Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51000
Рецензій: 95739

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 25645, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '18.217.144.32')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Авторська проза

Розкинувши руки над прірвою. (3)

© Ганзенко Олексій, 06-10-2010
              Знов колеса, рейки... й потиск долоні.

Десь далеко за мостом на якому Ромка вперше побачив вітрогонів сідало сонце. Вони знову були тут. Стояли на рампі й чекали. Букет забавляв Корозію студентськими анекдотами той у свою чергу грався з Блондином Антон думав про щось своє дивлячись удалечінь і сонце висвічувалося в його зелених очах злоповісним багрянцем. Северин з Ромкою балакали між собою.
– От ніколи не гадав – казав Северин – що наші відчайдушні й ідіотські по суті витівки мо-жуть впливати на такі тонкі матерії як дружбу між людьми почуття між чоловіком і жінкою. Дивно влаштований світ: щоб довести щось людині здавалося б: сідай і доводь. Словами! Так ні треба ки-датись під поїзд! Чи – з мосту в воду чи – з зашморгом на шиї
– Е е! – урвав плин його думок Ромка. – Про який це ти зашморг?
– Та це я так узагальнюю. Суть єдина: зовнішні прояви ефектність антураж. Це я не про те-бе це я взагалі. Хоча про тебе також і про всіх нас також. Щоразу кидаючись під поїзд чи переходячи поручнями через міст кожен з нас щось доводить. Собі комусь. Дівчині другові воро-гові Так простіше легше наочніше. Аніж доводити словами. Словам не вірять. Давно вже ніхто не вірить словам. То в що ж вірити? У вчинки! Вчинок – ось єдина твердь в океані абстрактних понять: абстрактних подвигів абстрактного героїзму абстрактного кохання. Полюбив – доведи вчинком! Привези для коханої десять КамАЗів польових волошок або піди та вбий того хто не поступився їй місцем в автобусі!.. Так вчинки теж бувають різними.
– Годі філософствувати – Букет облишив Корозію та підійшов до Ромки й Северина. – Розбі-гаймося кіна не буде! Вони забоялись!
Стрілки годинника наближались до десятої. І саме цієї хвилі з-за далекого закруту з’явилась зелена автівка.
– Їдуть! – вигукнув Корозія. Подряпина на його щоці зблякла, зате на підборідді свіжо буря-ковіло чималеньке садно.
Поки іномарка під’їжджала Ромка встиг перевдягтися. Тим часом Олег хвацько викотив авто на рампу й загальмував у кількох кроках від хлопців. Побачивши ватагу з чотирьох дорослих моло-диків вилазити не поспішав. Сидів нашорошено зиркаючи з-під лоба на вітрогонів. Натомість Іванка легковажно вистрибнула з автомобіля та зацікавлено розглядала незнайому компанію.
– Ну то чим мене хотіли здивувати?
– Ходімо! – сказав Северин. – Швидко – ви спізнились. Скоро вже геть споночіє. Вилазь хо-дімо! – махнув Олегові.
Той, схоже вагався.
– Не бійся – взявся заспокоїти його Корозія. – Тебе ніхто не вдарить!
Цього Олег звісно витримати не міг. Вийшов з авто зліпив глузливу посмішечку:
– А я нікого й не боюсь. Нікого мені тут боятися!
Зіскочили з рампи на колії пролізли попід кількома вагонами (Олег тихо кляв усе на світі страшенно боячись замаститися) й зупинились перед ешелоном що саме заходив на станцію. Злегка погойдувались вагони на з’єднаннях рейок втомлено постукували колеса. Ромка підступив ближче до Олега та, злегка затинаючись від хвилювання, але  голосно щоб усі почули, промовив:
– Ось ця дівчина – кивнув у бік Іванки – заради неї я готовий на все! Іванко! В моїй кишені всього дві гривні. Я не маю крутої тачки й не можу повести тебе в кабак. Але я маю дещо інше! Те чого не має він, і що не купиш за бакси. Наприклад заради тебе я можу кинутись під поїзд. Хочеш щоб я це зробив?
– Хочу! – В Іванчиних очах спалахнули пожадливі бісики. Таким вона Ромку ще не бачила. Агресивний зухвалий
Ромка зиркнув на Северина той кивнув головою: „Нормально. Швидкість підходяща.” Зайняв висхідну позицію вздовж рейки зручно вперся ногою в шпалу підвів голову.
Знов нещадною тисячотонною масою на нього накочувались колеса. На мить забув про все: про Іванку товаришів Олега. Залишились тільки він і колеса Згрупувався дочекався зручної миті і вправним, знайомим вже, рухом спрямував тіло через рейку. Хтось голосно скрикнув (Іванка!). Не барився одним порухом переповз до протилежної рейки зосередився й ось він уже на іншому бо-ці. З самого початку вирішив пройти випробування до кінця тому за кілька секунд знову перелетів через рейку й опинився під вагонами. Останній кидок – і він уже біля ніг глядачів.
Вітрогони зааплодували. Підвівся збуджений захеканий заряджений адреналіном. Скинув курточку спецівки,  простягнув Олегові:
– А тепер ти!
– Що?
– На зроби. Я ж зміг і ти зможеш! – Він вже не затинався, говорив твердо, нахабно.
– Я що ненормальний?
– На зроби. Будь мужчиною. Покажи дівчині на що здатний!
– Ну, знаєте – Олег нервово тер руки мерзлякувато щулився. – Я в самогубці не наймався. Виставу закінчено? Ходімо Іванко. Ходімо ж!
А та їла Ромку очима. Це ж він меланхолійний сором’язливий Ромка, ризикував життям за-ради неї! Це ж відбувалося насправді не фокус не вигадка! Ромка! Який він сміливий, відчайдушний та як він її кохає! Хіба Олег на таке спроможний? Ні, навіть за всі свої бабки Олег ТАКОГО не купить!
– Іванко! – знов гукнув її Олег. – Ну що ти стоїш як загіпнотизована! Ходімо. Більше нічого не буде!
– Спасибі! – вона простягнула Ромці долоню.
– О Боже! – вибухнув коротун. – Ти б його ще розцілувала! Компанія психів! Бригада самогу-бців! Чекай зараз вони ще голови на рейки повкладають! Цирк! Браво! Я аплодую! Перепрошую може ця вистава платна? Скільки я винен за квитки? Та ходімо ж! – він взяв Іванку за руку. – Чи ти хочеш остатися з самовбивцями? Бо я їду!
Вона якось нерішуче невільно пішла за Олегом. Озирнулась:
– Бувай Ромцю…
Останній вагон товарняка легенько похитуючись прокотився повз вітрогонів і зупинився за кількадесят метрів від них грюкнувши наостанок зчепом.
Вони стояли та мовчки дивились як Іванка з Олегом ідуть, віддаляючись, попід ешелоном що стояв на сусідній колії. Олег все ще тримав дівчину за руку. Вона пішла з ним але саме вітрого-ни і Ромка найперше  почувалися  переможцями.
– А ми ж іще не показали їй Блондина! – нагадав про себе Корозія.


              Суцільні прикрощі та бажання курити.

Іванка поверталася з побачення. Хоча яке то було побачення! Посиділи в машині потереве-нили старанно обминаючи пригоду на коліях. Потім Олег заходився  раптом читати лекцію про шкідливість паління. Чомусь забаглося йому, щоб вона не курила. Бубонів про кров про легені про нікотин про вплив куріння на майбутній плід
– Який іще плід?
– Ну ти ж збираєшся стати коли-небудь матір’ю. Розумієш нікотин
– Та знаю знаю: вбиває коня експериментально доведено! Але чомусь ніхто не говорить про стан того коня перед експериментом. Може то була ветха вироблена шкапа от вона й скопитнулась від першої ж затяжки!
Олег жартів не розумів. Зараз ідучи додому Іванка раптом виразно усвідомила що жодного разу не бачила як він сміється не чула як жартує. Завжди серйозний раціональний. Впевнений у собі тобто самовпевнений. „Наполеончик!” – знайшла влучне визначення. Та й він не завжди буває впевненим. Там на коліях Олег впевненим не виглядав. Був розгубленим стривоженим. Не міг знайти правильного тону вірної лінії поведінки. Упевненим там виглядав Ромка. І відчайдушним. То чому ж вона досі з Олегом? Хіба дійсно через гаманець? То хто вона тоді така? Ясно хто. Він же сам казав: „Коли будеш потрібна” Він викликає її тільки тоді коли вона потрібна. Як дівчинку за ви-кликом
Вдома нікого не було. Татусь певно знову на якійсь робочій нараді або на іншій „нараді” – в посадці з Ларискою. А мама? Мусила б уже прийти. Ні на кухні нікого й одягу її нема на вішалці в передпокої. А це що? Відчинені двері шафи висунені шухляди. Злодій? Вбігла до своєї кімнати На столику на найпомітнішому місці списаний листок паперу почерк матері
„Іванко донечко! Дуже жалко що ми не побачились та літак не чекає. Прочитай і зрозумій мене вірно. Я від’їжджаю за кордон терміново. Мені запропонували дуже хорошу й високооплачу-вану роботу за спеціальністю. Донечко! Ти вже доросла, все розумієш. Ти бачила що в мене з твоїм батьком не лишилось нічого спільного. Ми різні люди й разом жити не можемо. Я зустріла іншого чоловіка. Можливо, скоро матимеш нову родину. Я облаштуюсь та заберу тебе до себе. Житимеш в Європі вчитимешся в найпрестижніших закладах побачиш світ! Будь ласка дочекайся мене та пам’ятай що я тебе люблю. Адреси не залишаю бо ще не знаю її сама. Цілую. Твоя мама.”
Сиділа сторопіла вп’явшись скляним поглядом у стіну. Раптом ніби щось згадавши кину-лась до батьків у спальню. Так і є – на ліжку складений удвоє папірець. Розгорнула й прочитала без жодних докорів сумління:
„Валентине. Я тебе залишаю. Ти сам розумієш що так буде краще для нас обох. Не ображай-ся й прости так само як я не ображаюсь та прощаю тобі все. За Іванку не турбуйся – я про неї подбаю. На майно не претендую. Ірина.”
Іванка кинула папірець на ліжко пішла в свою кімнату дістала зі сховки сигарету закурила. Її пройняло жалюче відчуття незатишності й безпритульності. Викинули! Як непотріб як баласт як викидають цуценя відвізши його подалі та витрусивши з мішка на узбіччя. Щоб не гидило й не про-сило їсти. Татусь викинув уже давно промінявши родину на любаску а тепер ось і мама. Батько в один бік, а та в інший. Повіялась за якимись штаньми втекла похапцем щоб уникнути важких і не-приємних з’ясувань. В Європу Іванка не повірила. То все слова блуд словоблуддя! Казочка аби гіркоту підсолодити. Яка Європа? Хтось понавішував її матусі локшини на вуха та й купилась. А може просто написала аби задурити донечці голову.
Огидне і паскудне життя. Таким огидним воно буває лише для беззахисного собачати на уз-біччі та для неї. Допалила одну цигарку й дістала іншу останню. „Я нікому не потрібна. Ні батькові ні матері ні Олегу. Навколо лише словоблуддя! Лише брехня й нічого справжнього! Мерзенне існу-вання. Хіба що”
Залишила квартиру та вийшла надвір. Недопалка стрелила в урну біля дверей під’їзду

Дзеленькнув дзвоник і Ромка пішов відчиняти. На порозі стояла Іванка. Аж подих перехопило від несподіванки.
– Привіт!
– Привіт – ледве видихнув.
– Дай закурити!


              Мова тіней і відтінків та прогулянка Володимирською гіркою.

Дівчинка малювала. Малювала „простим” олівцем. В неї скінчились фарби а ще раніше фломастери й мама щоб зарадити якось біді котра невідворотно насувалась на оновлені нещодавно шпалери вимиті двері й кахлі терміново купила їй цілий пенал „простих” олівців і пачку сіренького дешевого паперу. В мами не було грошей. „Твоє малювання обходиться мені надто дорого! – вичи-тувала вона дівчинці. – Я кручусь як можу заробляю додатково а в яку прірву все летить, і сама не знаю! А тобі – то пензлі то фарби то біс його знає що! А всі хороші дядечки тільки обіцяють допо-могти талановитій дитині та жоден ще й пальцем не поворухнув!”
            Малювання простим олівцем мало свої переваги. Позбавлений офарблення чорно-білий ма-люнок вимагав інших засобів вираження й дівчинка відкривала для себе мову тіней відтінків і напівтонів. Те на що в кольоровому малюнку легко було спрямувати увагу яскравою плямою тепер доводилось увиразнювати лінією штрихом стрімким контрастом або навпаки теплим переходом від чорного до білого. Щодня дівчинка захоплено відкривала щось досі незнане і щодня повертаю-чись з роботи мама з острахом відзначала як тане в невеличкому стосику чистий папір і наче свічки тануть один за одним такі тверді й довговічні (на вигляд) олівці.
Приходила тьотя Надя і приносила обнадійливі новини про майбутню виставку в Києві. „Твоя участь майже вирішена!” – куйовдила русяву дитячу голівку, та вдвох з мамою вони уважно пере-глядали нові малюнки. А ще тьотя Надя розповідала дівчинці про художників, про їхні робітні мольберти фарби в тюбиках про палітри пензлі з шерсті полярних песців Дівчинка слухала ши-роко розплющивши очі. О, якими вбогими здавались їй тоді її канцтоварівські акварелі й фломастери! „Нічого – заспокоювала тьотя Надя – твори! Малюй і матимеш усе. Ось виростеш” – Виростеш… Коли ще вона  виросте! А малювати по-справжньому хочеться вже зараз!
Дівчинка зітхнула підстругала олівець та поклала перед собою чистий аркуш паперу. Сього-дні вже кілька разів починала вона малювати водоспад поки що не виходило але вона наполегливо починала знову

Жінка отримала запрошення на виставку. Забарич відомий львівський маляр сам прийшов до неї додому розпитав про життя про потреби вручив запрошення.
– Влаштовується виставка талановитих дітей-художників і Софійчині роботи були б вельми доречними. Виставка називається „Дебют” тож було б непогано якби ви надали щось нове.
– Нове? – перепитала.
– Таке що досі не виставлялось. Певно маєте такі її роботи?
– Так – вона кивнула головою. – Дякую за запрошення. Я надам роботи.
І вона не лише надала Софійчині роботи а й поїхала на виставку сама. Її впізнавали їй висло-влювали співчуття в її присутності притишували голоси. Її запевняли що Софійка назавжди лишиться „з нами”. У своїх працях. Ніби вона сама цього не знала. От тільки, що вона повезе на ви-ставку наступного разу коли знову проситимуть нові роботи?
Походжала залами строга холодна споглядала богемний розрух байдужими очима людини котра пройшла крізь все. Простенькі дитячі картинки інших учасників не вражали. Квіточки сонеч-ко Ніхто й близько не наближається до генія її Софійки. От хіба що
Біля цих експонатів топталось декілька поважних бороданів якщо вже не митці то мистецт-вознавці напевно.
– Зверніть увагу на манеру – просторікував низенький розкошланий бородань – Це повна відсутність будь-якої школи. Навіть перепрошую початкової! І водночас він цей почерк сам є школою! Це своє цілком закінчене, сприйняття світу. От подивіться прошу сюди. Що ми бачимо? На перший погляд це звичайнісінький коник-стрибунець не зантропозований персонаж мультика а справжнісінький коник готова ілюстрація для підручника біології! І водночас ну який же це коник? Подивіться! – Бородані зосереджено понахиляли голови вперед. – Та це ж показовий хлоп’як-розбіяка он у нього, здається навіть зуба переднього немає! Бачте? – Бородані закивали. – Таке враження що зараз він задерикувато до нас підморгне! А тепер скажіть: ви бачили де-небудь таке?
Вона уважніше придивилась до робіт невідомого вундеркінда. Так, це безперечний талант. Хоча надто все якось наївно, спримітизовано. А оці навкісні штрихи, що проглядаються ледь не в кожному малюнку… Ніби дивишся на зображення крізь легенький, сліпий, літній дощик. Таке було й у Софійчиних ранніх роботах. Прочитала табличку під малюнками. Всього п’ять років? Якщо так піде далі…
Вона вийшла з „Українського дому” та довго походжала Володимирською гіркою сувора, зо-середжена, заглиблена в себе. Присіла на лаву, дивилася непорушним поглядом на далеке лівобережжя й нічого не бачила. Потім упевненим кроком повернулась на виставку й без надмірних труднощів дістала в оргкомітеті адресу п’ятирічної художниці…  


Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)

не сподобалось
сподобалось
дуже сподобалось



кількість оцінок — 1

Рецензії на цей твір

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Зоряна Львів, 06-10-2010
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.41606593132019 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …