Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51025
Рецензій: 95767

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 29822, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.149.26.246')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза не-мініатюра)

Два

© Тетяна Старцева, 07-07-2011
*      *      *
Тихо вранці. Я прийшов на озеро, коли ще вода була прозоро-скляна, коливалася непомітно – дихала - і шепотіла мені чудернацькі історії свого довготривалого хвилювання.
…Омивала берег, перебирала пісок, зрівнювала його, гралася, і все уповільнювалася, затихала… Лише шелест, плескіт і спокій.
У такі миті я просто лежу на пісочку, відчуваю, як гріють сонячні промені, дивлюся на Сонце, поки очі самі заплющуються від його яскравого світла. Тоді – слухаю ластівок і вітер…  

*      *      *
Майже біля самої води росте величезна липа. Стара вона, мабуть, і хвора, якщо дерева нездужають. Я стільки не проживу – не той ритм життя: дуже активний і нервовий. Кажуть, щоб прожити довго, треба спокій, здорове харчування, любов і ще щось… Де ж їх знайдеш? У цьому місті я шукав – нема, точно нема! Хоча, є ще забуті куточки, де збираються деякі з нас, але, напевно, там на мене вже того не вистачить…
І от липа вміє розмовляти! Вона розкаже чимало цікавого, якщо послухати. За браком слухачів її голос лунає все тихіше й тихіше, проте її історії ніколи не повторюються. Здається, вони живуть своїм життям, розсипаються, от тільки сьогодні їх також нікому збирати. Може, якимось іншим завтра?
Коли мені стає сумно або в сильний дощ, я прибігаю до цього дерева. Вмощуюся між його коренів, що виглядають із землі, й, відчуваючи легке, ніжне тепло від кори, дрімаю або просто дивлюся кругом і спостерігаю. Дивуюсь, як змінюється світ, коли дивишся на нього звідти, де тобі добре й тепло, де тебе, може, трішки люблять…

*      *      *
Свого нового друга я зву Рексом – йому подобається таке їм’я! Взагалі, у нього своєрідна манера спілкування: дотиків і рухів. Причому, в залежності від настрою вони набувають різного змісту. Проте Рекс навчив мене розуміти себе. Виявляється, я здібний учень!
Не дарма кажуть, що друзі  найчастіше схожі у чомусь один на одного! У нас із Рексом насправді багато спільного: найулюбленіше місце – старий пляж біля невеличкого озера, ми любимо гуляти під дощем (тоді почуваєшся вільним від усього світу), заривати пальці (лапи) у пісок, слухати шелест листя над головою, багато ходити, спостерігати за нескінченним рухом довкола… Та й не перелічиш!
Найголовніше – Рекс учить мене розуміти людей! Так! Я навіть не здогадувався, але тварини нас набагато краще розуміють, ніж ми самих себе. Головне – позбутися звички говорити порожніми словами. Тоді – легше почути і себе, й інших.

*      *      *
Знову дощ… Ви бігаєте, спішите, вода заливається вам у чоботи, за комір, в очі… Смішні. Машини прорізають ріки на дорогах - летять бризки, летять краплі… Намагаєтеся сховатись, щось вимовити, почути, побачити…
А ми із Рексом на нашому улюбленому місці. І не холодно, лише трошки мокро, але широко розкрите листя – надійна парасолька. Думаю…
…Знаєш, відбитки наші скоро змиються, слова не розчуються, назви колись забудуться, картинки розмиє пом’ять… Все загубиться у наших численних відтвореннях. А нам знову дозволять все змінити заново. Ми вигадаємо нову мову. І хтось назве когось незрозумілим леметом…а він не зрозуміє … піде. Назбираються помилки, засиплять між нами дороги… І хтось назве це новим світом, і житиме в ньому… і шукатиме в ньому істини, і називатиме їх, відтворюватиме, помилятиметься… без кінця… без кінця… Знаєш, Рекс, все не має кінця… все має лише початок… хоча…
Я знаю, що ти мене розумієш…

*      *      *
Із друзями можна не говорити, з ними можна думати!




Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)

не сподобалось
сподобалось
дуже сподобалось



кількість оцінок — 3

Рецензії на цей твір

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Victor Artxauz, 10-07-2011

Або - "Двійко"?

На цю рецензію користувачі залишили 3 відгуків
© Наталка Ліщинська, 08-07-2011

Дуже гарна...

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Микола Цибенко, 07-07-2011

Може "Двоє"?

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Ганзенко Олексій, 07-07-2011
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.78472018241882 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …