Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51020
Рецензій: 95763

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 23011, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.14.70.203')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Оповідання

Камінь

© Ольга Д., 06-05-2010
Сказали не притискати до плеча приклад,  тримати руки вільно, не напружувати, дивитись в оптичний приціл на щойно допиту пляшку портвейну рожевого , що її хлопчаки перенесли на той берег річки,  поставили там на камені. І стріляти! Дзеньк! Товсте зараз роблять скло чи  набої  не достатні. Ще раз! Цього разу об камінь.

Знову стріляють. Я пам’ятаю ще  як стріляли з гаківниць,  тоді по мені лилася тепла липка  волога, засихала і довго прикрашала мене, аж поки осінні дощі  не вимивали ці бурі плями.

Цікава  забава та не про мене. Віддала рушницю. Пляшка миттєво розстріляна вправною чоловічою  рукою.  А що як самій перейти по броду на той скелястий берег.   Травнева вода ще холодна, та ще й тут на стрімкій  бистрині, але так хочеться відмежуватись від заспокійливо-співчутливих поглядів родичів.  Трошки посидіти , ніби й в самоті, а ніби й на виду у всіх. Там, на тому березі, навіть квіточки ростуть  інші, блідо-шафранні , маленькі. Ми на них в дитинстві казали – зміїні  квіточки.  Он як там ящірки нишпорять поміж камінням, а змії ще сплять, прокинуться на Юріїв день.

Знову ящірка згубила свого хвоста, прямо в щілині біля землі, застряла чи що. Десятки тисяч років я тут лежу, а вони бігають поруч і гублять свої хвости.

Слизьке каміння і холодна течія. Добре , що в цьому місці річка вузька, не дарма ж брід. Хто тут тільки не бродив. У цих  місцях   була перша козацька Січ. Базавлуцька.   Вода піниться  біля берега, облизує каміння,  мчить далі. Колись я вже переходила цей брід , ще дівчинкою, і ось знову іду. Правда, що ми не можемо вступити в одну і ту ж  воду двічі.  І вода не та, і я інша. У мене вже донька старша за ту дівчинку, що тут бродила. А я себе відчуваю іноді такою дівчинкою. Чомусь це відчуття приходить з теплом. Мені згадується, як сонце  стоїть в зеніті, а я іду боса по жирній пилюці, так що мої ступні м’яко ступають по ній, а як попаде якийсь капосний камінець, то лиш зойкнеш тихо, бо в руках два відра доброї води, що несеш додому. І ще коса лоскоче спину, то трішки поведеш плечима, щоб її поправити. Повела плечима, а коси вже немає. Вода холодна , а камінь  теплий. Тут  сяду. Треба зібрати розбиту пляшку.

Знову , прийшла  і сіла. Гарні ноги і сідниці . Такі молодиці ночами тут любилися, бачив.   А ця що,   співатиме  чи плакатиме? Мовчить. Дмухнув вітерець, виніс з-під  боку зміїну  шкіру. Що вже якась гадина прокинулась і полиняла?

Пляшка розколота навпіл. Це вино добре п’янить. Додає веселощів, додає жалю. Випите, воно сновигає тілом, то вдарить в голову, то м’якою хвилею опуститься вниз живота, то гладить перса, а то  послаблює ноги і весь світ  зачаровано гойдається навкруги.  Істина в вині, щось забагато мудрощів    сьогодні  згадується, чи то вже роки наклали свій штамп, додали стереотипів в мислення. З того берегу гукають, час повертатись. Тільки пляшку заберу.  Пресвітло, жарко, пекуче   і боляче. Поранилась об пляшку?

Знову ця тепла рідина,  пурпурова прикраса  до осені,  щось гади цієї весни прокинулись рано.

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)

не сподобалось
сподобалось
дуже сподобалось



кількість оцінок — 1

Рецензії на цей твір

як експонента

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Роман, 07-05-2010

краще б гадюка вкусила

© Маэстро Критик, 06-05-2010
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.51612401008606 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …