Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51025
Рецензій: 95767

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 8973, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '18.218.168.16')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Сатира й гумор

Півень Пінь (початок)

© Микола Цибенко, 06-04-2008
Хто такий півень Пінь? Розмістивши про нього анекдоти, я не подав початку казки, тому виконую це зараз. Хотілося б узнати враження не дорослих читачів, а їхніх дітей ( чи менших братів та сестер ).
Автор.
                                                       П І В Е Н Ь   П І Н Ь
                                                                К а з к а  

                                                                       І
                                                                   Цирк
   Із-за лаштунків на арену цирку повільно крокував клоун Пірат. Ліва нога клоуна закінчувалася дерев’янкою , взутою, як і права нога, у звичайний клоунський черевик із закопиленим угору носком. Одяг у Пірата – повністю піратський. Голова, із заплетеною ззаду кіскою, навскіс перев’язана через праве око чорною пов’язкою. З лівого боку висіла довга шпага, а на плечі сидів… ні-ні – не папуга, а півень Пінь.
   Глядачі бурхливими оплесками зустріли Пірата з півнем. Клоун, дякуючи глядачам за оплески, низько вклонявся, а Пінь в цей час з плеча клоуна встигав перебиратися на спину і теж чемно вклонявся. Коли Пірат підійшов до краю арени, Пінь злетів на бар’єр і смішно застрибав по ньому, наче горобець.
   – Пінчику! – голосно звернувся Пірат до півня. – Скажи, будь ласка, котра зараз година?
   Пінь зупинився, підняв лапку, до якої був прив’язаний годинник, і два рази прокукурікав.
   – Пінчику! Але ж зараз не друга година! – присоромив клоун півня.
   Треба зауважити, що хоча півень не папуга, але вродився таким талановитим, що навчився розмовляти. Тому, після зауваження Пірата, гордовито глянув на нього і відповів:
   – Старий жлобе! Якщо купиш мені не іграшкового, а справжнього годинника, тоді я буду правильно визначати час!
    – Ич, чого забажав! – клоун аж сів на манеж. – Я тебе годую, виховую, забезпечую роботою, а тобі цього мало?
   – Дякую за все! – глузливо промовив Пінь. – Я росту, розумнішаю і мої потреби з часом теж ростуть…
   – Виховав на свою голову! – клоун простягнув до глядачів обидві руки, мов просив у них співчуття, потім знову звернувся до півня. – Може, ти ще скажеш – купи мені телевізор, комп’ютер, підключи Інтернет?
   – Може і скажу! – погрозливо відповів Пінь. – Якщо не виконаєш моє прохання, то відмовлюся виходити на арену. От так!
   – Оце так ? – Пірат підхопився на ноги і закричав. – Помічники! Несіть сюди гриль!
   Доки помічники виносили гриль на середину арени, Пірат підбіг до Піня і схопив його двома руками.
   – Якщо ти відмовляєшся слухатися, то зараз трішки погрієшся! – клоун налаштувався рішуче.
   Пірат закрив Піня в пічці, а сам звернувся до глядачів:
   – Я його трішки полякаю, щоб слухався мене, і витягну…
   В цей час гриль ввесь затрясся, почувся стукіт, брязкіт.
   Пірат звернувся до глядачів:
   – От бачите, що буває з неслухняними! Нехай Пінчик пострибає в пічці! Чи, може, вже пора його витягати?
Із залу почулося багатоголосе: – Пора! Пора!
   Пірат підійшов до гриля і витягнув… обсмажену до темно-рудого кольору курячу тушку. Схопивши тушку, клоун став на коліна і розпачливо заволав:
   – О, бідненький Пінчику! – Як же це ти так швидко засмажився? Де ж я тепер знайду такого дотепного і розумного товариша?
   Пірат не бачив, що із гриля вилетів Пінь, тримаючи в роті сигарету. Півень тихенько підійшов до Пірата і лапкою постукав ззаду по нозі. Доки клоун повертався, щоб подивитися, хто його чіпає, Пінь непомітно, вже з іншого боку, постукав клоунові по нозі.
   – Хто там? – волав Пірат.
   Погравшись із клоуном, Пінь вилетів йому на плече і замахав крилами.
   – Любий Пінчику! – Пірат зворушено звернувся до півня. – Так ти цілий? А що це в тебе у дзьобику?
   Пінь виплюнув сигарету додолу:
   – Тьху! Яка бридота! Оце все, що залишилося від молоденької курочки… вона сама у тебе в руках… Уявляєш, Пірате, які яєчка вона несла б – із запахом диму!
   – А я думаю – чому це вона так смердить димом? – висловив здивування Пірат. – Я зараз її побризкаю пахучою рідиною…
   Клоун витягнув із кишені величезного пульверизатора.
   – Ой ні! – Пінь злетів із плеча Пірата. – Не треба витрачати на неї одеколону. Краще побризкай мені…
   – Добре, – згодився Пірат, – куди тобі побризкати?
   Пінь підняв одне крильце, потім друге, а клоун бризкав пульверизатором.
   – Тепер, Пірате, прикрий мене хустинкою…
   – Для чого? – дивується клоун.
   – Та-а-а… При всіх не буду говорити, – півень соромливо нахилив голівку.
   – Гаразд, Пінчику, – Пірат прикрив півня хустинкою так, що з-під неї виглядав тільки хвостик.
   – Тепер бризкай! – попрохав Пінь, а клоун довго «пшикав» під хвостиком.
   Півень вистрибнув із-під хустинки, став на бар’єрі і звернувся до залу:
   – Друзі! Чи є в залі хоча б одна курочка? Якщо є – я запрошую її на побачення! Немає? Шкода! Передайте своїм знайомим курочкам, що я запрошую їх познайомитися, окрім тих, кому до вподоби смоктати сигарети.
   Пірат рішуче підійшов до Піня:
   – Ти чого оце тут розбазікався? Ще не вистачало, щоб у цирку ти мені влаштував курятник!
   – Піратику! – дивується Пінь. – Так у мене ж така природа – бути з курочками…
   Пірат гнівається і показує на гриль:
   – Подивися, де зараз буде твоя природа! От тільки я дуже втомився і поки що не буду тебе карати. Я трішки відпочину, а ти мене охороняй, в разі небезпеки – негайно буди.
   – Згоден. Я буду мух відганяти.
   Пірат улігся на арені, підклавши кулак під голову, і голосно захропів. Пінь крилом відганяв мух, потім двічі обійшов навколо клоуна, глянув на свого годинника:
   – Пора будити! Знайшов місце, де поспати!
   Півень вискочив на клоуна і з усієї сили закукурікав. Пірат підхопився, став на коліна і розгнівано закричав:
   – Піню! Ти чому так рано мене розбудив?
   – Не треба спати на роботі! – півень дорікнув клоуну і звернувся до глядачів.   – Він хоче спати, а я повинен за нього заробляти гроші!
   Пінь повернувся до клоуна і благальним тоном попрохав:
   – Піратику! Я знаю, що твій гриль чарівний, бо може не тільки смажити курей, а й робити навпаки – оживляти їх. Чи не міг би ти оживити ось цю курочку, що в тебе?
   – Що ж, якщо це буде цікаво глядачам і вони аплодисментами попрохають оживити курочку…
   Глядачі оплесками заглушили клоуна. Пірат піднявся, взяв у руки курочку і урочисто підійшов до гриля. Поклавши курочку всередину пристрою, клоун закрив дверці, зробив руками ритуальні рухи і повернув переключатель. Гриль загудів, затрусився, захитався і тільки за деяким часом притих. Пірат, який увесь цей час ходив навколо гриля (а Пінь бігав поруч з ним біля правої ноги клоуна), підійшов до дверець і тихенько їх відкрив. Із гриля вилетіла… голубка. Вона облетіла арену кругом і спокійно всілася на плече Пірата.
   – Ти, Піратику, не тільки клоун, а й умілий фокусник! – похвалив півень Пірата.
   – Бачиш, Піню, оживити курочку я не зміг, бо не вистачило матеріалу, тому довелося її оживити голубкою.
   – Піратику! Зроби ще одну спробу – раптом удасться все-таки оживити курочку.
   – Я ж тобі пояснюю, що не вистачає матеріалу! – Пірат уже майже розгнівався на Піня.
   – Тоді я сам це зроблю! – викрикнув півень і, підлетівши до маленької голубки, схопив її лапками і вправно вкинув у гриль, поспіхом зачинивши дверці.
   Пірат тільки усміхнувся, але підійшов до гриля і включив його. Пристрій знову загудів, затрусився, захитався… Коли ж клоун відкрив дверці – із них вилетів… горобець. Пташка підлетіла аж під купол і зникла там.
   – Оце тобі… – Пінь тільки й зміг промовити.
   – Я що тобі говорив? – запитав Пірат, хоча й бачив, що Півень уже й сам усе зрозумів. – Хоч тепер, Піню, ти дозволиш мені відпочити?
   Півень повернувся до клоуна і глузливо запитав:
   – Розкажи всім – де ти вештався всю ніч?
   – І зізнаюся! – Пірат не посоромився сказати. – Я був у корчмі, пиво пив…
   – Корчма називається «Адмірал Бенбоу»? – запитав Пінь.
   – Яка різниця як вона називається? Я тебе, Піню, попереджаю – дай мені доспати, бо вже спливає час нашого виступу.
   – Ти повинен смішити глядачів? От і сміши! Чому я повинен за тебе працювати?   – сердився півень, з докором поглядаючи на Пірата.
   – Багато будеш розмірковувати – швидко в суп потрапиш, – клоун знову почав погрожувати Піню, хапаючись правою рукою за шпагу.
   – Гаразд… спи… – згодився півень, бігаючи навколо Пірата, коли той якнайзручніше вмощувався спати.
   Як тільки клоун знову захропів, Пінь поскаржився глядачам:
   – Отак завжди – щось не так скажеш начальству і начувайся… В суп, в суп… А чому не в гриль? Я ж не поскаржуся на Пірата директору цирку, бо, скажу вам по секрету… тихо… директор всю ніч був разом із Піратом у корчмі. Зараз, мабуть, спить…
   Пінь уважно подивився на свого іграшкового годинника і рішуче проголосив:
   – Надійшов час других півнів, треба кукурікати!
   Півень вистрибнув на Пірата і щосили закукурікав. Але клоун продовжував спокійно спати.
   – Нічого собі… Оце розіспався! – здивувався Пінь. – Мабуть, доведеться переводити стрілку зразу на третіх півнів…
   Пінь уважно подивився на годинника і якнайголосніше заволав:
   – Ку-ку-р-р-р-і-ку-у-у-у!
   Пірат продовжував спокійно спати, так що півень навіть розгубився – що ж далі робити:
   – Наш час закінчується, а як же його розбудити? Зараз на арену мають вибігти тигри і я уявляю, що вони зроблять з Піратом… Так можна і в халепу потрапити! Стійте! Згадав! Я знаю вихід!
   Пінь заглядав під піджак клоуна, шукаючи те, про що згадав. Шукав довго і настирливо, аж сам під піджак забрався. Нарешті задоволено вистрибнув із-під піджака, тримаючи в дзьобику… засушену тараньку.
   Піднісши тараньку до носа Пірата, півень помахав нею і навіть торкнувся до губів. Клоун, відчувши запах тараньки, почав принюхуватися і повільно підводитися. Задумка Піня повністю вдалася. Поволі, потихеньку, на «чотирьох лапах» так і вийшов Пірат за куліси.
   Наступного дня після описаної вистави в місті з’явилося оголошення, що з технічних причин цирк припиняє свої гастролі.


Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0

Рецензії на цей твір

Півень і гриль

На цю рецензію користувачі залишили 2 відгуків
© Олексій Тимошенко, 07-04-2008
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 1.1501350402832 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …