Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2686
Творів: 51065
Рецензій: 95789

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 15641, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.144.77.71')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Переклад

ЗЕЛЕНА ЛАМПА

© Leon Haad, 15-05-2009
У Лондоні в 1920 році, взимку, на розі Пікаділлі і одного провулка, зупинилися двоє добре одягнених людей середнього віку. Вони тільки що покинули дорогий ресторан. Там вони вечеряли, пили вино і жартували з артистками з Дрюріленського театру.
Тепер увага їх  була притягнена лежачою без руху, погано одягненою людиною років двадцяти п'яти, біля якої почав збиратися натовп.
- Стільтон! - гидливо сказав товстий джентльмен високому своєму приятелеві, бачивши, що той нагнувся і вдивляється в лежачого. - Чесне слово, не варто так багато займатися цією падаллю. Він п'яний або помер.
- Я голодний... і я живий, - пробурмотів нещасний, підводячись, щоб поглянути на Стільтона, який про щось задумався. - Це була непритомність.
- Реймер! - сказав Стільтон. - Ось випадок зіграти жарт. У мене з'явився цікавий задум. Мені набридли звичайні розваги, а добре жартувати можна лише одним способом: робити з людей іграшки.  Ці слова були сказані тихо, так що людина, котра лежала, а тепер притулилася до огорожі, їх не чула.
Реймер, якому було все одно, зневажливо знизав плечима, попрощався із Стільтоном і виїхав коротати ніч в свій клуб, а Стільтон, при схваленні натовпу і за допомогою полісмена, усадив безпритульну людину в кеб.
Екіпаж попрямував до одного із шинків Гайстріта.
Бідолаху звали Джон Ів. Він приїхав до Лондона з Ірландії шукати службу або роботу.
Ів був сирота, вихований в сім'ї лісничого. Окрім початкової школи, він не здобув жодної освіти. Коли Іву було 15 років, його вихователь помер, дорослі діти лісничого виїхали - хто до Америки, хто до Південного Уельсу, хто до Європи, і Ів деякий час працював у одного фермера. Потім йому довелося випробувати працю вуглекопа, матроса, слуги в корчмі, а  у  22 роки він захворів запаленням легенів і, вийшовши з лікарні, вирішив пробувати щастя в Лондоні. Але конкуренція і безробіття скоро показали йому, що знайти роботу не так легко. Він ночував в парках, на пристанях, зголоднів, охлянув і був, як ми бачили, піднятий Стільтоном, власником торгівельних складів в Ситі.
Стільтон в 40 років звідав все, що може за гроші звідати неодружена людина, яка не знає турбот про нічліжку і їжу. Він володів статком в 20 мільйонів фунтів. Те, що він придумав виконати з Івом, було досконалою нісенітницею, але Стільтон дуже гордився своєю вигадкою, оскільки мав слабкість вважати себе людиною великої уяви і хитрої фантазії.
Коли Ів випив вина, добре попоїв і розповів Стільтону свою історію, Стільтон заявив:
  - Я хочу зробити вам пропозицію, від якої у вас відразу блиснуть очі. Слухайте: я видаю вам десять фунтів при умові, що ви завтра ж наймете кімнату на одній з центральних вулиць, в другому поверсі, з вікном на вулицю.
Кожен вечір, точно від п'яти до дванадцяти ночі, на підвіконні одного вікна, завжди одного і того ж, повинна стояти засвічена лампа, прикрита зеленим абажуром. Поки лампа горить призначений нею термін, ви від п'яти до дванадцяти не виходитимете з дому, нікого не прийматимете і ні з ким не говоритимете. Одним словом, робота неважка, і, якщо ви згодні так зробити, - я щомісячно присилатиму вам десять фунтів. Мого імені я вам не скажу.  
- Якщо ви не жартуєте, - відповідав Ів, страшно здивований пропозицією, - то я згоден забути навіть власне ім'я. Але скажіть, будь ласка, - як довго триватиме таке моє благодіяння?
- Це невідомо. Можливо, рік, можливо, - все життя.  
- Ще краще. Але - смію запитати - для чого знадобилася вам ця зелена ілюмінація?
- Тайна! - відповів Стільтон. - Велика таємниця! Лампа служитиме сигналом для людей і справ, про які ви ніколи не дізнаєтеся нічого.
- Розумію. Тобто нічого не розумію. Добре; гоніть монети і знайте, що завтра ж за повідомленою мені адресою Джон Ів освітлюватиме вікно лампою!  
Так відбулася дивна операція, після якої бродяга і мільйонер розлучилися, сповна задоволені один одним.  Прощаючись, Стільтон сказав:
- Напишіть до запитання так: "3-33-6". Ще майте на увазі, що невідомо коли, можливо, через місяць, можливо, - через рік, - словом, абсолютно несподівано, раптово вас відвідають люди, які зроблять вас заможною людиною. Чому це і як - я пояснити не маю права. Але це станеться...
- Чорт забирай! - пробурмотів Ів, дивлячись услід кебу, котрий відвіз Стільтона, задумливо крутячи десятифунтовий квиток. - Або ця людина з'їхала з глузду, або я щасливчик особливий. Наобіцяти таку купу благодаті, лише за те, що я спалю в день півлітра гасу.
Увечері наступного дня одне вікно другого поверху похмурого будинку ј 52 по Рівер-стріт сяяло м'яким зеленим світлом. Лампа була присунена до самої рами.
Двоє перехожих деякий час дивилися на зелене вікно з протилежного до будинку тротуару; потім Стільтон сказав:
- Так от, милий Реймер, коли вам буде нудно, приходите сюди і посміхніться. Там, за вікном, сидить дурень. Дурень, куплений задешево, на виплат, надовго. Він зіп'ється від нудьги або з'їде з глузду... Але чекатиме, сам не знаючи чого. Та ось і він!
Дійсно, темна фігура, притулившись лобом до скла, дивилася в напівтемряву вулиці, як би запитуючи: "Хто там? Чого мені чекати? Хто прийде?"
  - Проте ви теж дурень, милий, - сказав Реймер, беручи приятеля під руку і захоплюючи його до автомобіля. - Що веселого в цьому жарті?
  - Іграшка... іграшка з живої людини, - сказав Стільтон, - найсолодша страва!
Олександр Грін.

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0

Рецензії на цей твір

[ Без назви ]

© Noelle Daath, 15-05-2009

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 26 відгуків
© Noelle Daath, 15-05-2009
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.82421016693115 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …