Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51006
Рецензій: 95756

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 33589, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '18.225.149.32')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Етюд

Танець з вітром

© Костянтин, 20-07-2012
Божевільна людина - то є людина,
єдино правильна істина якої рішуче
відрізняється від загальноприйнятої.
  
   Теплий літній вечір поволі розповзався над землею. Біляві хатинки потонули в солодкому ароматі липи. Золоті хмарки танули в небі. І хотілося просто впасти в обійми густої зеленої трави і дивитися, як одна за одною спалахують зорі. Хотілося слухати пташину пісню і мріяти про щось далеке і прекрасне…
   Перші промінці місяця впали на галявину. Все навколо принишкло й завмерло. Дівчина, що плела вінок, здивовано озирнулася. До неї підходив вітер. Вона бачила, як він здіймав сиві парашутики кульбаб, ступаючи по траві; відчувала, як він ніжно торкався її волосся й зігрівав своїм теплим подихом.
   - Танцювати… - долинув до неї ледь чутний шепіт. Дівчина поволі підвелася. Вітер обійняв її за плечі, і вони закружляли по галявині…
   Непомітно настала ніч. Ледь чутно шелестіло листя в обіймах прозорої темряви. Білявий місяць розсипав срібні зорі по чорному небу. Дівчина стояла навпроти вітру і зачаровано дивилася на нього.
   - Ти таі гарно танцюєш… - вихопилось у неї.
   - Я танцюю, коли хочу, - прошелестіло серед трави.
   - А я зможу ще потанцювати з тобою?
   - Чекатиму на тебе, - прошепотів вітер і злетів під самісіньке небо. Дівчина довго дивилася йому вслід. Потім підняла недоплетений вінок і пішла додому…
  
   Дід Остап сидів на лаві, пихкотів люлькою і милувався вечірнім небом. Ласкаві промінці сонця нишпорили по кишенях, борсалися в тютюні та весело лоскотали в носі. Проте дід лише щиро мружився від задоволення.
   Для нього все навколо було наповнене казками, які так любили слухати дітлахи, що збігалися для цього з усього села.
   - Діду, а розкажіть нам казку?
   І оживали старі верби, починали розмовляти квіти і чарівні пісні лунали з лісу…
   - Діду Остапе! - дід здригнувся від несподіванки і розплющив очі.
   - Чуете, дідусю? - перед ним стоялав дівчина. Однією рукою вона обережно торкала його за плече, а другою міцно стискала барвистий вінок.
   - Добрийдень, дідусю.
   - Добрийдень, дівча, - відповів дід, - Чого ти хочеш?
   - Дідусю, от ви все знаєте про дерева, квіти навіть річку… а чи знаєте ви щось про вітер?
   - Звісно, - і сива посмішка потонула в вусах.
   - Розкажіть мені, який він?
   - Ну… Він дуже сильний і хоробрий. І разом з тим розумний і добрий, - в люльці спалахнув і згас червоний вогник, і невеличка хмарка сизого диму злетіла в небо.
   - А чи може він любити?
   - Якщо полюбить - то назавжди, - мовив дід Остап…
  
   Таємничий шепіт вабив тебе. Невидимі руки обіймали за плечі й розчісували волосся. Ласкавий подих зігрівав твої щоки.
   - Мені так хороше з тобою, - прошелестіло поміж трави, і ти ладна була повірити тому шелесту. Невидимі музики вигравали чарівний вальс на сріблястому павутинні, натягнутому на малесеньких скрипках. І та дивна музика звучала в твоєму серці, наповнюючи його то сумом, то радістю. Білявий місяць мовчки дивився на вас, а ви все кружляли в шаленому танці.
   А коли музика стихла, ти безсило впала в його обійми. І зорі перевернулися догори ногами…
  
   Степан стояв біля тину і мовчки вдивлявся в ранкову імлу. Неспокій не давав йому спати і страх зігрівав від прохолоди. Серце нестримно гупало в грудях, і в кожному його ударі Степанові ввижалися роки. Її кроки… Він насторожувався і стурбовано озирався. Блідий туман бавився з ним, малюючи в повітрі загадкові образи.
   - Що, козаче, любиш? - сміявся він.
   - Люблю, - шепотіли губи.
   - Люблю, - гупало серце.
   - Що ж, люби, - і прозорий образ знову промайнув перед очима.
   Ніч скінчилася. Настав ранок…
   Нарешті Степан побачив дівчину.
   - Ксанко!..
   - Пусти мене.
   - Де ти була, Ксанко! Я так хвилювався…
   - Пусти кажу. Не питай.
   - Але я мушу, Ксанко.
   - Чого це ти мусиш?
   - Бо люблю… - прошепотів Степан.
   - …Люблю, - почула дівчина.
   - Ти не потрібен мені. Йди геть. У мене є другий, у сто разів кращий за тебе.
   - Хто ж він? - здається, земля похитнулася під ногами.
   - Вітер, - мовила дівчина.
   - Вітер? - здивовано прошепотів Степан, - Чи не той, що зриває стріхи і валяє дерева? Чи не той, що регоче, коли люди плачуть? Ксанко, - Степан схопив дівчину за плечі, - А чи любить він тебе як я, Ксанко?
   - Якщо вітер полюбить - то назавжди, - холодно відповіла дівчина.
   І пішла…
   Степан стояв і мовчки дивився їй вслід. Потім опустив голову і тихо заплакав.
   - Любиш? Що ж, люби, - сміявся ранковий туман.
   Над землею піднявся вітер…
  
   - Божевільна! Божевільна!..
   Тихо перешіптувалися між собою жінки, поглядаючи на дівчину.
   - Божевільна! Божевільна!..
   Хитали головами чоловіки, їдучи мимо.
   - Божевільна! Божевільна!..
   Кричали діти, біжучи слідом.
   Та вона не бачила цього.
   - Донечко моя… Люба моя… - ридала мати, опустивши голову на плече посивілому батьку.
   Та вона не бачила цього.
   - Біднесенька моя… Мила моя… - шепотів змарнілий Степан. І очі його наповнювалися сльозами, коли він бачив її.
   Та вона не бачила цього.
   Вона сміялася разом із сонцем і шепотілася з травою. Вона простягала руки назустріч дощу і підспівувала пташці. І щовечора на маленькій галявині лунала чарівна музика. І щовечора вітер приходив до неї і вона чула дивний тихий шелест:
   - Танцювати…
   І життя здавалося невимушеним і прекрасним. І любов здавалася міцною і негаснучою. І щастя здавалося вічним…
  
   Перші промінці місяця впали на галявину. Дівчина стояла і чекала на тебе. Її золоте волосся тремтіло від твого подиху, та ти був ще далеко. Музики налаштували свої скрипки, піднесли смички і все навколо принишкло, завмерло й затамувало подих у нестерпному чеканні.
   - Танцювати… - ти повільно підійшов до дівчини й ласкаво обійняв її за плечі, вдивляючись у чисті блакитні очі, що нагадували тобі затишне небо минулого літа.
   Вона також обійняла тебе. І зазвучала музика…
   - Скажи, ти мене любиш? - шепотіли її губи.
   - Любиш? - здивовано прошелестіло навколо, - Я не знаю як це - любити. Я просто хочу танцювати…
   Дівчина зблідла і відвернулася. Її руки повільно опустилися. І музики здивовано завмерли.
   - Йди геть, - прошепотіла вона, і ти відчув, як затремтіли її губи.
   - Чому ти не танцюєш?..
   - Геть! - вона повернулася до тебе і ти побачив, як яскраво сяють її щоки в місячнім промені.
   - Дощ?.. Чому в тебе йде дощ?..
   - Йди, - майже нечутно прошепотіла вона й закрила руками обличчя.
   - Мабуть, ми більше не будемо танцювати, - зітхнув ти і поволі злетів під небо. Але вона більше не дивилася тобі вслід. Вона впала на пожовклу траву і гірко заридала…
  
   Білявий місяць байдуже дивився на вас. Дивні музики зникли. А на галявині все жило своїм непомітним життям, зрідка тихо перегукуючись між собою…

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0

Рецензії на цей твір

[ Без назви ]

© Любов, 31-07-2012

...

© Юрій Кирик, 21-07-2012

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Ольга, 20-07-2012
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.74235486984253 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …