Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51026
Рецензій: 95767

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 34472, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.128.198.21')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Оповідання

Тенета творчості й Муза (ІV)

© Nina, 22-10-2012
    Чомусь пригадалося: Будинок художника, переповнена зала, всі  охоплені потужним неспокоєм. Ще мить і вирішиться, відберуть чи не відберуть роботу на виставку. У журі поважні митці. Буде сам N. Наразі його немає. Чекають, тому огляд не розпочався.
   - Прийшов, прийшов, - знервованим  шерехом котиться залою.
Сум'яття наростає. Ось там, за зачиненими дверима зараз стане відомо: візьмуть чи ні. Тонкі пальці судорожно мнуть сигарету. Вона ламається. Гарячково шукає поглядом, куди б викинути. Нервово засовує до кишені. Ніяк не може стримати калатання серця. Навколо такі ж, як і він. Хтось поставив величезне полотно біля стіни, намагається щось підправити пензлем. Для чого? І що це вирішить? Скоріше б уже…  А може… А може, те, що виношував і втілював місяцями, недосипаючи й недоїдаючи, нічого не варте? Пусте? Примітив?  Нестерпно… О, Господи, як же довго!
   На плече лягає рука Тетяни.
    - Та ось не хвилюйся так, - каже тихо. – Твої роботи чудові. Все буде добре. Ось побачиш! Ну! – легенько зі сміхом штовхає його плечем. - Чи хочеш бути схожим на отого трясучку? – вона вже не стримується і пирхає, а потім задихається сміхом, відходить до вікна і відвертається, щоб не дисонувати зі всіма охопленими єдиним мученицьким і водночас  побожним хвилюванням.
     Він повертає голову в той бік, куди вказала очима. Біля стіни стоїть юнак. Погляд спрямований вперед, широко розплющені очі, пухкі губи щось, як заклинання, шепочуть. У руках полотно. На ньому зображений півень: задерикуватий погляд, гордовито випнуті груди. Дитя мегаполісу й  представник домашньої птиці? Постава півня чимось схожа на статуру бравого генерала. Його ж автор – пряма протилежність. На обличчі непевність,  на ногах - черевики різного кольору. Зустрічається поглядом з Тетяною і теж ледь стримує себе, щоб не розреготатись.
      Нараз відчуває, як вирівнюється дихання, спадає напруга. Вона ніби лещатами стискала череп і безжалісно туманила розум. Ще мить і хвилювання переходить у піднесено-урочисте бажання, навіть радість, що роботи зараз потраплять на суд тих, хто вже за життя став легендою.
      Десь там на задвірках свідомості промайнуло:  
      - Тетяна завжди була поруч. А провалювався в безодню зневіри й відчаю, спустошений і зруйнований, шукаючи і не знаходячи себе у творчих муках, ставала опорою.  Вишукувала такі слова, що знову повертали за мольберт. Як у неї те виходило?  Дуже наполегливо й непомітно, із дня в день, з року в рік, плекала в ньому віру у його надзвичайну обдарованість, у той талант, який людині дається чи не дається самим Богом, і який колись зрозуміють і гідно оцінять. Вона в своїх прагненнях  зробити його сильним і самодостатнім, повірити в себе таки багато чого досягла. Він повірив!  
      - Талант – то дар Божий, - пригадав її слова. – Тобі пощастило, він у тебе є.
Звучало дуже переконливо.
      Тепер ніби піднявся над буденністю. Губи все частіше й частіше складалися в недбалу посмішку, яка промовисто говорила про його винятковість і неординарність. Та посмішка ніби приросла, відділяла від усіх земних  та посередніх, стала бар’єром між ним і оточуючими, другою натурою і тепер навіть коли й не посміхався, вона все ж відчувалася, бо блукала десь глибоко в очах і все частіше проливалася з його прохолодного погляду.
- Ти – обдарований, - запевняла Тетяна.
     І всі сумніви й непевність  витіснялися тверезо-відстороненою думкою: «А хіба це не так?»

( Далі буде )

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)

не сподобалось
сподобалось
дуже сподобалось



кількість оцінок — 1

Рецензії на цей твір

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Olena Gorbenko, 25-10-2012
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 1.1835181713104 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …