Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2683
Творів: 50943
Рецензій: 95696

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 30145, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '54.173.221.132')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Оповідання

Грушки

© Василь Трубай, 07-08-2011
Навпроти автобусної станції стояв немічний дід і продавав грушки. Незграбно висіло на ньому довге осіннє пальто з повичовгуваними кишенями, теплий вітер куйовдив на голові рідкий білий чубок, а ноги були взуті у старі, зашкорбані чоботи. Опорою йому слугував кривий дерев'яний ціпок, якого він виставив далеко поперед себе й спирався на нього рукою: старість безцеремонно погнула дідові поперек. Друга рука ослаблено звисала донизу й вузлуваті пальці на ній нервово посіпувалися. Запухле, давно неголене обличчя та хворобливо червоні повіки очей, що без кінця мокріли на вітрі, викликали до старого і жалість, і зневагу водночас.
Перед ним на асфальті лежала газета, а на ній сім грушок: чотири купкою, одна зверху і ще дві поруч. Видно, грушки були давні, бо вигляд мали несвіжий: прилежані, пом’яті кругом, а одна так ще й гнилувата.
Старий, не згинаючи ніг, час од часу схилявся низько, брав грушки, покручував їх, перекладав з місця на місце, виставляючи до перехожих найкращим боком. Він продавав їх. Просив за всі разом – десять копійок.
А я сидів віддалік на лавочці, курив цигарку, спостерігав за дідом і думав про старість, про її неминучість і невблаганну жорстокість.
Довкола снували люди, зупинялися, кидали погляд на старого, на його товар, але грушок ніхто не купляв. Навіть ціну не питали. Та діда, видно, не дуже те переймало. Стояв собі згорбившись, як втілення віджилості й немочі людської, і тупо дивився перед собою вологими очима.
Я не любив його – безвільного, збайдужілого, приниженого...
Аж ось підійшли до старого двоє: молодий чоловік у шкіряному піджаку та вродлива дівчина з довгим каштановим волоссям.
– І по чім фрукти? – спитав молодик, грайливо кинувши оком на свою супутницю.
– Візьміть, коли є в що... Добрі грушки, солодкі, – пожвавішав знудьгований дід.
– То по чім же? – перепитав чоловік.
– За десять копійок.
Молодик без поспіху витяг з кишені гаманця, порився в ньому, дістав п'ятдесят копійок й кинув старому до ніг.
Важко нагнувшись, той довго ловив тремтячими пальцями на асфальті жовту монету, а коли спіймав – молодик з подругою уже пішли геть.
– То куди ж ви? Візьміть же грушки! – кинув навздогін здивований дід.
Дівчина повернула голову й поблажливо всміхнулася у відповідь.
Старий наблизив до підсліпуватих очей монету, покрутив її з боку на бік, розглядаючи, потім знову схилився й поклав на асфальт. Далі зібрав грушки, відступив за кілька кроків від місця свого попереднього торгу й заново розіклав їх на газеті: чотири купкою, одну зверху і ще дві поруч...  


Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)

не сподобалось
сподобалось
дуже сподобалось



кількість оцінок — 3

Рецензії на цей твір

[ Без назви ]

© Лисичка, 05-01-2014

сподобалося

© павліна, 22-09-2011

Щоб побачити

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Nina, 16-08-2011

Соціальні оповідання завжди є актуальними,

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Залєвський Петро, 10-08-2011

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© михайло карасьов, 09-08-2011

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Олена Юкіш, 08-08-2011

"Най я дід, та гонор маю"

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Зоряна Z, 08-08-2011

І по чім фрукти?

На цю рецензію користувачі залишили 2 відгуків
© Ганзенко Олексій, 08-08-2011

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Юрій Кирик, 08-08-2011
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.71335911750793 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …