Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2683
Творів: 50955
Рецензій: 95697

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 7435, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '44.210.237.223')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Рецензія для ДЧ

Сторінки, просочені болем.

© Тетяна Дігай, 05-12-2007
                              Сторінки, просочені болем.
                                    
Оббиті пелюстки. Валерій Герасимчук. Думки про літературу. Тернопіль ТзОВ «Терно-граф», 2007, 128 ст.


Я завжди любила несюжетні твори. Вони насправді значно складніші за твори сюжетні і для написання, і для читання, але й дають частіше неоцінимо більше.
Книга Валерія Герасимчука «Оббиті пелюстки» і з художнього , і з морального боку – це хороша література. Ці думки творять додатковий вимір в існуючій реальності і двома-трьома словами поєднують особистісну ауру письменника з оточуючим світом, котрий суттєво впливає на процес.
У передмові письменник Петро Сорока наводить аналоги світового мистецтва «Оббитим пелюсткам». Я хочу додати до поважного переліку «Опавшие листья» Василя Розанова. Обидва письменники діловито і несуєтно творять із хаосу космос.
Існує таїна незавершеності творіння, коли зовнішня начебто невикінченість – важлива риса поетики і стилю. Текст рецензованої  книги побудовано короткими щоденниковими нотатками, де кожна виглядає , як завершена притча з високим узагальненням вельми важливих речей.
Охопити весь спектр висловлених думок неможливо, то ж я зупинюсь на основних.
Літературний процес – що то є? На це домінуюче питання письменник відповідає коротко, влучно, афористично, характеризує основні риси, не приховуючи негативного сприймання вад і особливо підкреслюючи свій непогасний біль від незворотних втрат: «…у всі часи власть імущі ненавиділи, переслідували і навіть фізично знищували тих, хто володів словом: вони вбачали і вбачають у них найлютіших своїх ворогів, тому що влада над словом – це набагато більша влада, ніж над людьми». Принагідно письменник торкається морального питання : «Є речі, яких не виправдовує жоден компроміс!»
Цитуючи Біблію, письменник  у своїх непересічних роздумах глибоко поєднує Віру  і Літературу. Пише про це вельми оригінально: «Якщо письменник, написавши сміливу фразу і злякавшись, тут же її закреслює і думає, що ніхто, крім нього, про це не знає, то він дуже помиляється. УСЕ ЦЕ БАЧИТЬ БОГ. Тож свідків завжди буває на одного більше, ніж ми вважаємо.»(виділення моє – Т.Д.). І ще: «З Богом треба жити у серці, а не на язиці…»!!!
Уважний читач знайде для себе багато безцінних практичних порад, що народжені узагальненням власного професійного і життєвого досвіду. Ось деякі з них: «Талант – це обов`язок, а не привілей.», «Слава не те, що дають, слава – це те, що здобувають», «Сказати багато, але не наговорити зайвого», «Щоб писати великі твори, треба писати стисло» - цитувати можна ще і ще…
Уважно і пильно вдивляється Віталій Герасимчук у сучасну літературну ситуацію і про все, що бачить і думає, сміливо,  чесно і талановито пише у своїх зболених «Оббитих пелюстках». Подякуємо ж йому за  героїчне служіння Літературі!

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0

Рецензії на цей твір

Суб'єктивне

На цю рецензію користувачі залишили 2 відгуків
© , 05-12-2007
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 1.5125977993011 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …