Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51000
Рецензій: 95739

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 33126, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.16.218.62')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Оповідання

Свято гумових кульок

© Лариса Омельченко, 26-05-2012
                         Вдома Оксана підозріло рано сіла за уроки, точніше, робила вигляд, що фізика з математикою такі їй вкрай необхідні… В цей час на думці було інше: як про оце бабусі сказати, як до неї з таким підійти?.. Вирішила зателефонувати Валі - своїй подрузі і старості їхнього сьомого «Б». Цікаво, як та вирішує їхнє спільне «домашнє завдання»? А воно в них сьогодні цікаве, небуденне таке!.. І зовсім не з фізики, і не з математики…
- Валь, ну, ти як? Уже сказала своїм?..
- Та я матір в Італії по скайпу огорошила: ма, кажу, мені в школі директриса наказала… презерватив купити! Якось так вирвалось, ніби то мені особисто наказано, а не всьому класу…
- А мама що?..
- Та злякалася! Спочатку кричала: «Не смій!», а потім: «Закупи! І без них не смій!..»
- «Без них не смій» - що?., - не второпала Оксана.
- Не знаю, - завагалась Валя, - мабуть, «без них» щоб я в школу не приходила… А чому?.. І що вони всі від нас хочуть?!

Свою бабусю Оксана виловила ввечері, коли та, зручно виклавши ноги на стілець перед кріслом, поринула у своє улюблене ток-шоу.
- Ба, ти тільки не лякайся, добре? Світлана Василівна, наша директорка, наказала мені (тю, я вже як та Валя!)… нам усім вона наказала – мені і однокласникам моїм, щоб ми носили у портфелях оті… ну, як їх, ба… презервативи, от.
Бабуся схопилася за серце:
- Що ви в тій школі творите, га?! Та де ж це видано – щоб у сьомому класі!..
- Та нічого ми не творимо! Приходив у школу якийсь психолог. Читав нам заумну лекцію, все щось випитував, поглядав  підозріло… Тицяв якісь анкети, ми на них відповідали… А потім усамітнився з директоркою, щось їй там за нас навтирав… Ну, вона й прийшла у клас накручена. Сказала – без презерватива в школу не заходити… Ба, а що нам з тими… «презервативами» робити?..
Бабуся на це запитання прямо не відповіла, а руку від серця вже й не віднімала:
- Та коли сама Світлана Василівна… то й, справді, носіть у портфелях…
- А де його взяти, ба? У тебе є?.. – перелякана бабуся потяглася до  рятівної аптечки, гарячково пригадуючи, чи там ще є валідол. Онука ж подумала: стара шукає презерватив…
Наступного ранку семикласники вирішували не підйомну проблему: і де їх узяти?.. Ніхто з батьків гумовий виріб «в дорогу» нікому не дав: у кого в домашньому запасі не було, хто сприйняв це як невдалий підлітковий жарт, а декому діти не наважилися й повідомити. І так уже за вчорашній вечір валідолом об’їдалися аж три бабусі, та ще відчайдушно кричали в рурки дві закордонні мами-заробітчанки!..                  
Перед першим уроком директриса Світлана Василівна недружелюбно завітала до класу, а Валі, як старості, натякнула з притиском: «Прийду, провірю…». Зовсім з глузду з’їхала, вирішили розважливі семикласники, та й заходилися шукати з-поміж себе сміливців, бо треба ж комусь тепер до аптеки… Імпровізований жереб випав  Юркові - як найвищій людині у класі, та все тій же Валі – як власниці «найвизначнішого» бюсту, який тільки міг виткнутися в їхньому сьомому класі.
- Чому саме ми?! – захищалися Юрко з Валею, приречено розуміючи, що кому, як не їм, «найсоліднішим» на вигляд семикласникам,  виручати свій клас…
Скільки збирати грошей на той чудний виріб, ніхто не знав. Сьомий «Б» – клас дружний, одне за одного горою: хто міг дати більше – давав більше, аби грошей точно вистачило… Велика перерва пішла у дівчат на те, щоб підфарбувати Валині вії, вималювати довкола очей чорні «стрілочки», накласти їй на губи непристойну товщу помади (вся косметика «експропрійована» у Танюшки – модниці-неакселератки, яка через дрібненькі габарити «аптечний кастинг» не пройшла, зате страшенно хотіла з Юрком – хоч куди! - помандрувати!). Після витончених косметичних «екзекуцій» семикласниця Валя подорослішала класів на два. Високого, кремезного, та все одно пацанкуватого, Юрка мучити не стали, бо якби ж то мали чим… Делегована до аптеки парочка пропустила наступний урок. Повернулися з вулиці швидко, ще до дзвінка на перерву. Ішли навшпиньки повз директорський кабінет. Аж раптом… завмерли, і так ото, підленько, й підслухали: що за нервова розмова у їхньої директриси по телефону?
- Так, Зіновію Петровичу (ага, мовчки перезирнулися Юрко з Валею: вона з завідуючим райвно балакає)… Та як же це?!. Дипломований психолог… утік з психвідділення?! Ходив по школах?.. Так, був у нас учора. Сказав, що від Вас…Що Ви дали розпорядження… Документ показував… Провів у трьох класах лекції, потім дав мені вказівки…професійні… Ой!.. Проаналізував учнівські анкети. Зробив невтішні висновки… І я теж… зробила свої невтішні висновки… Вибачте, будь ласка, Зіновію Петровичу.., - директрисин дитячий лепет перетворився  на догідливий дорослий шепіт.
На перерві розпашіла Світлана Василівна зайшла до вихованого, як раніше вважала, сьомого «Б», та й жахнулась цій його стабільній «вихованості»: ніби по чиїйсь невидимій команді, одночасно й кожен - «ловким порухом руки» - всі дістали з-під парт… по маленькому яскравому квадратику! Директриса, запинаючись, запевнила клас, що вони щось наплутали, нічого «такого» вона їм не казала… Зараз же хай зберуть це «неподобство»,  і викинуть в урну для сміття!
              Наступна перерва знов минула для семикласників у «трудах праведних» - тільки цього разу розмальовували вже не Валю, а… Вчителька історії, глибока пенсіонерка Надія Костянтинівна Пшонська, тільки охнула, зайшовши до класної кімнати: там дошка, віконні карнизи, книжкові шафи – все було заквітчане веселими та сердитими фізіономіями, намальованими маркером: вони шкірилися і витріщалися на присутніх з надутих безколірних гумових кульок! Двадцять п’ять загадкових кульок створили у класі неповторне справжнісіньке свято!..

2012р.



                                                                          

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)

не сподобалось
сподобалось
дуже сподобалось



кількість оцінок — 2

Рецензії на цей твір

Школа житя

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Зоряна Z, 29-05-2012

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Victor Artxauz, 28-05-2012

Відірвано від життя.

На цю рецензію користувачі залишили 3 відгуків
© Залєвський Петро, 28-05-2012

Яскраво

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Артур Сіренко, 26-05-2012
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.90646982192993 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …