Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51026
Рецензій: 95767

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 11511, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.139.240.142')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза гімн

Ми - люди!

© Максим Горбатенко, 23-09-2008
        Ви знаєте, в російсько-українському словнику, виданому у 2004 році в Києві видавництвом «Наукова думка», немає слова «благоговєніє». А в цьому словнику міститься, якщо вірити упорядникам, «понад 60 тис. слів». Невже «благоговєніє» не належить до 60 тисяч найчастіше вживаних російських слів?
        Так от. Яке «благоговєніє» відчуваєш, дивлячись на пустий листок паперу. Це, можливо, навіть страх. Природа ж страху полягає у благоговінні, правда? Ми благоговіємо перед Богом, океаном, горами через страх перед їхньою величчю. Нас страшить велике. Але і притягує водночас. От і листок притягує. Скільки в ньому величі! Він може вмістити і зрозуміти всі існуючі слова, вигуки, букви, знаки, символи. Все ще не написане міститься у ньому потенційно. Як і фортепіано містить у собі всі мелодії.  Я навіть сумніваюся, звідки беруться написані слова – з голови чи з листка. Принаймні, коли слова погані, можна звалити все на бездарність листка.
         Ні, в пустому листку немає пустоти. Пустота з’являється з кожним написаним словом. От здається: на відміну від Бога, гір чи океану, як легко перемогти пустий листок – просто сідай і пиши. І зовсім не страшно. Але страшно, бо ти щоразу програєш йому в чесності, справжності, природності, необхідності, чистоті. Заповнюючи його, ти народжуєш непотрібне, зайве. І розумієш, що це не листок пустий, а ти. І все, що ти робиш – це заповнюєш його своєю пустотою.
          Але, все-одно, сідаєш і пишеш. Бо хочеться показати свою здатність, спроможність, талант. А от бачите, і я можу! У групи Cranberries перший альбом називався Everybody else doing it so why can’t we? Але вони таки змогли. А от я, мабуть, не зможу. Слава Богу, я – не один. Нас ціла армія. Армія, яка скоро дасть спати спокійно пустим листкам паперу. Нехай живуть дерева.
          І знаєте… Чорт з ним, з цим листком. Якось справимося. Якщо не переможемо його словами, то, принаймні, підітремося! Ми ж ЛЮДИ!

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0

Рецензії на цей твір

Як добре починати день таким гімном!

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Михайло Карповий, 23-09-2008
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.61582803726196 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …