Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51003
Рецензій: 95748

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 21830, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '13.59.122.162')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза роман

Бог запізнюється...

© Юрій Кирик, 12-03-2010


(частина перша)

Це розповідь про людей, які перед сходом зорі християнства вперше зіткнулись з феноменом віри, про те, як під її впливом змінилося їхнє життя, їхні долі.



"Бог запізнюється" - правдива розповідь про месіянську добу на теренах Юдеї й Риму на початку нашого віку. Захоплююча історія кохання юдейки й римлянина, на фоні повстань і бунтів месіанської доби.

- Це книга про історичний період, який  античні письменники, немов, змовившись, замовчували, якій згодом самі дослідники дали  назву "мовчання віку"... Твір, що його тримаєте в руках не вимисел - він побудований на артефактах історії тієї доби, що вдалося віднайти у філософських, літературних та богословських джерелах того часу.

- Правдива розповідь про їхні вірування, побут і звичаї. Про те, як любили, якими були сімейні і міжродові стосунки.

- Довідаєтесь дещо більше про найяскравішу, найхаризматичнішу особистість в історії християнства – Івана Хрестителя, чи Ха Матбіла, як його називали учні, який у Божому замислі спасіння поруч з Ісусом відігравав одну із центральних ролей.

- Союз "Божих Обранців" – хто це? Тоталітарна секта, орден, перший на землі монастир, чи все ж це група людей, які своїми поглядами, стилем життя, надовго випередили вік, і епоху, в якій жили, й відкрили еру Священної Історії?

- Хто такий Машала - "Море Хаседек" – Учитель Праведности? У чому загадковість побуту й соціяльної організації спільноти пустельників ним організованих? Чому Пліній Старший називав їх "особливою породою людей"? В яких стосунках перебував із ними найбільший філософ того часу  - Філон Александрійський?

- "Есени", "Кумранці" й "Іваніти"чи "Менданти"? - це всього лише відголосок сивої давнини? Чи із представниками цих релігійних течій можна зустрітись й сьогодні?

- Якими насправді були Понтій Пилат та знані особистости, адже їхні історичні образи й ті, які знаємо з євангелій, часами кардинально різняться...
- Довідаєтесь про чарівну природу, флору і фауну Ізраїлю - Обіцяної Землі, якою вона була коли по ній ходив Син Божий - Ісус.

А ище, найголовніше, в романі автор намагається дослідити проблему особистости в стосунках із самим собою, і в її взаємовідносинах з суспільством.



Вступне слово

Знаємо мало не усе, про історію Єгипту, Шумерського царства, розквіту Греції та Риму - епох віддалених від нас у часі. Початок же нашого віку загорнений у пелену таємниці. Цей період називають ище "мовчанням віку". Античні письменники, немов, змовившись зберігають мовчанку про першопочаткове християнство.
...Початок нового віку, нової ери. Безумовно, чільною особистістю цього перехідного періоду поряд з Ісусом був Іван Хреститель, коли ж брати в хронологічному порядку, то спочатку на світовій арені бачимо Івана Хрестителя, опісля вже охрещеного ним Ісуса: "А коли видано Івана, Ісус прийшов у Галілею і проповідував там Божу Євангелію"( Мар.1:14).
Герої роману, які мали щастя жити в той період, їхні долі, були незвичайними, та Іванові Хрестителю випала особлива роль – стати своєрідним містком між Старим і Новим Завітом. Усіх цих людей благословив Господь, їм дано було перегорнути останню сторінку старої історії, почати нову із чистого листа. З ними разом читач зможе побачити й відчути те, чого ніхто й ніколи не бачив й не відчував...
Деякі історичні події дещо зміщені у часі, та автора, може виправдати те, що в часи, про які йдеться в оповіді, "час" ище не мав того визначення, що зараз. Про час лиш велись суперечки: Аристотель наполягав на циклічности часу, - твердив, що  все наше життя повторюватиметься безконечну кількість разів. Геракліт, - навпаки, уважав, що час незворотний, і порівнював його з рікою. Сократ, а за ним і Платон, - взагалі намагались не мислити категоріями часу – навіщо ламати голову над тим, чого не знаєш? – казали вони... Самі євангелисти теж досить вільно поводилися із часом: Матвій і Марко у своєму викладі керувались суб'єкнивними поглядами - вони згруповували події, що мали однакове моральне й релігійне забарвлення, Лука теж дозволяв собі об'єднувати деякі події, не зважаючи на час, коли вони відбувались. Зрештою, лише чотири століття по тому Августин Аврелій зробить поділ часу на минуле, майбутнє й сьогодення, а плин його представить стрілою, що летить...


Коротка історична довідка

Територія Палестини – місце де розвиваються події нашої розповіді, це частина узбережжя Середземного моря, яка простяглася від південної Сирії до Єгипту. Її довжина від південних схилів Ливану до Версавії – сягає 230 км. Ширина від Середземного моря до ріки Йордан становить 37 км. на півночі і 150 км. нижче від Мертвого моря. Площа Палестини 25,124 тис. кв. км. Ця країна розділена улоговиною, в якій тече ріка Йордан, яка бере свій початок від гори Гермон. Йордан утворює два озера – ел Гуле і Тиверіядське й впадає у Мертве море, не доходячи до Червоного моря.
Правобережну Палестину геологічно поділяє на дві частини Єзреельська долина, яка простягається на Південний Схід. Область на північ від цієї долини, - це Галілея, - батьківщина Ісуса, помазаника Християнства. На Південь від Єзреельської долини знаходиться Самарія та Юдея.
Ця невеличка територія й стала місцем, де відбулись найвизначніші події історії людства.

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0

Рецензії на цей твір

Історичне тло...

© Микола Цибенко, 12-03-2010
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.77675199508667 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …