Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51004
Рецензій: 95752

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 14365, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.137.164.241')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Мініатюра

трамвай

© Юлія Кориця, 07-03-2009
       Скоро трамваї стануть лише героями мультиплікацій, які матимуть на меті виховувати молоде покоління в дусі „знай свою історію”,або викликати ностальгічну посмішку і довгий видих у старшого покоління.
      Читаючи складну історію виникнення, розвитку, занепаду трамвая складається враження, що цій темі має бути присвячене не одне семінарське занняття у навчальних закладах. Чого варте словосполучення „трамвайний ренесанс” 1970-х років, що періодично з’являється, то в одному, то в іншому виданні!
      Особисто у мене трамвай асоціюється  найромантичнішим видом громадського транспорту. Якщо слово „романтичний” взагалі можна поставити в одному реченні зі совами „громадський транспорт”.
      Мені згадується невеличкий червоний металевий вагончик, що слідував маршрутом №31, згадується як стрімко забігала всередину нього. А далі, дивовижний атракціон: маленькі червоні та жовті сидіння чудернацької форми, скрип „колес”, що змушував кривитися, білетики-компостери, „двері відчиняються та зачиняються” і улюблений міст, з якого багато чого можна було побачити, якщо встиг зайняти хоча б одне червоне або жовте сидіння.
Я згадую. У мене виникає от та  характерна ностальгічна посмішка...
        Час йшов. Періодод „трамвайного ренесансу” ввічливо поступився місцем періоду більш сучасних металевих засобів перевезення пасажирів. З ними зник повільний рух, тремтіння тіла у середині вагону, з ними зникла романтика та неповторне трамвайне відображення себе у вікні з округлими краями. Зникло й дитяче захоплення ним.
І певно за цю втрату більш за все прикро.
Поїздка у сучасному трамваї, якщо слово „сучасний” можна застосувати у теперішньому часі до слова „трамвай”, скоріше схожа на  „ризикований вчинок”, а не на „романтичну подію”. З нього вже хочеться якомога швидше зіскочити, а ніж забігти. В ньому хочеться вибрати таку локацію, щоб  не тільки міст не бачити, а щоб взагалі нічого не бачити.І щоб тебе не бачили. Кожна зупинка – випробування, баталія біля дверей... Тиск, безпорадність у середині вагону. Кожен новий пасажир додає колоритності і так доволі колоритному сюжету.
Все це здається особливо нестерпним тому, що відбувається повільно. Власне, як і кожне садистично-мазохістичне задоволення.
Трамваї зникають. А ті рідкі червоні вагончики, що не поспішаючи рухаються по центральній частині міста, радше нагадують привідів. Зникають маршрути. Так само, як і зник мій маршрут №31.
      Тільки от досі не зникає дитячий страх висоти та закоханість у міст, де раніше замість полоси, по якій їдеш, були прокладені рейки.

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0

Рецензії на цей твір

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Сергій Ляшенко, 07-03-2009
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.80913186073303 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …