Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51024
Рецензій: 95767

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 15564, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '18.221.187.121')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Історична проза

Провінційні містечка: Городок

© Явна Уляна, 12-05-2009
Мене завше приваблювали  маленькі містечка. Вони повні певного  неповторного провінційного чару. Певно, що одними з найцікавіших  є  містечка  галицькі, бо вмістили в собі симбіоз  давньої історії, культур завойовників  і  автохтонів, будівель різного  штибу, стилю, століття  і  цінності. Вони наповнені  запахами цвілі, домашнього варива і печива, шурхотом автомобілів, скрипом  возів, гавкотом собак, безнадією, лишками колишньої   величі  і пихи, а також  милозвучним для мене говором, дивним міксом  української мови, полонізмів, русизмів, слів запозичених у австрійців, а іноді  шкрябаючою лайкою.
Городок – мале, але рухливе місто. Жителів – всього тисяч дев’ятнадцять, але  положення  сприяє  розвитку, поселення сірою  стрічкою прорізає  дорога до  Шегині. Городок  злегка  ображений Львовом, який, будучи молодшим  на кілька десятків років (Львів засновано 1256 року, а Городок 1213 року, вірніше  це дати перших згадок про міста в Галицько-Волинському літописі), забрав  привілеї  головного  в усіх  ділянках. Але  довгі століття Городок виконував  роль  такого собі  готелю  для торгівців, які боячись не встигнути до закриття львівських брам і хвірток, звично  користувалися  гостьовими  дворами, корчмами і трактирами  недалекого  містечка, що власне  лишало кусник  зарібку  і  в кишенях городівчан. Назва  говорить сама за себе, походить від давньої назви міста «город», але в применшу вальній формі, тому і Городок. По-іншому його називали, а іноді і нині вживають цю назву, поляки – «Грудек Ягеллонські», бо далекої весни  1434 року  тут згинув  князь литовський  і король польський  Владислав ІІ Ягайло  від  застуди, тому  й дістав Городок приставку Ягеллонський.
Моя подорож була спонтанною. В надвечір’я  останнього  різдвяного свята  на Городоцькій вулиці (назва  зрозуміла, бо веде до Городка) міста Львова  вирушили  автобусом на  прогулянку. Дорога  близька – всього півгодини  і  вигулькне   придорожня табличка, яка повідомить про в’їзд в Городок. Але  не варто поспішати до виходу, бо ще  кілометрів  зо три  тягнутимуться  приміські села. Найкраще  вийти біля  обласної ради, де  монумент і меморіальна таблиця сповістять про події  1932  року. В той час ця будівля була поштовим відділком, на  яке вчинили напад  дванадцять бойовиків ОУН  з метою вилучити гроші для потреб організації. В часі  операції  загинули Володимир Старик і Юрій Березинський, а двоє  юнаків, чин яких  став легендою, втікають з грошима, маючи намір добратися до  станції. Це були Василь Білас і Дмитро Данилишин, які  зловлені польською  поліцією, вже перед стратою  виголосили, що їхнє життя – для Батьківщини, тому  не жалують  за ним.  
Пройшовши  кільканадцять метрів  мої очі вихопили з темряви віконце, яке нагадувало  повновидий місяць. Далі вже зринула  будівля одного з найстаріших  костелів України – Воздвиження Чесного Хреста, спорудження якого розпочалося  на  початку  ХV  століття, але  було завершене не одразу, потривало досить довго.  Чувся  спів, отже  саме  була  відправа  римо-католицької громади. Нажаль, всередині  оздоби фактично не залишилося, роки, а особливо  роки радянські  знищили  внутрішній інтер’єр. Мені завше імпонував римо-католицький  обряд  своєю  близькістю до людей, оскільки можна  сидіти  на зручних  лавочках, встаючи лише час-до-часу  в особливо урочисті моменти служби. Люду в храмі було небагато, під  гру органу співала жінка. Це створювало приємну атмосферу  спокою  і роздумів.  Навпроти  церкви  зведений  монумент жертвам сталінських репресій.
Головна площа міста  дещо різниться  від  типово галицьких. Можливо це пов’язано  з тим, що воно зазнало руйнацій під час двох світових воєн. Ратуша (в  ній працює міська рада, зазвичай будівля з годинниковою вежею, назва  походить від німецького «Rathaus») знаходиться  за  невеликим парком, який  вміщає  кілька пам’ятників, зокрема і  звичний – Тарасу Шевченку  і кілька  маленьких – найцікавішим для мене виявилося погруддя  Володимиру Великому  зі сніговою шапкою поверх корони.
Звернувши в одну з бічних вуличок, почули  приглушену музику. З розвагами  в малих містах – тяжко, але тут навіть знайшовся  свій клуб «Павук», біля його дверей  постійно гуртувалася молодь. За кілька кроків – стара будівля, яка мені через загратовані вікна нагадала тюрму, але як виявилося пізніше – це старий  млин (початок XVI століття!). Він розміщений в абсолютній близькості  до справжньої перлини – Святопреображенського монастиря УГКЦ  студійського уставу. В монастиря  і церкви при ньому не легкий шлях -
Спершу це був монастир францисканців, з приходом австрійців перетворений на казарми для війська, в часи  ІІ  Світової  німці  тримали тут французьких військовополонених, за радянського  періоду  тут квартирувалося НКВС, а потім розмістили склад  «Кінескопу», але врешті 1994 року  будівля перейшла  до монахів-студитів. Існують легенди, що  від монастирської будівлі тягнуться  потаємні ходи за межі міста, а може  й до самого Львова.
Нажаль, через  темряву і пізню годину не вдалося побачити  місцевого цвинтаря, а також легендарну Могилу Ката, про яку ходять різні чутки  і перекази, Портаховий міст, овіяний  таємничістю дивних випадків і отуманення розуму на ньому, ну і лікарню, на якій  є меморіальна дошка  Георгу Траклю – неоднозначній особистості, австрійському поету, який в час  І Світової  працював  у військовому госпіталі поблизу Городка  і навіть написав вірш  про це місто (переклад – Т.Гавриліва):
«Увечері бряжчать ліси осінні
Зброєю смерти, злочені рівнини
Й блакитяні озера, зверху сонце
Хмурніше котиться; вгортає ніч
Вмирущих воїв, дикий зойк
Їх уст калічних.
Та тихо збирається на верболознім тлі
Червоне хмар’я, де гнівливий бог,
Пролита кров, схолода місяцева;
Усі шляхи ведуть у чорний тлін.
Під злоченим гіллям зірок і ночі
Сестрина тінь іде німотним гаєм
Звитяжців духи, їх криваві глави вітати;
І зглушено звучать в очеретах флояри осени.
О гордший смутку! Крицевий олтаре,
Днесь живить біль огненний пломінь духу,
Ненароджених онуків.»

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0

Рецензії на цей твір

Цікава літературна екскурсія

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Любов Долик, 12-05-2009
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 1.7142460346222 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …