Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2683
Творів: 50955
Рецензій: 95696

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 12301, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.89.56.228')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Казка

Таємниця сердець в пломеніючих перлинах (на конкурс)

© Лореляй, 06-11-2008
Ще якихось три тижні - і Різдвяні канікули.Як довго тягнуться ці зимові вечори! От я сьогодні : виконував домашнє завдання; потім прийшов Стас і ми грали нарди; далі повернулись батьки з роботи. і ми  вечеряли та розмовляли. А вечір все ще не закінчується. Тай енергії ще достатньо, а куди її розтратити - не знаю. Правда, мама після перевірки виконаних уроків знайшла, як вона це любить казати "халяву". Усний виступ з природи на тему "Зелене диво землі" я думав не готувати. Бо ж усний, тай за бажанням. Але мама - жінка серйозна (вона викладач в університеті), і сказала, що учневі 3-го класу треба вміти висловлювати свої думки , відстоювати власну позицію. Пообіцяв вранці поділитись роздумами на тему зеленого дива землі.. Тепер лежу, розмірковую. Зелене диво - це звичайно ж ліс, але найбільше в цій назві мене зацікавило слово  "диво"...
  Десь далеко в горах Карпатах, високо на полонині, розташоване Володіння Див. Туди ніхто не може потрапити ані на лижах зимою, ані літаком чи парашутом. Але варто лише заплющити очі, і дивне Володіння запрошує до себе вгості. Я бував там, і зараз розкажу...
   Біля воріт Володіння сидить Чугайстер - цапок-музика. Яку ніжну мелодію він виводить на сопілці ! Звуки схожі на голос мами, на морські хвилі, на шурхіт листя восени.
Вони кружляють, заколисують, чарують...Ворота розсувають два велетенські Равлики із золотими мушлями: "Заходьте, гостинно просимо оглянути наші дива".
    А за воротами - зелень , і лісові стежини ведуть у різні боки. Пахне малиною, суницями, листям м` яти. Якраз хочеться піти туди, звідки поширюються ці неймовірні пахощі.
Стежина завела до гуцульської оселі з високим шпилем угорі, де напис "Аптека".
Під стріхою сушаться на сонці пучечки ромашки, липи, полину. Я заглянув у віконце, а там білка в кептарику і фартусі помішує щось у казанку і співає:
                     Може десь у лісах ти чар-зілля шукала.
                     Сонце-руту знайшла і мене зчарувала.
  Заходжу, у печі потріскують дрова, а за столом сидить засмучена дівчинка.
   - Здоров гостю! -каже до мене білочка. Я Здрава - власниця рослинної аптеки.
   Знайомся, а це (киває на дівчинку) - Повітруля, дочка Лісового Царя.
- А я Максим , - кажу ,і погляд падає на книжку в пошарпаній від часу палітурці.
- Ми з Повітрулею,-продовжує білочка,- ніяк не можемо розгадати один запис в древній медичній книзі.
Дівчинка підводить засмучені зелені очі на мене:
- Мій батько занедужав. Люди так жорстоко вирубують дерева, що серце Лісового Царя не витримує болю. Ми шукаємо ліки для батькового хворого серця і ,здається, знайшли. Але писалася книга дуже давно,  і ми ніяк не можемо зрозуміти про що тут ідеться. Можливо ти,Максиме,розгадаєш?
Вона підсовує мені запилену книжку, що має назву "Рецепти приготування трунків".
- Розгорни на сторінці  561,- каже Здрава,- там те, що нам потрібно.
Я знаходжу цю сторінку з малюнком, і читаю: "Між двома Пречистими настає час збору.
Шукай серця в солодких пломеніючих перлинах. У тих серцях - велика сила, перед якою відступають 99 хворіб" Далі намальована пляшечка і спосіб приготування даного настою.
"Скласти в друшляк, облити окропом і протерти. Потім змішати з медом в пропорції літр на склянку меду. Через тиждень ліки готові . Приймати по столовій ложці натщесерце. Допомагає при кашлі, гарячці ,тривалій хрипоті ,хворобах серця..." і далі перелік всіх недугів.
   Розгадувати загадки я дуже люблю. А ще хочеться допомогти цій милій дівчинці , яка так переймається хворим серцем свого батька.
- Отож,ми маємо відшукати розгадку сердець в пломеніючих перлинах,- кажу я.
- З чого почнемо?- запитує Повітруля.
- Треба подумати,- міркую я вголос - Книжка називається "Рецепти приготування трунків",
    а їх готують з рослин. Також там сказано, що час збору настає між двома Пречистими.
    Значить цю рослину треба збирати в певний час.
Білка Здрава витягує з свого варива дерев яну ложку і вказує нею вгору:
- Є такий святий, звуть його Симон Зілот. Він веде спеціальний календар і  підказує знахарям ,коли яке зілля найкраще збирати. Сама я залишити аптеку не можу, але ви двоє могли б завітати до Симона на небо і розпитати все про пломеніючі перлини.
- Полетіли, Максиме,-гукає Повітруля,- я навчу тебе як веселкою дістатись на небо!
Вона бере мене за руку і ми відриваємось від землі. Дива!!! Виявляється, я вмію літати! Ми піднімаємось все вище і вище понад вершечками смерек . Внизу залишилась білчина аптека, видно ще чиїсь оселі, вежі, озера. Уже ледь чутно звучить сопілка цапка Чугайстра, а  два Равлики з золотими мушлями перетворились на блискучі цятки біля тепер вже іграшково малих воріт Володіння Див.
   Зупинка на хмарі - це тільки половина шляху.(Далі буде)

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0

Рецензії на цей твір

[ Без назви ]

© Залєвський Петро, 16-12-2008

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© oleg121265, 11-11-2008

[ Без назви ]

© Hanna, 08-11-2008

Реклама

На цю рецензію користувачі залишили 2 відгуків
© Оля Биндас, 06-11-2008
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.42244505882263 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …