Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2687
Творів: 51073
Рецензій: 95794

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 13763, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.136.154.103')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Альтернативна історія

ПРО СТЬОПУ

© Микола Полтавцев, 31-01-2009
Автори:
Федорів Олексій
Галушка Олексій
Полтавцев Микола




Про Стьопу
Два дев′ятиповерхових будинки, один напроти одного. Між ними – величезне подвір′я. На якому знаходиться все те, чому і належить знаходитися на подвір′ях – дитячий майданчик, з колесами, турніками , качелями; баки з сміттям, альтанка  в якій ночами п′ють дешевий кальвадос за 4.20; і ше стояли на подвір′ї два гаражі – лише два. З яких все і почалося...
  Стьопа стояв на балконі й курив. Він ніби велика ворона пильно вдивлявся у безмежний хаос подвір′я. Ось качеля з якої він гепнувся у тринадцять років і завдяки тому придбав свій „видающийся” горб на спині. Ця випуклість ще більше робила схожим його на птахоподібного. Стьопа докурив, виліз на перило і...
    Один гараж був пофарбований у жовтий а другий у синій кольори. І якщо подивитись зверху на падаючу чорну кострубату фігуру, можна було сприйняти її за тризуб який різко зменшувався на фоні двох гаражів.
  Підійшла якась бабця, поштуркала Стьопу дрючком, який тримала в правій руці.
   Відкривши очі Степан побачив перед собою чисте небо, по правій стороні синій, а по лівій – жовтий гараж. Перед ним з′явилось обличчя бабці.
- Земля холодна, простудишся – сказала стара.
   Стьопа підвівся, почухав горб, подивився в небо і подумав, що треба піднятись на поверх вище. Адже з четвертого поверху ніц не вийде, хіба лиш відчути фрагмент польоту .
   Балкон п′ятого поверху був закритого „тіпа”. Довелося трохи пововтузитися, поки балкона рама з низьким свистом штопорнула на велосипед „Зайка-3”, який саме проїхав межи гаражами під керуванням п′ятирічного Мишка – його мама щойно покликала обідати – і він мчався до свого під′їзду.
- От бля – крикнув Стьопка – так можна до дев′ятого сьогодні і не дійти. Харкнув на кольоровий кашкет Мишка і бігом плигнув орієнтуючись на зеленкувату субстанцію яка розтягувалась по козирьці юного вилисипидиста. На відміну від попереднього, цей політ був на кілька секунд довшим проте не більш ефективним. І так далі ...
   І ось Степан Захарович стоїть на даху. Набравши розгін (наскільки це було можливо з його горбом) він скочив униз головою, як це роблять плавці з 5-ти метрових вишок, проте віри що це допоможе – не було.
  Як вже звечоріло, за Стьопкою, як завжди, прийшли його кореша: Авессалом Хнига і Абратор Іванович – вони повідносили до баків з сміттям – балконну раму, Мишка і вельусипет.
- Ну, бля, придурок – таки скочив униз головою. Це шоб не допомагати нам відкопувати себе. Давай, Хнига, копати бо ше задихнеться.
    Копати було важкувато. Асфальт хоч і потріскався але не піддавався. В голові Абратора Івановича з′явився великий каток яким керував п′яний дядько у спітнілій майці і синіх штанях з трьома лампасами по боках. Він осатаніло крутив руля і на повні груди кричав:
- Міша, дамой – мама прігатовіла тьебье пакушать.
  Абратор Іванович стрепенувся.
- Так, касяк був лишнім.
  Лишнім було стрибати вниз головою, ще й хлопцям роботи додав.
  Хнига вперто довбав асфальт в кількох метрах від того місця де впав Стьопа, не звертаючи уваги на Абратора Івановича, який стояв стояв і дивився на те, як Стьопа ворушив ногами.
- Лом треба – байдуже промимлив Абратор.
- А може ми його отработом полляєм – він і так піде?
- Якби не горб то пішов би, а так...
- Слухай! А може його лишити, чи лопатами акуратно відтяпати ноги – асфальтом притрусити – тай вже. А то дістав уже.- задав Хнига.
- Слухай, харо′ гнати, а чеши в гараж за ломом, - бо наш Стьопа двине.
    Їбав я в той гараж іти, пам′ятаєш що було коли ми заходили туди в останнє? Обидва перепугано подивилися одне на одного.
  З гори долітало надтріснуте:
- Міша, Міша!!!...
- Треба шото рішать – сказав Абратор Іванович, і в цю ж мить блискуча ідея осяйнула маленьку голову Хниги.
- Треба отбойний молоток у дорожньо-ремонтників позичити, поки мамка того йобаного Миші не прийшла.
  За хвильку Абратор весело довбав асфальт навколо Степи. Дивись шоб не пошкодив Стьопу – прокричав Хнига у вухо Абратору, - той мовчки продовжувуав свою справу. Коли її було завершено, Хнига подякував ремонтникам і повернув їм Апарат.
Степан до тями не приходив. Деякі шматки асфальту настільки вбились в його тіло, шо віддовбати їх було неможливо.
   Вони прив′язали до Стьопиних ніг міцні мотузки і потягли до гаражів.
   Вибігла якась жіночка.
- Ви тут не бачили маленького хлопчика, Мишко називається? – спитала вона.
- Ні, - сказав Абратор і стукнув Хнигу, який чомусь задивився на пташку, що сиділа на дереві.
  Обидва мовчки тягли Стьопу оббиваючи рештки асфальту то об дерева, то об борбюр.
- Може завтра в нього вийде? – спитав Хнига.
- Не знаю. – відповів Абратор. – що в нього вийде, але сьогодні ти його в гараж заносиш.
- А чого це я? Давай разом!
- Знаєш, що мені дивно? Як ця скотина кожен ранок вилазить з гаража? Адже ми закриваємо на колодку з надвору!
- Хуйня тобі в голові – відчиняй ворота.
Брама скриготнула і дві тіні протягнули щось по гравію в гараж.
  Стьопа стояв на балконі й курив, докуривши – тяжно сплюнув, виліз на перило і...
                              
28.02.2004 р
  


Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.81443905830383 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …