Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51005
Рецензій: 95752

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 29181, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.147.103.202')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза жіноча лірика

Маляр

© Надія Позняк, 16-05-2011
       У моїй уяві  маляр - це досить дебела жінка, в спецробі, з пляшкою молока в одній руці  та  батоном в іншій. Таких жінок, бадьоро крокуючих через наш двір від гастроному, в моєму радянському дитинстві я зустрічала  майже кожного дня, і цей образ, закріплений кадрами з фільму "Москва сльозам не вірить", залишився в моїй пам'яті назавжди. Але на порозі стояла низенького зросту жіночка, підтягнута, акуратна, в джинсовому костюмі, що  добре підкреслював її форми, які і слід мати жінці в сорок з невеликим.

          День перший.

   - Я важила раніше  дев`яносто п`ять.  А потім купила книжку і прочитала, що навіть посуд миють, а людський організм за все життя такої набрався гидоти... Вода - це теж їжа. І ось я сиджу, чекаю  біля  під'їзду, коли мене впустять (я ж по приватниках), а  вже друга  година - час обіду, в руках пакет з тормозком : млинці-напівфабрикати. Я вранці їх підсмажила, сметанкою полила і - в лоточок. І думаю: "Яку їжу ми їмо! А що, якщо я сьогодні не пообідаю. Вода - та ж їжа". Пішла і викинула пакет на  сміття. І стало мені легше. Відмовилася від майонезу, булочок, цукерок. Після шостої  не їм. Прийшла з роботи, помилася -  і спати. Лежу і думаю, що таких ковбас наїлася!.. А ще один день на тиждень - голоду. Вода - теж їжа. Зараз в мені, скільки б ти дала? Сімдесят п'ять! Адже  в молодості я важила  при зрості  сто п'ятьдесят п'ять - шістдесят. Це моя вага. Але мені зараз вже легше. А то, було, прийду з роботи, напруся - і на диван. А потім стала задихатися, на свій сьомий не піднімусь. У мене мама товста. Я ж з багатодітної сім'ї. Нас у мами десятеро. Я йшла шостою. Два брати вже померли. І ось вона після всіх все підмітала. Поїсть і спить, їсть і спить. Повною була. Я їй теж  книжку купила ... Собі - ваги. Потрібно ще живіт скинути,-вона підтягує  футболку, збирає в кулак засмагле тіло навколо пупка, - ну, куди це годиться?!
    Легко працюючи інструментом, з-під її плавних рухів рівно і гладенько лягають шпакльовані площини, обрамлюючи вікно в охайний вигляд.
   - Адже я в інтернаті росла. З якого ж класу? Та як пішла вчитися, так і там. Одного разу мене покарали - не дали вечерю. Я всю ніч проплакала, думала, що мені ніколи не дадуть їжі. Що так буде завжди ... Ми з сестрою їздили цього літа на море. На п'ять днів. Ніколи не була на морі. Що це за відпочинок? Як у в'язниці! Знаєш, скільки витратили? Тисяча гривень на двох! Ми нічого не їли! Але під кінець так пахли булочки, що думаю: "Дай я її хоч потримаю!" Я краще буду мазати, ніж так відпочивати: всі боки від лежні болять.
   - Я заважаю тобі. Не хочу наврочити. Ти боїшся висоти? - запитую.
   - А що робити? Як подумаю, що гроші потрібні... Боюся. У Києві на п'ятнадцятому вікно закладала. А куди подінешся? Я не вірю в це ... Пам'ятаєш, заварні раніше які були? А сосиски з томатним соком у сорок п'ятому? Шкурочку знімеш, а там аж сік молочний тече. А запах! ... Хіба зараз таке?
     Валя легко стрибнула зі столу, вправно помила свій інструмент, сполоснула шльопанці.
  - Я поправляла  стелі в однієї начальниці -  такий розгардіяш у неї в квартирі!  І собака. На плитці в  кухні від язика сліди. Невже важко прибрати? А сама губи нафарбувала ...
   Валя пішла, а наша бабуся окинула оцінюючим поглядом її роботу і сказала: "Чепурна".



Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)

не сподобалось
сподобалось
дуже сподобалось



кількість оцінок — 1

Рецензії на цей твір

Жива картинка.

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Nina, 18-05-2011

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Павліна Пулу, 16-05-2011
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.38600301742554 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …