Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51025
Рецензій: 95767

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 14710, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.144.93.73')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Мініатюра

Втеча (до ювілею Миколи Гоголя)

© Олег Derim, 27-03-2009
   Усе це вже не мало сенсу. Від них не сховаєшся. Принаймні, надовго. Єдине, що могло хоча б трохи відстрочити його викриття, - зміна імені. Ця братія була надто старомодною, щоби усвідомити, що свого імені тепер ніхто не цінує.
   Він зіщулився – бричка підстрибнула на буєраку, і йому раптом здалося, що він побачив… Пусте. Просто не треба дивитися на всі боки. Зосередься на минулому. Кого вони шукатимуть? Пана Яновського? Ні, вони теж розуміють, що дурнем би він був, якби знову почав вдавати з себе гонорового шляхтича, що милується кресами, відтворює на папері славну історію своїх предків, збирає матеріали для майбутньої етнографічної праці. “І нащо було тобі вештатися по цих селах?” – залишалося докоряти собі. Але по-інакшому він не міг. Щось тягнуло його до старих садиб, до ставків…

   ***

   В якомусь селі розповідали місцеву байку про потопельницю. Дитячі вигадки. Але чомусь фабула захопила його. Лише день – і було готове романтичне оповідання. Здавалося б, можна поаплодувати собі (подумки, або й на всю хату, де він зупинився). Але ні! Йому кортіло подивитися на цей ставок. Уночі, звісно. Все скінчилося як звичайно: ледве втік, а зелена страхолюдина ще до перших півнів хлюпала під вікнами та завивала: “Це ти той-кого-шукають. Тепер ти Яновський. Я знаю! Я знаю…” Кляті потвори могли читати людські думки на відстані з пів-версти. Двері були зачинені. І він намагався думати будь про що, аби лише не про свої плани на майбутнє. Вони не повинні знати.
   Уранці він уже їхав у Петербург. У небі побачив своє наступне прізвище. Rara avis… Шукайте тепер Яновського! Привіт, кацапська Венеціє!
   Кар’єра малоросійського письменника пішла вгору. Місцевому люду сподобалися і його байки про рідний край, і навіть його глузування з їхнього. Та все ж його не надовго вистачило: пішов подивитися на чудернацький портрет, про який стільки пліткували – і ось вони вже дивляться один на одного. У голові крутиться: “Я знаю! Тепер ти Гоголь. Але все одно ти є той-кого-шукають. Я знаю!” Портрет не может цього думати. Це все твоя уява. Схаменись! Опівночі у двері постукали. У шпаринку він побачив лише Ніс. Ніс прогундосив щось незрозуміле, але про зміст легко було здогадатися. Стара пісня. “Я знаю”. Не думай ні про що!!!
   І ось він у бричці. Куди тепер? А хай би і в Італію. Точно. Чим погано?! Ось візьму й поїду.

   ***

   Сутеніє. Скоріше б уже доїхати і перепочити. Цьому вільховому лісу кінця-краю не видно. Листя шепочуть. Слова. Дерева наче мовлять. Що?! Що вони кажуть?! Чорт забирай, я забув вигадати собі нове ім’я!!! Візнику, швидше! Швидше!!! Але навіть крик не в стані заглушити мову вітра: “Хомо! Я знаю. Ось ти де. Хомо”.

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0

Рецензії на цей твір

Чому?

На цю рецензію користувачі залишили 2 відгуків
© ... ..., 13-04-2009

Коротко і добре!

На цю рецензію користувачі залишили 2 відгуків
© Наталка Ліщинська, 08-04-2009

яка страшна помста....

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© , 03-04-2009

Гарна мініатюра

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Маріанна Малина, 02-04-2009

Містика

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Костенко Олександр, 29-03-2009

Хм...

На цю рецензію користувачі залишили 2 відгуків
© Залєвський Петро, 28-03-2009

Таки втеча

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Дара К., 28-03-2009

Куди тепер?"

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Tamara Shevchenko, 28-03-2009

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Галина Михайловська, 27-03-2009
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.90378904342651 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …