Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51016
Рецензій: 95762

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 20454, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.141.202.187')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза новела

Як в О'Генрі

© Марта Томахів, 13-01-2010
У приміщенні старого підвального кафе було темно. Світлий промінь сонця ледь пробивався крізь товщу пилу, сигаретного диму і запаху кави, що витали у повітрі, і падав на Її столик. Вона щось писала, при цьому ледь ворушачи губами. У залі було пусто. Старий піаніст імпровізував, намагаючись заграти нову партію старої джазової пісні.

Тим часом надворі падало осіннє листя – на тротуари, східці, озеро та Його пальто. Проте Йому було байдуже до всього, що в той момент відбувалося довкола, адже Він думав. Думав про те, що шукає, і чого не може знайти; про те, що належить Йому, але чого Він не має. Він підняв із землі кленовий листочок, який щойно злетів з дерева, і тепер уже думав про нього. А думки понесли його у недалеке минуле…

- Можна сісти біля Вас?

- Соррі, але я не сама!

- Ой, пробачте, я не помітив О’Генрі у ваших руках.

- Дотепно. Але я насправді не сама.

- Співчуваю, але ні у Вас, ні у мене немає виходу – всі столики зайняті. Сподіваюсь, Ваш уявний друг не образиться?!

- Ну гаразд!!! Але ви не будете заважати. Обіцяєте?

- Слово честі!

- А у Вас вона є!?

То був тихий осінній вечір. Люди метушилися – хтось поспішав додому, а хтось шукав притулку у холодних закутках забутих вулиць, порожніх скверів та тісних кав’ярень. Чомусь саме у тих, переповнених людьми маленьких кафе, було добре Їм обом. Вона шукала Самотності, бо не хотіла залишатись одна. А Він шукав саме Її - Її очей, Її тепла, Її спокою.

- «Не бійся того, що люди не знають тебе, а…

- …того, що ти не знаєш людей» !

- Ми розуміємо один одного з півслова!

- Звичайно, Конфуцію.

- Друзі мене звуть просто Всеволодом. А яким буде Ваше ім’я, Юна Панно?

- А у Вас є друзі?! Дивно.

- ???

- Ви тільки-но й назвали моє ім’я. Нехай так і буде.

- (Сміється) Ви не Господь.

- Людина сама є ковалем своєї долі.

- І ви вже багато собі «накували»?

- Ха-ха. Що забагато, то не здорово.

- А я про що?! Хто ви?

- Юна Панна.

- А чим займаєтеся?

- Це що, соцопитування?

- Ні, це бліцопитування.

- Ви журналіст?

- Сьогодні – так. Вчора був поетом, завтра буду художником. Ну а як щодо Вас?

- А я - людина. Сьогодні, завтра і завжди.

- Ви перечиталися Симоненка.

- Це Рильський. Ви необізнані в літературі, всімволодіючий.

- Завжди їх плутав. До речі, а ваша робота висооплачувана?

- Кому, як не Вам, говорити про злидні? Такі, як ви звикли заробляти мізерні гроші, пишучи скупі статейки чи невиразні картини. То ви взяли безплатний цукор?

Вона відкрила книгу. На підлогу впав засохлий листок.

- Ви разом із вітром збираєте гербарій?

- Ви нестерпний. Це просто незвичайний листочок.

- Я можу намалювати Вам листок. Такий, як в О’Генрі.

- Як в О’Генрі?...

А далі – спогади; творчість Махна та лірика Бодлера; музика забутих вулиць, блюз, Морозов та «Мертвий Півень»; висооплачувана робота батьків та сімейні родоводи; вибір професії та життєва стежка кожного, і…спалах в очах, спалах у серці, спалах у думках; раніше неіснуючі почуття, страх перед щастям і нереальністю подій – все стало спільним. Область фантастики.

Вона поставила крапку, піднялася із стільця. Піаніст тепер уже заграв тихий і дощовий блюз. Полилася пісня. Про Нього і осіннє небо.

Він домалював картину. То був листочок незрозумілого осіннього кольору. Йшов по старій бруківці. Серце відчуло знайомі акорди.

Спорідненість душ.

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)

не сподобалось
сподобалось
дуже сподобалось



кількість оцінок — 1

Рецензії на цей твір

Пробачте, але це не має відношення до конкурсу

© Академія, 03-02-2010

плюси і мінуси

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Victor Artxauz, 14-01-2010
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.87736105918884 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …