Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2683
Творів: 50955
Рецензій: 95697

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 20074, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '34.206.1.144')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза кінорецензія

Кінорецензія на "Аватар" Джеймса Кемерона

© Наталка Ліщинська, 28-12-2009
Фентезі – вдячний для екранізації жанр. Це доводять масштабні видовиська, котрі нам пропонують, екранізуючи “Володаря перстенів”, “Гарі Поттера”.

А Джеймс Кемерон – режисер, який показав найвищий пілотаж, створюючи “Аватара” - картину, що, без сумніву, посяде одну із найвищих стрічок у рейтингу фільмів цього жанру й стане класикою на кшталт “Зоряних воєн” Лукаса.

Світ Пандори – планети, котра заселена високими гуманоїдами із синьою шкірою, - вражає красою, якій поступається навіть неймовірна феєрія коралового рифу біля Австралії. Декорації фільму зачаровують: яскрава зелень дерев-велетів, неймовірні квіти, чудові птахи і комахи, небачені тварини. Мабуть, то про них співав БГ у своїй небесно-золотій пісні... Якби лише це зуміли показати глядачам творці фільму – однаково, кіно вдалося би неперевершеним.

Проте, хороша робота команди Художників – ще не все. Є сюжет, є основна ідея і кілька напрочуд вдалих побічних. Непересічно, цікаво і дуже переконливо.

Люди, що прийшли у чужинський, неймовірно гарний світ літаючих гір, синіх тубільців, кольорових драконів, жорстокі та підступні завойовники, яких глядачі невдовзі починають... ненавидіти. Вони знищили свою рідну планету і прийшли на Пандору зробити те саме. Грошва у вигляді мінералу із цінними властивостями, кілограм якого коштує двадцять мільйонів,  керує ними. Жадібність новітніх конкістадорів наказує нищити новітніх індіанців Нового Світу № 2.

Куди ж подітись творцям фільму, очевидно, що фентезі просить, аби на сцені з’явився Герой-рятівник, який допомагатиме скривдженим.  І він на планету приїздить... у інвалідному візочку. Колишній солдат, скалічений Джек Саллі, що не може ходити, прибуває на Пандору, аби замінити свого загиблого брата-близнюка, чиї гени ідентичні до його генів.

Аж ось – нова ідея картини. Чудова! Винахідливі земляни, а саме, кращі їхні представники – науковці – вивели новий вид. Зовні аватари схожі на тубільців. Вродливі, стрункі велети, проте несамостійні. Ці створені людьми живі ляльки повинні за задумом керівника науковців (Сігурні Уівер, фактично єдина “зірка” серед невідомих акторів, – пам’ятаєте головну героїню фільму “Чужий”?) вивчити аборигенів, зрозуміти їхню поведінку.

Винаходи завжди можна використовувати різними способами, тож військові сподіваються, що аватари допоможуть переселити непоступливих тубільців геть з їхнього велетенського дерева-оселі у іншу місцину. Адже під цим деревом якраз і знаходяться поклади такого цінного мінералу...

Злі земляни – добрі земляни. Протистояння поступово набирає обертів, аж доки Джек Саллі не переходить на бік навів, мешканців Пандори. В тілі аватара під керівництвом чарівливої красуні – доньки вождя, він навчається жити у первісному лісі та стає своїм серед чужих, усвідомлюючи, що чужий поміж людей.

Звісно, що режисер не обійшовся без вражаючої машинерії, роботів, військових літаків, нафаршированих страхітливими зброєю, вибухівкою, ракетами, які так жахливо дисонують із прекрасним світом правічного лісу. Контрасти теж працюють на користь синьошкірих струнких навів. Тут металеві мертві гелікоптери, у череві яких бездушні білошкірі істоти – там фантастично красиві дракони, яких осідлали горді, сильні, вродливі тубільці.

Як належиться казці, фінал, звичайно, добрий. Наші, себто їхні (тобто синьошкірі :-)) виграли в цій війні за допомогою добрих білих людей. У казки і повинен бути щасливий кінець, хоча прискіпливий глядач не може у нього повірити, розуміючи, що вслід за людьми, котрих вигнали з Пандори, прийдуть загони карателів із потужнішою зброєю. І що вдіють проти них вродливі гуманоїди, озброєні луками?..

Варто окремо подякувати творцям світу Пандори за Богиню-матір, котра охороняє своїх дітей-навів – не розкриватиму всі допоміжні ідеї фабули, адже фільм поступово знаходить усе нових глядачів, “народне радіо” працює. У Львові, наприклад, в кінотеатрі, що пропонує 3D-перегляд, квитки розкуплено уже на всі сеанси до Нового року. Маємо справу із шедевром, одначе. І я вам, майбутні глядачі “Аватара”, щиро заздрю, бо ті дві години сорок хвилин змигнуть для вас однією прекрасною миттю.

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)

не сподобалось
сподобалось
дуже сподобалось



кількість оцінок — 4

Рецензії на цей твір

переглянув і я.

На цю рецензію користувачі залишили 9 відгуків
© Залєвський Петро, 14-01-2010

плагіат?

На цю рецензію користувачі залишили 2 відгуків
© Олексій Тимошенко, 01-01-2010

А я не хотів йти...

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Iggy Pop, 30-12-2009

Про драконів та інше

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Silverwolf, 30-12-2009

Good boys blue

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Василь Триндюк, 30-12-2009

Майстерний піар!

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Ніка Нікалео / Veronica, 29-12-2009

1,2,3,

На цю рецензію користувачі залишили 4 відгуків
© , 29-12-2009

Шедевр?.. Мабуть ні.

На цю рецензію користувачі залишили 12 відгуків
© Олег Derim, 29-12-2009

Фентезі

На цю рецензію користувачі залишили 2 відгуків
©  Володимир Сірий, 28-12-2009

Ну шо мона сказати...

На цю рецензію користувачі залишили 3 відгуків
© Noelle Daath, 28-12-2009

Порожній і тупий мультфільм за шалені гроші

На цю рецензію користувачі залишили 6 відгуків
© Третє Я (колишній ТШЗ), 28-12-2009

Всі на перегляд "Аватара" )))))))))))))))))

На цю рецензію користувачі залишили 3 відгуків
© Росткович Олег, 28-12-2009
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.82630395889282 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …