Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51017
Рецензій: 95762

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 30030, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '13.58.252.8')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Постмодерн

Смерть Джордано Бруно

© Silverwolf, 28-07-2011
  Дубль перший.
  Темна, вогка кімната з високою стелею. У металевих шандалах плавляться свічі. Інквізитор сидить за столом, нервово перекладаючи папери на столі з однієї купи в іншу. Збоку писар виводить на пергаменті якісь закарлюки. Стражники вводять Джордано Бруно.
  Інквізитор помічає Джордано, здригається, блідне і починає кричати:
- А, це знову ти?! Скільки ти уже тут: шість років? Сім?
- Вісім, - підказує писар.
  Інквізитор заплющує очі і сидить зі скорботним виглядом. Розплющує очі і бачить, що Бруно нікуди не зник.
- Гаразд, брате Джордано…
- Мене звати Філіпо, і ти добре це…
- ДЖОРДАНО! – волає інквізитор. – Коли ти збираєшся покаятися і відректися від своїх безглуздих і злочинних ідей про (кидає швидкий погляд на папір) множинність світів?! Як ти взагалі вигадав таку нісенітницю?
- Ну. Я просто купив підручник з астрономії за …
- СТОП! – це режисер. – Що він меле? Я ж просив – жодних імпровізацій! Все спочатку! ДУБЛЬ ДВА!
  Бруно сердито махає рукою в бік режисера, і підійшовши до столу інквізитора, витягує з рукава сорочки сигарету і припалює від свічки.

  Дубль п’ятий.
- За твої єретичні ідеї ми б могли засудити тебе до греблі на галері…
  Писар, сопучи від напруження, вимальовує на пергаменті кораблик із веслами, схожий на таргана.
- або до тілесного покарання…
  Писар обводить контури кисті руки з довбнею.
- Але такий нерозкаяний грішник заслужив на вогнище!
- Дзуськи! – Бруно демонстративно спльовує на підлогу. Писар починає малювати в пергаменті дулю.
- Що ти там базграєш?! – визвірюється інквізитор на писаря.
- СТОП! СТОП!!!

  Підготовка до зйомок. Режисер щось командує знімальній групі. Гримувальниця старанно припудрює обличчя інквізитора. Той чхає і намагається втертися рукавом ряси. Гримувальниця ляскає його по руці. Ще троє мудрують над обличчям Джордано, щоб зробити його блідішим і виснаженішим.

  Дубль …надцятий.
  Писар, інквізитор, і Джордано Бруно зібралися навколо інквізиторського стола і по черзі затягуються сигаретою, порскаючи сміхом. Зненацька писар згрібає зі столу папери і підносить до свічки. Папір яскраво спалахує і його палаючі кусні по одному сиплються на підлогу красивим фейерверком. Всі троє регочуть.
(Ці кадри пізніше буде вирізано).

  Кінець зйомок. У залі - лише інквізитор, писар, Джордано і двоє стражників. По підлозі розкидані недопалки, пластмасова і скляна тара.
… - Вони пішли? – запитує тремтячим голосом інквізитор, рукавом стираючи грим з лиця. – Точно?
  Писар ствердно киває. Бруно мовчить.
- І хто це взагалі були?
- Знімальна група з XXIII ст. Знімали науково-популярний фільм про судовий процес Джордано Бруно.
  Інквізитор змучено хитає головою.
- Ну, то може я піду? Додому? – озивається Бруно.
- Гмм… Ні, зачекай… - Інквізитор кладе на стіл пачку сигарет, забуту режисером, і металеву запальничку. Запалює вогонь. Писар і Джордано витріщають очі, як дикуни на блискуче намисто.
- Що, ніколи не бачили? Це вам не від свічки прикурювати… Так от, нам ще треба буде знятися в рекламі запальничок на площі Кампо де Фіоре, - Інквізитор витягує з гори паперів на столі листок зі сценарієм і починає читати вголос:
«Джордано Бруно прив’язаний до стовпа посеред площі. Наступний кадр – великим планом - рука підносить до купи хмизу запальничку…»
  Джордано Бруно втрачає свідомість і падає на підлогу. Стражники беруть його за руки і ноги і виносять із зали.

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)

не сподобалось
сподобалось
дуже сподобалось



кількість оцінок — 4

Рецензії на цей твір

Який потенціал!

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Олена Юкіш, 02-08-2011

Хороше

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Наталка Ліщинська, 01-08-2011

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Любов Долик, 29-07-2011

Знімальна група 23 століття

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Петро Домаха, 28-07-2011

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 2 відгуків
© Павліна Пулу, 28-07-2011

...Джордано помічає запальничку і вигукує: "О, свята простота!"

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Ганзенко Олексій, 28-07-2011
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.81094884872437 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …