Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51027
Рецензій: 95767

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 11680, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '18.117.142.248')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза кінорецензія

Реквієм на кримінальний роман

© Олег Derim, 02-10-2008
Книга: “Обіцянка”/Das Versprechen, 1958 (“Суддя і його кат”, Харків, “Фоліо”, 2006)
Автор: Фрідріх Дюрренматт (1921 - 1990)

Фільм: “Обіцянка”/The Pledge, 2001
Режисер: Шон Пенн

“Для нього не існувало нічого поза професією… Діяв твердо і невтомно… Аж поки не почав розслідувати справу, яка розбудила в ньому пристрасті”.

    Сюжет роману можна переповісти одним реченням: комісар поліції дає обіцянку батькам вбитої дівчинки знайти злочинця, і хоча справу й закривають, він самотужки веде слідство…
    Гортаєш сторінки – ну, так, непоганий детективчик: закручений сюжет, героїчний поліцейський, таємничий вбивця. Наближається кінець роману, ось-ось гряде кульмінація, і добро переможе зло або, вважаючи на сучасну моду, навпаки: зло виявиться привабливіше добра (привіт д-ру Ганібалу Лектору). Отже, зараз дізнаємося хто був вбивцею. І раптом… “А воно вам цікаво? - немов запитує автор наприкінці твору і, глузуючи, пропонує декілька варіантів розвитку подій, - Обрали собі до вподоби? Дякую. Кінець”.
    Так автор ловить читача на детективну наживку, а коли її з гнівом випльовуєш, розумієш – гачок залишився. Реквієм на кримінальний роман (підзаголовок твору) виконано: читачеві вже не смакує десерт детектива – розв’язка. Адже твір виявився філософським (як і вся творчість автора), і його герой шукає правди життя, не задовольняючись кримінальним розслідуванням, та й не воно головне у романі, попри те, що майже ні про що інше там не йдеться.

    Основою для книги послужив сценарій для фільму, написаний Дюрренматтом у 1958 році. Отже, роман цей – кінематографічний.
    Остання версія фільму за цією ідеєю була знята у 2001 році. Дія перенесена зі Швейцарії 50-х у США наших днів, а режисер Шон Пенн скористався альтернативним фіналом роману. Головну роль виконує Джек Ніколсон. Проте тут не буде його диявольської усмішки та фірмового сарказму. Будуть його очі – очі старого, що вірить у справедливість, вірить у себе. Знає, що рибалити та мати невеличкий бізнес на на схилі життя не для нього. І щоби дотримати даної обіцянки, піде на все.
    Читаючи роман, треба постійно мати на увазі, що оповідання ведеться від колишнього шефа головного героя, тож слід відокремлювати головного героя та його вчинки від оцінок оповідача. У фільмі, звичайно, такої потреби не існує – старенький комісар показан нам яким він є: де стриманим, де чуйним. У світі, де сумління слідчого офіційно вважається чистим з моменту закриття справи, персонаж Ніколсона скидається на Дон Кіхота. Тільки от перед ним справжній велетень, якого воліють не помічати інші. Боротьба зі злом поставить одвічне питання руба: чи виправдовує мета засоби? Комісар дає свою відповідь і платить страшну ціну за свій вибір. А от глядачеві пропонується питання полегше: наші принципи впорядковують життя чи додають йому ще більше хаосу? І відповідь шукати нам самим.

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0

Рецензії на цей твір

The Pledge

На цю рецензію користувачі залишили 3 відгуків
© Костенко Олександр, 03-10-2008
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.96183013916016 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …