Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51026
Рецензій: 95767

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 11727, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '18.217.6.114')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Щоденник

Звідки береться жорстокість?

© Василь Тибель, 04-10-2008
  

Звідки береться жорстокість? Звідки ростуть її корені, де знаходиться її зародок? Це питання мучить мене давно, а особливо в ці  останні дні.
Чому звір убиває тільки коли голодний, а людина просто так?
„Статуетка”, - говорили про нього наші знайомі. Пухнастий „Ладик” (так звали собачку), ніби по драбині, вилазив металічною сіткою на стовпчик і спостерігав за дорогою. Не скажу, що був лагідний до всіх. Крім домашніх і знайомих, ніхто не міг зайти в наш двір. Та це був добрий цуцик, за своє життя, він нікого не покусав.  Курчата ховались від дощу в його будці. Перед очами стоїть: як над зеленим лугом, всипаним рідкими дзвониками й сонечками ромашок, пурхали метелики - й метеликом, на своїх коротких ніжках, літав „Ладик”. Висока трава мішала йому швидко бігти, тому він вистрибував, і було враження, ще трохи, і песик злетить разом із ластівками, що припадали до землі.
- Дивись „Ладик” наш, як метелик пурхає, - захоплювалась нашим улюбленцем діти. Песик не пропускав жодної нашої велосипедної мандрівки. Коли його залишали вдома, пес так рвався й скавчав, що я змушений був повертатись й брати його із собою.
- По дивись-но, сину, що я вам привезла! - Бабуся стріпнула із чобіт сніг, і розв’язала вузлик. Звідти випало кумедне, схоже на мохнатий клубок цуценя. Воно було настільки жирненьке й пухнате, що животом торкалось підлоги.
- В автобусі мені один чоловік за нього «пижикову» шапку давав, - гордо добавила бабуся. – Та я сказала, що це подарунок для внуків.
Діти зразу схопили волохатий клубок  почали його пестити, і цілувати, але цуценя виборсалось з обіймів, пішло в куток  і тихенько помочилось.
Так з’явився в нашому домі цей розумний, вірний, красивий і надзвичайно веселий песик.
   Його забили. Ми три дні шукали, думали знайдеться, повернеться наш веселун. Потім знайшли. Забили сусіди, тому що пішов до їхньої сучки. Забили три молодика, просто - із забави.
Друзі втішають, чого ти так побиваєшся. Он майже в той же день убили молоду дівчину, одну в батьків – такіж відморозки. Так це горе незрівнянне й навіть немає слів, щоб утішити  батьків. Але жорстокість починається саме звідси: з утопленого кошеняти, з убитого песика.
Великий цар Соломон сказав: „Пам’ятай про судний день,” це повинно бути написано великими буквами на кожному рекламному щиті, на кожній вивісці, бо всі ми рано чи пізно станемо перед великим судом, і відповімо за кожен свій учинок. Тоді може хтось спочатку подумає, перш чим ударити палицею. Я впевнений - таки, доброта врятує цей наш, не дуже затишний світ. Добрих людей набагато більше, просто добрі справи непомітні, вони сприймаються як щось тепле, природне, а злі  вчинки наносять таку непоправну рану, яка віддається надовго резонансом у душі.
Цю статтю я пишу не для „тих” людей (бог їм суддя), та й чи будуть вони це читати. На мою впевненість такі нічого не читають, за винятком хіба оголошень – а  для „ нас”.
- Почни із себе, - так любить повторювати мій знайомий Володя із Закарпаття.  – Не відповідай на зло злом, бо тоді воно виросте в геометричній прогресії.
  Коли ж ми, хоча б не відповімо злом (бо відповісти на зло добром, це дуже тяжко, у крайньому разі для мене) тоді ми його зупинимо. На нас дивляться наші діти.
Мода на насильство повинна пройти - це не наше. Тепер, коли я дивлюсь на потворні новорічні маски у вигляді монстрів, чи комп’ютерну гру де ллється кров рікою, повірте -  це не прикольно.
Ми повинні відродити в собі, і привити в наших дітей любов до природи, щоб не піднялася рука запросто так зірвати квітку, чи зламати гілку, щоб зупинилась палиця над головою нещасного цуценяти, чи занесена нога над замурзаним кошеням. Я думаю мода на добро обов’язково повернеться.

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0

Рецензії на цей твір

Ластівеня

На цю рецензію користувачі залишили 7 відгуків
© Микола Цибенко, 05-10-2008
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.85939693450928 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …