Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51005
Рецензій: 95756

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 18013, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.141.7.194')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Претензія на дитячий твір

Метео

© Вишня, 21-09-2009
У черзі за порцією літнього тепла я стояла одразу за Дощем. Нетерпляче смикала лямку на сумці. Мій сусіда попереду теж, видно, поспішав, бо раз-по-раз починав нервово тупцювати на місці і крутити головою. Перед нами ще чекали своєї черги Туман, Обман і Бурштинові Близнюки. А позад мене вже встигло стати Бабине Літо.

- Панове на роздачі! - вигукнув Дощ. - Чи не можна трохи прискорити процес? На мене чекають у Карпатах!

Повернувся до мене:

- І спізнюватись не хочу, бо переб'ю людям усі плани, і холодним до них іти ще зарано.

Я розуміюче кивнула.

Серпень і Вересень на роздачі не зважали на настрої черги. Весело перемовляючись, обидва у картатих формених сорочках, вони, не кваплячись, клали на ваги тепло, так само не кваплячись загортали його у папір і видавали тому, до кого надійшла черга, беручи по три спогади за кіло.

О цій порі тепло вже було в дефіциті, і тим, хто бездумно розтринькав його влітку і не мав можливості отримати його де-інде, доводилося вистоювати подібні черги й сплачувати по три спогади за кіло.

Мені спогадів не жаль. Я і три тисячі їх можу віддати. А от Дощу забуватися не можна. Для нього зостатися і без десяти спогадів вже пахне амнезією. А потім метеозведення про бурі й урагани в новинах... І тим непередбачуванішими можуть бути наслідки, чим довше він стоятиме у черзі.

Та ні Серпень, ні Вересень не переймалися цим і продовжували неквапом зважувати і роздавати тепло.

Я дивилася в спину Дощу, і мені так хотілося зробити щось для нього. Якби я стояла попереду, я б поступилася йому місцем у черзі.

Дощ стріпнув буйною чуприною, так, що навкруги розлетілися дрібні бризки, і видав звук, схожий на стогін.

До черги підійшов Безсмертник, став за Бабиним Літом і розгорнув вранішню газету.

- Там про повені в Карпатах ще нічьо не написали? - звернувся до нього Дощ.

- Ні. Терористи знову захопили літак.

- Нічьо, завтра напишуть, - пообіцяв Дощ і загрозливо впірився поглядом у Серпня з Вереснем. Ті спокійно зважували товар. Я смикала лямку на сумці і відчайдушно придумувала, що б його зробити.

- Щоб я за власні спогади от так-от мучився!..

Він починав мене дратувати. Та й Карпати були далеко. Хай сам виплутується.

Бурштинові Близнюки отримали свою порцію тепла і, підстрибуючи, побігли до виходу.

- Агов, хлопці! - не вгавав Дощ. - А вам тепло навіщо?
- Виставка на днях ювелірна. Не мерзнути ж людям!

До прилавку підійшов Обман. Вся черга враз згадала про свої кишені, сумки й годинники. Серпень з Вереснем посерйознішали. Один зосереджено зважував необхідну кількість тепла, інший уважно спостерігав за руками Обмана. У того сьогодні, напевно, був мирний настрій, він узяв свій пакунок, і всі полегшено зітхнули, провівши його поглядами до виходу.

До черги, натомість, підійшла бабця з ціпком. Зупинилась, відсапуючись, за Безсмертником і стала чекати на свою порцію літнього тепла. Можливо, останню. Прискіпливо оглянула чергу, помітила Дощ, який з її появою чомусь угамувався, і звернулася до нього:

- А шо ж ти, синку, гуляєш, де хочеш, а до мене того місяця так і не завітав? А я ж тебе і виглядала, і кликала, і борщик тобі на підвіконня ставила.

"Попався", - подумала я.

Дощ втягнув голову в плечі і робив вигляд, що не чує.

Бабця зітхнула і лишила його у спокої.

Серпень з Вереснем відпустили тепло Туману. Він поважно проплив повз чергу, кивнув Дощу.

- Ти навіщо вуса поголив? - крикнув йому Дощ, та Туман вже розтанув на виході.

Дощ споважнів, підійшовши до прилавку. Він раптом перестав бути невгамовним юнаком, який переполохав усю чергу. Та, розплатившись і отримавши пакунок, він знову став галасливим і нестримним.

- Адью, народ! - відсалютував він, відходячи. - Не губіть парасольки, бо я вже не знаю, що з ними робити!

"Ох, і непостійне ж створіння", - роздратовано подумала я, дочекавшись нарешті своєї черги, - "Віддам-но я цей спогад за тепло."

Вранці газети писали про те, що в Карпатах дощить, в Донецьку туман, а в Києві ще кілька днів буде тепло.

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)

не сподобалось
сподобалось
дуже сподобалось



кількість оцінок — 1

Рецензії на цей твір

Настроєве

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Дара К., 22-09-2009

критично-критична критика

На цю рецензію користувачі залишили 3 відгуків
© Савур (а був колись Халва), 21-09-2009

До казки треба неввелику примітку: "Читати ніжного рожевого надвечір"я

На цю рецензію користувачі залишили 2 відгуків
© Наталка Ліщинська, 21-09-2009

претензія має підставу

На цю рецензію користувачі залишили 11 відгуків
© Захар ван дер Бюйтен, 21-09-2009
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.55476498603821 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …