Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51027
Рецензій: 95767

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 34822, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '18.221.174.248')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Авторська проза

Писар. Ніжний геній.

© Явна Уляна, 07-12-2012
Художники народжуються в жовтні. Вони входять в життя разом із  кольоровим  вмиранням листя, першими нічними приморозками  і  осінньою тугою за літом. Художники  малюють добре, гірше чи краще, по-різному. Але вони вирізняються вже тим, що світ бачать  ледь меланхолійно, ніби намагаються ув’язнити красу на своїх полотнах, зловити колір і  навіки зробити своїм  слугою чи рабом.
    Іноді  малярі  народжуються в горах. Тоді  їхній талант одразу отримує  незриму  гірську печать, бо горяни, не залежно чи малюють вони чи обробляють відвіку землю, бачать світ  інакше - може трохи відсторонено, вони вже почувають себе ближчими до неба.
    Юрко Писар, з таким прізвищем варто було б писати, правда ж? Але  Боднарі  не обов’язково нині бондарюють, а  Мельники вже не мелють зерно на муку, а  Шевці й поготів не знають  шевського ремесла. Тому  і наш Писар не пише буквами, словами і реченнями, а  передає свої настрої  і думки розмаїтістю  різнобарвних   мазків, знаків і образів.
    Звикла відвідувати це прикарпатське малярське товариство  в Станіславові, але серед зими випала можливість забавляти їх трохи  тихим зимовим вечором у Львові. Вечір перед відкриттям виставки  повний легкого трепету, ніби має народитись щось нове. В нашому випадку - народжувались ангели. Бо вони були наскрізною темою  картин  хлопців. І може десь було трохи моторошно сидіти в галереї, яка містилася  на першому поверсі старезного будинку  і  безпосередньо була з’єднана із  вогкими підвалами. Хтозна, чи не спурхнуть зараз янголи із полотен і не заб’ються  в  безвиході серед  грубих мурів, позбавлених навіть вікон.
   Ми так довго і багато говорили ні про що і про все.
   - Юрку, чи відчуваєш себе гуцулом?..
  Сказав, що не має до того якоїсь надмірної прив’язаності. Але то може так - ментально. Насправді, в його роботах відчувається ота  смілива  гра в колір притаманна найперше гуцулам, які не бояться строкатості  у своєму національному вбранні  і буденному житті.
    Хотіла знати, коли почав малювати… Виявилось, що був учнем свого дядька, а отже малював з дитинства. Зрештою, це відчутно. Він  відважний в своїх роботах, іноді  в молодих митців відчувається  ще наполоханість, страх  бути відвертими, але в Юрка - ні, він знає, що буде визнаним  і оціненим, він знає і  тому  впевненість панує серед його полотен. Продовжувати справу дядька, то десь як справа честі, стільки поколінь працюють, щоб витворити неповторних  нас, що мусимо знаходити в собі талант і розвивати його, аби старання  роду не пішло надаремно.
   Назвала його якось “ніжним генієм” і, мабуть, не  тільки я  бачу його таким. Він бавиться  нашими почуттями, змушує видобути з себе забуту ніжність, бо ми вже такі загрубілі від щоденної боротьби за життя. Зима на його картинах часто не видається холодною, ба, навіть іноді міниться теплими рожевими, ліловими і  помаранчевими барвами. Заметіль схожа  на  гру вогняних бликів  і тому  здається, що то не ворог одиноких подорожуючих, а  гаряча жінка, що хоче огорнути  теплом і спокоєм.
    І гори в його роботах... Карпати - гори суворі, життя місцевих горян нелегке на каменистому  неродючому ґрунті. Тут часто бувають нищівні  сірі  зливи і  затяжні снігопади… Але  його Карпати трохи замріяно лілові, вони щедро золочені м’яким світлом. Це гори, які хочеться споглядати, заради яких можна покинути рідний дім  і  полишити минуле. Це гори з наших мрій, де можна знайти спокій і забуття.
    Та, напевно, найповніше талант неординарного ніжного маляра проявився в “Балеті”. Попри  легкість, яка може бути притаманна лише балету, відчутна і  потужна напруга, яка теж є невід’ємною у цьому танці, бо, щоб потім пурхати метеликом на сцені, треба пройти пекельно важкі тренування. Тай  самі картини, власне, легкі, повітряні… Але, проглядається  в кожному мазкові потужний  драматизм, сила  застиглого руху.
   Його творчість - то і є той самий балет. Ми бачимо “ніжного генія”, а насправді  це надважка і довга робота  сильного чоловіка. Це маса тренувань і відточувань пензля, щоб потім ми могли вловлювати  тільки ніжність  кольору  і ліній…

http://yuripysar.arts.in.ua

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)

не сподобалось
сподобалось
дуже сподобалось



кількість оцінок — 1

Рецензії на цей твір

[ Без назви ]

© Артур Сіренко, 13-02-2024

[ Без назви ]

© , 08-12-2012

good ad

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© George, 07-12-2012
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.80761909484863 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …