Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2683
Творів: 50953
Рецензій: 95696

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 33060, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.236.139.73')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза туристична публіцистика

Хижа карпатська звірина

© Андрій Мельничук, 18-05-2012
І не треба питатися у верховинців «а в Карпатах є дикі звірі?». «Ясно, що є». Звідси починається.
Запорука успішної імпровізації – хороше знання теми і вже існуючі заготовки. Прослухавши запис власного експромту, окремі верховинці самі б не повірили. Ще б пак –  враження, що з часів Брема нічого й не мінялося.
Вовки. Помічали, що в гірських господарствах собак переховують по клітках на високих палях? Песьо мусить туди залазити, мов курка на банти. Я спочатку думав, що то собаки такі норовливі – ланцюга їм не вистарчає. А це все - через вовків. Я не розумію, для чого тримати таку велику собаку, якщо з таким самим успіхом в клітці міг би ховатися від вовків і представник якоїсь кишенькової породи, але бо так є.
Вони, вовки, повсюди. У Верховинському районі на полонинах вже не розводять овець. На тих Веснарці чи під Гаджиною вам трапиться свиня, але ніяк е вівця. Все через вовків.
Як рятуватися. Правильна відповідь – від Мольфаря Нечая (нині вж епокійного). З його «тобі, Вово, до лісу, а мені до низу» посідає почесне переш місце. Не рекомендується після  промовки продовжувати сходження – гарантовано там буде вовк.
Ведмеді. З такою ж фізією оповідають про привидів. Хто сказав, що привидів не є?
Вважається, що близько 30 “вуйкам” не дали шенгену і вони не змогли перебратися в Євросоюз. Нелегально перебратися не можна. Чому – описано трохи нижче.
Небезпечні завжди – з ведмежатами, без ведмежат, влітку; зимою – спеціально виведений з барлогу ведмідь-шатун. Живуть на схилах гір, в долинах, біля хатів, де бабраються по смітниках. Благо для ведмедів, що смітників в Карпатах більшає.
Нещодавно зграя ведмедів намагалася здійснити акт наруги на г.Говерла, намагаючись дістатися до послання Ющенка, залишеного 2004 року. Подейкують, що там сховано слоїк з медом. Розповідають про ведмедя, що  настільки захопився рухом по годинниковій стрілці по схилу гори, що в нього атрофувалися праві передня-задня лапи. Можна шпетити його з-за спини різними недобрими словами, навіть смикати за хвіст. При спробі повернутися ведмідь колобком скочується додолу. Але треба бути обачним – може швиденько оббігти гору по колу, і вже вас посмикає за хвуст.
Як рятуватися: методом вандалів-лісогубів в осмолодських нетрях. Ведмідь гидує невмитим  людським тілом. Тобто - не митися довший час.
Кабани. Злі, дикі, шустрі. Розповідають, що службовці прикордонних частин для пантрування кордону, побоюючись ведмедів, вирощують з маленького бойового кабана. Той слухає лишень свого господаря, вміє виконувати такі найпростіші команди, як «фас» та «просити».
Найкмітливіші приносять зранку господарям свіжі портянки.
Для рівноваги в частині інші солдати заводять власних кабанів. Взимку кабанів впрягають в одні сани. Від застави в  Шибеному до полонини Лисячої забігають за 52 години. У ведмедя немає шансів.
Коли солдат йде на дембель – вірного кабана перетворюють на шашлик. Може, він би й  далі продовжував службу, але надто ревно виконує інтерпретацію однієї із заповідей «Не май інших богів, окрім мене».
Як рятуватися: методика відома ще із загальноосвітньої школи. Там всі стрибали через «козла». Через кабана стрибати так само, аж поки комусь із вас не набридне. Поки не намагатися втекти з країни.
Рисі. Найпідступніша тварина. Завжди нападає ззаду.
Як рятуватися: Як вихід – на рюкзак ззаду прив’язати дзеркало. Тоді не нападе – рись не хвиляста папужка.
Дикі коти. Коли мені почали про злих карпатських котів, я одразу уявив тлусту кицьку з ковбасного ринку. Де ж там загроза? А виявляється, кіт хай маленький, але на довгих лапах. Довжина без хвоста – 30 сантиметрів, висота – майже метр. Така собі морська свинка на ходулях. Її головне не штуркати вбік – бо перекинеться і назад не зіпнеться. Нападають також ззаду.
Як боротися: почати сміятися з нього, щиро до сліз. В цієї звірини комплекс неповноцінності – не добігаючи кілька метрів до вас, розклеїться – «ну чому, чому ви всі з мене потішаєтеся? Чому все так несправедливо?». Закінчиться це тим, що ви поведете втішати його в якусь кнайпу.
Вівчарські собаки. Горянин кокетливо посміхнеться «шо є? та нє, вона не вкусе, та яке, погляньте, яке воно ладне» – при цьому притискаючи зі всіх сил дверима колиби шию очманілій тварюці.
Якщо ви будете йти відкрито і прямо, за світлої пори дня, і голосно гукати господаря – собака чітко вкаже, що вам можна, а що ні, але не вкусе. Ліпше не годувати – із собачої зграї обов’язково відкомандирують одного супроводжуючого.
Хижі вівці, миші, ворони.
Гори сповнені небезпек, верховинці – гумору. На Веснарці (якщо йти з Шибеного), далеченько від лісу (високих дерев) тарифа на стовпці. Аж хочеться  прочитати – є спрага до букв в  горах. Підійшовши ближче, бачиш «Обережно. На полонині б’ючий бик».

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)

не сподобалось
сподобалось
дуже сподобалось



кількість оцінок — 1

Рецензії на цей твір

Дикі та суворі гори...

© Артур Сіренко, 19-05-2012
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.69919896125793 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …