Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51004
Рецензій: 95748

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 35005, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.14.246.254')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Щоденник

СНИ... І ЖИТТЯ... (просто щоденник)

© Катруся Степанка, 14-01-2013
Після похорону діда, до сорокової панахиди, яка якраз співпала з роковою панахидою  по батьку,  я вже не могла спати, бо багато було снів мені не зрозумілих. Я пошкодувала, що не взяла щоденник, щоб їх по  свіжому записати.
Перед панахидою дев’ять днів по діду, мені приснилася баба Устима, покійна жінка діда Івана. Вона вже більше 10 років не являлася мені в снах. А тут сниться:

СОН.
«Я у діда в хаті. Кімната світла і ясна. По середині на ліжку, де дід завжди лежав, його немає, а сидить баба Устима. Я так рада її бачити.
Вона встає і підходить на те місце, посеред кімнати, де стояла лава, на якій лежав дід Іван покійний, перед тим, як його поклали в труну. Дивиться на мене і така вже гарна, світла та щаслива.

Я її питаю: «Скажіть, як буде дорога моєму сину, бо я тривожуся. Хоче їхати у  Львів, а там на Мурманськ».
А баба каже: «Побачиш».

Я ще більше затривожилася: «Що, побачу по телевізору? Але по телевізору показують тільки коли щось поганого стає. Щось станеться?»
Я вже налякана.
Тут баба протягує до мене тарілку, а на ній дві кучки - білосніжний рис і ще крапинки чогось темного поруч. Потім вона пальцями правої руки розмішує рис з тим чорним і я розумію, що то рис і ізюм, так як роблять коливо. Баба розмішуючи, повернула білосніжну тарілку так, щоб я чітко бачила, що вона робить і що треба змішувати.

Я знову питаю про сина. Вона дивиться на мене і каже: «Все буде добре».
Я заспокоююся і потім прошу її: «Я так рада вас бачити, можна я вас обніму?»
Вона пильно, ніби думаючи, подивилася на мене, а потім і каже: «Ну ладно, обніми».
Я підхожу і в повному щасті її обнімаю за талію, аж серце заходиться, так приємно, пригортаюся до неї».

Так і просинаюся з радістю,що її обняла і до неї притулилася. До цієї пори відчуваю її талію, яка була  вже під 60 років ледь розповніла.

Проснувшись, я розказала сон родині і сказала щоб на панахиду дев’ять днів по діду, всі діти зібралися в батьківській хаті і обов’язково, щоб було коливо. Діти хотіли відправити панахиду в церкві і розійтися по своїх хатах, а там кожен собі пом’яне. Замість колива, рису з ізюмом – роздати людям пряники з цукерками.

Я дуже рада, що родичі послухалися і  на дев’ять днів всі діти і я внучка, а також ще і один правнук зібралися в дідовій хаті. Було і коливо, яким почали поминки.

Я тепер впевнена, що на поминках завжди повинне бути коливо, видно не спроста так повелося з давнини. Коли навіть покійні тривожаться і чітко показують, що воно необхідне.
От тільки що означає, що я обнімала бабу Устиму. Я перший раз у снах доторкнулася до мертвих і відчула їхню плоть. А вона як у живих і велика радість їх ще раз відчути в своїх обіймах.

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)

не сподобалось
сподобалось
дуже сподобалось



кількість оцінок — 1

 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 1.8267168998718 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …