який це вбіса герой? Це вуйко Вася із сусіднього під'їзду. Ну що то був би за "Титанік", якби художник перестав малювати, став менеджером з продажів і переспав з половиною жінок на кораблі, а його кохана вважала б, що вона "девушка дорогая" і розкручувала б усіх мужиків на бабло? Або уяви знову ж таки Ромео, який замість того, щоб боротися за Джульєтту подумав-подумав і вирішив - та ну, краще я буду з її покоївкою. Вона доступна, а насолоджуватися життям треба вже, а не потім. Ти скажеш - але ж вони погано закінчили. А я відповім - а хто сьогодні закінчив краще? Хто з тих, що насолоджуються життям вже?

Перш ніж сворювати героя, подумай - а ти сама хотіла б хлопця, який не може за тебе поборотися? Та ніколи, я впевнений. То навіщо читачам читати про слабохарактерних героїв, які не здатні до боротьби. Як це жорстоко не звучить, але і Колекціонер Фаулза, і Парфумер Зюськінда - це люди, які борються за свою абсолютну любов. І навіть коли ми їх ненавидимо, ми цих героїв поважаємо. Бо повагу викликає лише той, хто здатен боротися за свої цінності, за свою ідею.

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0

Рецензії на цей твір

Хе,

© , 02-04-2014

Ні біле-біле, ні чорне-чорне

© , 29-03-2014

Нема нічого нового під сонцем...

На цю рецензію користувачі залишили 2 відгуків
© , 21-03-2013

Ех, Павлінко!

© Олена Юкіш, 20-03-2013

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© михайло карасьов, 20-03-2013

все зло від математиків

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© George, 19-03-2013

Створи героя, який ніколи не зрадить...

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Ганзенко Олексій, 19-03-2013

Підтримую

На цю рецензію користувачі залишили 2 відгуків
© black3012, 18-03-2013

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 3 відгуків
© Victor Artxauz, 17-03-2013

Емоційний відгук

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Василь Тибель, 17-03-2013
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.67924499511719 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …