Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2683
Творів: 50933
Рецензій: 95688

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 16176, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.229.122.112')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза новела

Старе дерево не пересаджують (трохи виправлене)

© Василь Тибель, 14-06-2009
Вечоріло. Тяжка сіра хмара розляглась майже на всеньке небо, тяжко оперлась на вершечки далекого темно-синього лісу і завмерла. Знесилена довгою дорогою, не в силі більше поливати сильним дощем налиті свіжим смарагдом поля, вона лише ліниво дріботіла, меленькими схожими на туман, крапельками. Та ця мряка була тепла, живильна, весняна, зовсім, зовсім не схожа на осінню сльоту. Під її теплими дощинками пробуджувалось  все живе, тягнуло догори свої голівки, листочки, ротики.
Сонце визирнуло у віконце, залишене хмарою на заході сіро-металічним куполом, обома руками вперлось в хмару і весело світило крізь мокрі краплини, викрешуючи над полем райдугу. Врешті воно теж втомилось, помило ноги в росі, що рясно вкрила пагорб на обрії і, витершись пухкою хмаринкою, попленталось спати. Сіра хмара стала багряною і наостанок жбурнула донизу жменю сипкої води. Маленькі дощинки в передвечірній тиші шепотілися з промоклим листям на деревах, а соловейко розкидав довкола срібні дзвоники радісної пісні. Здавалось ще трішки і спів зірветься на високій ноті, та переливи солодкого співу переходили якось плавно, непомітно, а високі звуки змішувались із низькими і  впереміш летіли довкола, наповнюючи щастям неповторну тишу.
  Але Таня не слухала цього дивовижного співу, вона здається сьогодні не помічала нічого. Жінка кинула свій велосипед край розмоклої дороги і побігла навпростець до котовилка біліючи серед трави ромашок. Ці маленькі сонечка ніби чекали її появи, вони повернули свої голівки і легенько тріпотіли пелюстками під крапельками дощу, здавалось їм якимось дивом передавався душевний неспокій жінки.
Таня впала на коліна посеред квітучої поляни, розкинула руки і зібравши кілька квіток докупи пригорнулась до них лицем.
- Ах, ви ж мої любі, мої кралечки, мої сонечка маленькі! Як же я буду без вас? – Сльози самі струменились із очей.
- Я ж не зможу без вас жити, без цього заходу, без цього… - Слова зачепились десь там далеко в горлі і викотились новими слізьми. Вона горнулась до ромашок, як до найрідніших на світі створінь і дійсно ці квіти здавались їй найріднішими, найщирішими подругами. Жінка підвела заплакані очі до, всміхаючогось краєчком червоного диску, передзахідного сонця. Їй видалось, що прямісінько на місці, де тількіно сховалось світило, зявився сяючий німб і хтось легенько торкнувся до її спини. Вона злякано озирнулась довкола. Нікого. Тільки тиша і соловейко.
- Боже, ти торкнувся мене! Ти почув! Тепер я знаю, що маю робити.
Таня витерла хусткою, що теліпалась на шиї, заплакані очі, дістала із кишені старенький, із тріснутим посередині екраном, мобільний телефон ( подарунок дочки) і набрала номер.
- Маріє, я все вирішила. Я не їду!
- Танько, ти що, здуріла? – почулось із слухавки сердитий тріскучий голос. – Все ж домовлено. Я документи виробила, гроші позичила. Перестань, Танько!
- Я, не поїду! – ще твердішим голосом вимовила Таня.
- Ти ж ще вчора мене просила, благала, що не маєш за що жити, що безкінечна стройка тебе замучила, що дітей не маєш за що довчити, що свині і худоба дістали, що Семен не може влаштуватись на роботу і став випивати.
- Я поверну тобі гроші.
- Танько, ти справді здуріла! Там же платитимуть тобі по тисячі євро. А роботу яку я тобі  знайшла. День сиди, бабулю розважай. Сама панею станеш. Там же острів, сонце, море кругом. Це тобі не щоденно корові хвоста крутити, чи в свиней вигрібати. Отямся, подумай. Ти ж в інституті відмінницею була. За три роки на машині приїдеш.
- Я не можу їх покинути.
- Дітей? Та  вони ж в тебе дорослі. Свєтка одружена, а Петрусь інститут закінчує.
- І дітей теж…Знаєш, старе дерево не пересаджують.
- Тоді ти геть здуріла. Я в неділю їду сама, або візьму Ганьку Прісчину, вона давно проситься. Дурна ти Танько! Геть дурна!  – В телефоні неприємно запікало.
Таня посміхнулась сама до себе. Ніби тяжкий камінь враз звалився з її промоклих худих плечей. Та жінка так і стояла посеред розквітлого поля ромашок і любувалась їхніми білосніжними тендітними голівками, що легенько здригались від кожної краплинки, поки надоїди-комарі не нагадали пізній час. Вона лагідно провела по мокрих пелюстках.
- Дякую вам! – Вклонилася. – Я ледь не зробила найбільшу дурість в своєму житті.Дякую.
  Підійшла до свого, вже  давно не нового велосипеда, підняла тяжкий, набитий молодою кропивою мішок, прилаштувала дротом до багажника і поскрипуючи педалями поїхала додому, везучи смакоту для своїх верескливих поросят.


Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0

Рецензії на цей твір

Чоловіча мотивація

На цю рецензію користувачі залишили 3 відгуків
© NATALKA DOLIAK, 17-06-2009

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 4 відгуків
© Viktoria Jichova, 15-06-2009

Психологічно абсолютно вірно

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Галина Михайловська, 15-06-2009

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Росткович Олег, 15-06-2009

Остання росяна пелюстка на терезах душі.

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Петро Домаха, 15-06-2009

порося як порятунок для нацiji

На цю рецензію користувачі залишили 2 відгуків
© Захар ван дер Бюйтен, 15-06-2009

Вам - бонус.

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Залєвський Петро, 15-06-2009
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.44277596473694 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …