Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51003
Рецензій: 95747

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 24739, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '18.191.13.255')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Авторська проза

МЛАДШИЙ СЕРЖАНТ ІВАН БОЙКО

© Михайло Гафія Трайста, 02-08-2010


«Дивись на нього з помийняком остатнім! Ні сіло, ні впало – «пішли б ви, Іване, додому!» Куці твої зорі з шмаркачем! Хіба то корчмар? Ніякого решпекту! Сидить в білому пондьолі та горівку водою розпускає, а коли тобі найсолодший світ – «пішли б ви, Іване, додому!». Ой ні, голубчику! Младший сержант Іван Бойко піде додому, коли сам захоче! Та я ж у Янкілевій корчмі пив до білої днини і співав. Співав, що аж вікна тряслися: «Соловьи, соловьи, не тревожте солдат/ Пусть солдаты немного поспят...», а цей «пішли б ви, Іване, додому!». Хіба ж ми разом «гімнастьорку» надівали, чи Будапешт брали? Га?.. Хіба втратив він ногу, як я? Чи медаль блищить в нього на грудях, як ось в мене!? «Хмелел солдат, слеза катилась/, Слеза несбывшихся надежд/  И на груди его светилась/ Медаль за город Будапешт/,  Медаль за город Будапешт». А тут ще й стару невидиме принесло: «Давай, Іва’, дому!», та все «давай Іва’ дому!» Чорт би свою маму дер! Вже у вухах дзвенить – «Давай, Іва’, дому!». Але младший сержант Іван Бойко піде додому, коли сам захоче! «Вздохнул солдат, ремень поправил/, Раскрыл мешок походный свой/. Бутылку горькую поставил/ На серый камень гробовой». «Давай, Іва’, дому»? Га? Тепер «давай, Іва’, дому», а під Будапештом ніхто не сказав: «давай, Іва, дому», ніхто не кликав дому з воєнного пекла, де вибухали бомби, свистіли осколки й кулі, ревіли мотори, іржали коні, тріщали, перекидаючись, вози, кричали поранені, ніхто мені не казав «давай, Іва’, дому», Га? Чому тоді ніхто не казав «давай, Іва’, дому!», а тепер  – «Іва’ дому!». Ой, не буде по вашому! Бо ви не воювали зі мною під Будапештом. Младший сержант Іван Бойко, піде додому, коли сам захоче! «Горит свечи огарочек/, Гремит недальний бой./ Налей, дружок, по чарочке,/ По нашей фронтовой!» Ой, що ви знаєте? Хіба тільки «Пішли б ви, Іване, додому!» та «давай, Іва’, дому!». Хіба були ви під Будапештом, дивилися смерті в очі, чи бачили землю, застелену трупами та шматками тіл? Чому тоді ніхто мене не проганяв  –«пішли б ви, Іване, додому!», і ніхто не кликав «давай, Іва’, дому!», а тепер... Ой, не буде по вашому, бо младший сержант Іван Бойко піде додому, коли сам захоче! «Соловьи, соловьи, не тревожте солдат/ Пусть солдаты немного поспят...»

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.92905211448669 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …