Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2686
Творів: 51040
Рецензій: 95785

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 15973, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '18.223.21.5')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Мініатюра

Наче птах

© Галя Чорна, 03-06-2009
Синьо-синьо...
Він і забув, що небо такого кольору. Здалося, ніби воно опустилося до нього й обіймає своїми волошковими руками-крилами, огортає блакиттям і прозоро-ясним сумом...
У дитинстві найчастіше дивився на небо і тішився його незбагненною красою, чудувався його глибиною, марив його величчю. Чи не від того очі стали, мов дві краплинки глибокого осіннього неба. Не раз мати зазирала в ці не по-дитячому зажурені очі і скрушно зітхала від чогось...
Та забулося... Все рідше погляд здіймався до неба і мрії пливли увись, все частіше дивився він прямо, перед себе: так учили. Минуло, відлетіло, ніби трапилося це не десь в недалекому минулому і не з ним, а з якимось із героїв прочитаних ночами книг...
Він лежав, розкинувши руки врізнобіч, і тішився, що знову може дивитися вгору і ніхто цьому не перечить, не боронить. Від ніжно-ясної блакиті аж різало в очах, сильно, до сліз, які легкими росами стікали по щоках. Але він уперто (майже як у дитинстві) продовжував милуватися його красою і думав, що...
...вже не напише мамі-батькові. Спочатку вони сумуватимуть, а потім мати згадає синові очі і – зрозуміє, що по-іншому й не було б...
...не домалює картину – першу і, на жаль, останню, на якій красується, пишається своєю вродою земля у весняних вінках...
...так і не запросить ту тремтливо-чарівну дівчину, з очима темно-зеленого листя...
...не зійде ще раз на гору, вершини якої раз у раз торкають діти неба – легкі хмаринки...
...не почує слів дощу, які стікають у самісіньку душу...
А побачить...
– Допоможіть йому! Ви ж бачите: в нього шоковий стан!
Навколо вересканили люди, десь здалеку чувсяя дикий виск „Швидкої”, хтось істерично кричав, а він...
...бачив лише небо...
– П’яний, от і втрапив у халепу, – повчально почала маразматична бабенція, діловито обмацуючи поглядом кожну деталь його одягу і найменшу зморшку обличчя.
– Бабцю, побійтеся Бога, – втрутилася молода панночка, яка тримала біля очей хустинку і часто стріпувала на неї маленькі блискучі краплинки. – Він не винен, то все той...
„Той” винувато тупцював біля колись шикарного авто, на якому тепер кривавилися сліди недавнього болю.
– Але ж, але ж...
...Він лежав, розіп’ятий, на сирому асфальті. З-під голови калиновою цівкою витікало життя. Його зусібіч обступили люди, співчутливо киваючи головами й голосно обурюючись, а він...
    ...бачив, як небо ще більше наблизилося до нього, обхопило всеньке тіло і стало вливатися теплими струменями блакиття досередини. І він відчув, що сам стає частинкою цієї краси, цієї синяви і величі, перетворюється на краплинку прекрасного неба і летить до нього назустріч над усім...
...Наче птах...

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0

Рецензії на цей твір

І цей твір про смерть.

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Наталка Ліщинська, 04-06-2009

Така звичайна історія...

© Уляна Галич (Консуело), 04-06-2009

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 2 відгуків
© Dara, 04-06-2009

Цікаво

© Ірина, 03-06-2009
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.76351189613342 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …