Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51017
Рецензій: 95762

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 32480, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.141.30.162')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Щоденник

Історія а-ля Хемінгвей

© Хоккуїст, 15-03-2012
Коротенька історія, яка нагадала мені класику, але, так би мовити, на новому витку історичної спіралі. Можливо, я не правий і насправді нічого такого особливо цікавого для загалу в ній нема. Можливо, нема також і жодних паралелей з Хемінгвеєвим «Старим і морем», а вірніше – старим і його рибиною. Та й, чесно кажучи, читав я той креатив давно-давно в школі і ще й по хрестоматії.
Взагалі, зустрілися біля під’їзду із сусідом, слово за слово – розговорилися. І чомусь мова зайшла про мишей, які дошкуляють нашому народонаселенню. Я згадав, що у мами в селі нема від них рятунку, особливо з настанням зими. А він каже: «Та що – село, що – миші! Он у нашого спільного знайомого Віті в сусідньому під’їзді на першому поверсі щур завівся». Треба пояснити, що той спільний знайомий є одночасно і інвалідом з ампутованими ногами і алкоголіком. Як цей, в принципі ще молодий мужик, адже йому тільки ледь за сорок, дожився до такого, то окрема довга і темна історія. При чому історія не тільки довга і темна, а ще й сумна і сто відсотків містична, адже раціонально пояснити, як стільки нещасть може звалитися на одну окремо взяту людину, неможливо. І якщо спробувати всі пережиті ним біди записати на папері, то виникне враження, що з одною людиною такого трапитися не може і насправді то сума трагедій десятка невдах. Однак, як би там не було, зараз ця людина доживає свій вік без ніг, прикутою до візка. І от в нього в квартирі завівся щур. Зрозуміло, що не білий – декоративний, звичайний - сірий-дикий. Популярний народний боротьби з таким щуром полягає в годуванні його сумішшю гіпсу, товченого скла та борошна. Також, вважають, що з усіх видів скла найбільше щурі полюбляють скло лампочок. А може справа в тому, що воно найлегше товчеться. Замість гіпсу деякі джерела радять давати цемент. Аналогічно, сумішшю цементу, піску та скла конопатять діри, через які щурі потрапляють в приміщення. Саме так і вчинили друзі головного героя цієї історії: дірку заліпили, щура погодували. Принцип дії цієї суміші полягає в тому, що гіпс або цемент потрапляючи у внутрощі щура зволожуються і застигають. Товчене скло, кажуть, також робить свою чорну справу. Так от, сталося так, що щур поїв цієї підступної страви і залишився у квартирі. «Ловили ми його ловили, – розказує сусід, – але зловити не можемо. То Вітя – так звуть власника щура – розказував, що ще днів з п’ять той щур здихав - шарудів десь за шафою, поки здох-затих. Ми його потім витягли і викинули. Здоровенний був, рижий».
Був би я Хемінгвеєм, я б усе значно детальніше описав. Як голодний старий щур з відчаю знайти щось поживніше, зїдає отруту. При чому, десь краєм своєї щурячої свідомості, розуміє, що це якась підстава, і не може бути в його хазяїна зайвої не облікованої закуски, яка ще й розсипана по підлозі. Однак, голод змушує його не перебирати харчами. Можна було б описати усю п’ятиденну муку-агонію щура. А також, як весь цей час Вітя-Старий прислухається, як там його Щур-Рибина, ще шарудить, ще дихає? Чи вже відправився в свою щурячу країну вічного полювання. Але я ж не Хемінгвей. Просто, уявив я собі ту картину. Однокімнатна квартира з прикутим до інвалідного візка Вітєю в ролі Хемінгвеївського Старого і подихаючим за шафою щуром в ролі Хемінгвеївської Рибини. Мені здалося, що це якась моторошна страшна екзистенція. І чомусь перемога людини зовсім мене не порадувала.

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)

не сподобалось
сподобалось
дуже сподобалось



кількість оцінок — 3

Рецензії на цей твір

Модерново

© Артур Сіренко, 11-04-2012

Бідний щур, бідний інвалід...

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Слава Світова, 15-03-2012

Раби щурів...

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Ганзенко Олексій, 15-03-2012

Кажуть, що вибір завжди є

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Галина Михайловська, 15-03-2012
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.80549383163452 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …